Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Tudnál írni garantáltan...

Tudnál írni garantáltan sikerülő aranygaluska receptet?

Figyelt kérdés
Maszatka,várok Rád is,hátha benézel....
2009. júl. 31. 08:45
 1/6 anonim ***** válasza:

én mindig ez a recept szerint csinálom az internetről :)

nekem mindig sikerül :)


Hozzávalók (66 adaghoz)


A tésztához:

250250 g liszt (BL55)

2525 g porcukor

2525 g vaj

2020 g élesztő

33 g só

11 db egész tojás

130130 ml tej

11 db citrom héja


A vaníliasodóhoz:

750750 ml tej

11 db vaníliarúd belseje

44 db tojássárga

5050 g cukor

4040 g liszt

kevés rum


A szóráshoz, kenéshez:

8080 g darált dió

8080 g kristálycukor

olvasztott vaj


Elkészítés


1. Az összes összetevőt mérjük ki egy üstbe úgy, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval. Majd gyúrjuk teljesen simára a tésztát.

2. Ezután 30 percig pihentessük a tésztát.3. Míg kel a tésztánk, vékonyan vajazzunk, lisztezzünk ki egy 26 cm átmérőjű tortakarikát. Keverjük össze egy tálban a szóráshoz előkészített darált diót a kristálycukorral.4. Ha megkelt a tésztánk, nyújtsuk ki 2 cm vastagra, majd nagyjából egyforma darabokat szaggassunk belőle pogácsaszaggatóval, maradék nélkül.5. A kiszaggatott tésztákat egyenként olvasztott vajjal alaposan leecseteljük, majd alaposan a cukrozott dióba forgatjuk, végül szorosan a kivajazott formába tesszük.6. Ha megtelt a forma, a maradék cukros dióval megszórjuk, és újabb 30 percen át kelesztjük.


7. Míg kel az aranygaluska, elkészítjük a vaníliasodót. A cukrot és a lisztet egy tálba tesszük, alaposan elkverjük.


8. Hozzáadunk 100100 ml tejet, valamint a tojások sárgáját. Ezzel csomómentesre keverjük.9. A maradék . A maradék tejet feltesszük főni a vaníliarúd közepével, majd ha felforrt, vékony sugárban, folyamatos keverés mellett a tojássárgás alaphoz öntjük.s alaphoz öntjük.


10. Az így kapott keveréket visszaöntjük a fazékba, és kis lángon besűrítjük, míg ízében elmúlik a lisztes érzet. Végül adjuk hozzá a rumot is.

FIGYELEM! Ha a sodó valamilyen okból becsomósodna, csak turmixoljuk össze, és már jó is.

11. A megkelt aranygaluskát 170 C-os előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. 12. Kihűlés után meleg vaníliasodóval leöntve tálaljuk.

2009. júl. 31. 09:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

Aranygaluska


Hozzávalók:

a tésztához:

30 dkg finomliszt,

2 dkg friss élesztõ, v. fél csomag szárított

2.5 - 3 dl tej,

5 dkg margarin,

1 tojás sárgája,

csipetnyi só;

a tetejére:

10 dkg darált dió,

15 dkg margarin,

10 dkg porcukor.


Elkészítés:

1 dl langyos,cukros tejben feloldjuk az élesztõt és felfuttatjuk. Ezután összedolgozzuk a liszttel, a tojássárgával, a sóval és annyi langyos tejjel, hogy lágy, de ne híg tésztát kapjunk. Ezután beledagasztjuk a margarint, és lisztezett tálba tesszük a cipóvá formált tésztát. A tetejét is meghintjük kevés liszttel, majd tiszta konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk a tésztát, és egy kisméretû pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat egymás mellé rakjuk a margarinnal kikent tepsiben, majd megszórjuk diós cukorral és meglocsoljuk olvasztott margarinnal. Ezután a következõ réteg kiszaggatott tésztát rátesszük az elsõ sor tetejére, újra szórunk rá a diós cukorból, és rálocsolunk a margarinból. Addig rakosgatjuk a tepsibe a tésztát, amíg csak tart. A tetejére olvasztott margarin kerül,fél órát pihentetjük, majd a tepsit hideg sütõbe toljuk, csak ezután gyújtjuk be a lángot. Közepes hõfokon 35-40 percig sütjük.

Krémet nem írok, mert hidegen keverős pudingot csinálok általában hozzá.


maszatka

2009. júl. 31. 09:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 A kérdező kommentje:
Hú!Köszönöm szépen:)
2009. júl. 31. 10:12
 4/6 anonim ***** válasza:
Uhh! Az elsö välaszolotol kédezem hogy is van akkor ez ?Mert egy kicsit az anyag hänyad homälyos nekem.Vagy minden egyes adatnak van tükör képe ugy nézzem?Mär bocsi!
2009. júl. 31. 16:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:
Csak egy kérdésem lenne.Nem lehet helyettesiteni a diot ,,mäkkal?Nem probälta még senki?
2009. júl. 31. 16:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 anonim ***** válasza:
100%

Szia! De lehet helyettesíteni darált mák, mogyoró, mandula, pisztácia ---> bármelyikkel finom, főleg a mandulás.


maszatka

2009. júl. 31. 18:34
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!