Tudnál írni garantáltan sikerülő aranygaluska receptet?
én mindig ez a recept szerint csinálom az internetről :)
nekem mindig sikerül :)
Hozzávalók (66 adaghoz)
A tésztához:
250250 g liszt (BL55)
2525 g porcukor
2525 g vaj
2020 g élesztő
33 g só
11 db egész tojás
130130 ml tej
11 db citrom héja
A vaníliasodóhoz:
750750 ml tej
11 db vaníliarúd belseje
44 db tojássárga
5050 g cukor
4040 g liszt
kevés rum
A szóráshoz, kenéshez:
8080 g darált dió
8080 g kristálycukor
olvasztott vaj
Elkészítés
1. Az összes összetevőt mérjük ki egy üstbe úgy, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval. Majd gyúrjuk teljesen simára a tésztát.
2. Ezután 30 percig pihentessük a tésztát.3. Míg kel a tésztánk, vékonyan vajazzunk, lisztezzünk ki egy 26 cm átmérőjű tortakarikát. Keverjük össze egy tálban a szóráshoz előkészített darált diót a kristálycukorral.4. Ha megkelt a tésztánk, nyújtsuk ki 2 cm vastagra, majd nagyjából egyforma darabokat szaggassunk belőle pogácsaszaggatóval, maradék nélkül.5. A kiszaggatott tésztákat egyenként olvasztott vajjal alaposan leecseteljük, majd alaposan a cukrozott dióba forgatjuk, végül szorosan a kivajazott formába tesszük.6. Ha megtelt a forma, a maradék cukros dióval megszórjuk, és újabb 30 percen át kelesztjük.
7. Míg kel az aranygaluska, elkészítjük a vaníliasodót. A cukrot és a lisztet egy tálba tesszük, alaposan elkverjük.
8. Hozzáadunk 100100 ml tejet, valamint a tojások sárgáját. Ezzel csomómentesre keverjük.9. A maradék . A maradék tejet feltesszük főni a vaníliarúd közepével, majd ha felforrt, vékony sugárban, folyamatos keverés mellett a tojássárgás alaphoz öntjük.s alaphoz öntjük.
10. Az így kapott keveréket visszaöntjük a fazékba, és kis lángon besűrítjük, míg ízében elmúlik a lisztes érzet. Végül adjuk hozzá a rumot is.
FIGYELEM! Ha a sodó valamilyen okból becsomósodna, csak turmixoljuk össze, és már jó is.
11. A megkelt aranygaluskát 170 C-os előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. 12. Kihűlés után meleg vaníliasodóval leöntve tálaljuk.
Aranygaluska
Hozzávalók:
a tésztához:
30 dkg finomliszt,
2 dkg friss élesztõ, v. fél csomag szárított
2.5 - 3 dl tej,
5 dkg margarin,
1 tojás sárgája,
csipetnyi só;
a tetejére:
10 dkg darált dió,
15 dkg margarin,
10 dkg porcukor.
Elkészítés:
1 dl langyos,cukros tejben feloldjuk az élesztõt és felfuttatjuk. Ezután összedolgozzuk a liszttel, a tojássárgával, a sóval és annyi langyos tejjel, hogy lágy, de ne híg tésztát kapjunk. Ezután beledagasztjuk a margarint, és lisztezett tálba tesszük a cipóvá formált tésztát. A tetejét is meghintjük kevés liszttel, majd tiszta konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk a tésztát, és egy kisméretû pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat egymás mellé rakjuk a margarinnal kikent tepsiben, majd megszórjuk diós cukorral és meglocsoljuk olvasztott margarinnal. Ezután a következõ réteg kiszaggatott tésztát rátesszük az elsõ sor tetejére, újra szórunk rá a diós cukorból, és rálocsolunk a margarinból. Addig rakosgatjuk a tepsibe a tésztát, amíg csak tart. A tetejére olvasztott margarin kerül,fél órát pihentetjük, majd a tepsit hideg sütõbe toljuk, csak ezután gyújtjuk be a lángot. Közepes hõfokon 35-40 percig sütjük.
Krémet nem írok, mert hidegen keverős pudingot csinálok általában hozzá.
maszatka
Szia! De lehet helyettesíteni darált mák, mogyoró, mandula, pisztácia ---> bármelyikkel finom, főleg a mandulás.
maszatka
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!