Almás lepényt hogyan kell sütni?
Almás pitére gondolsz?Itt egy jó recept:
1 kockaráma,3/4 kiló list(nem kell grammra pontosan,és az sem baj,ha kicsit több),1 sütőpor,2 vanilincukor,1 citrom reszelt héja,csipet só,2 tojás és egy két decis tejszín.Két jó marék cukor.
Először a vajat elmorzsolod a liszttel.Ez úgy néz ki,hogy fogod és kézzel próbálod minél jobban összekeverni,olyan morzsoló mozgást végzel közben a kezeddel.Utána bele a többi.Először ne öntsd bele mind a két deci tejszínt,hanem csak a felét,és majd meglátod,hogy mennyi kell bele.Jól összegyúrod,kellemesen formázhatónak,de nem olyan taknyos(bocsi nem találtam rá jobb szót)felületűnek kell lenni.Ha elsokaltad a tejszínt,akkor még egy kis lisztet tehetsz bele.Két cipót csinálsz belőle.A tepsit kivajazod a margarinos papíron maradt pont elég lesz.
Az egyiket kinyújtod,és mehet a tepsi aljába.Ráreszeled a nyers almát,és erre megy az örölt fahéj meg két csomag vanilincukor,meg amennyire édesen szereted még cukor.Majd kinyújtod a másik cipót is és az megy a tetejére.Megkened egy felvert tojással,majd megböködöd villával(annyira,hogy a felső réteg tésztát mindenképpen átszúrd.Mehet a sütőbe,és amikor szépen kezd megbarnulni a teteje,akkor jó.
Ennyi tésztából egy nagy sütőtepsinyi almáspite lesz,ha rendesen kinyújtod.Olyan kisujjnyi tésztarétegek,re nyújtsd.Almát rakjál bele bőven,mert összeesik sütés közben.(Én olyan 2 kilót szoktam,persze ez függ az alma méretétől is.)Aztán ha késöbb van kedved kísérletezni vele,akkor kicsit kevesebb vaj és több tejszín.Omlósabb lesz a tészta,de először mindenképpen süsd meg a recept szerint,mert akkor látni fogod az arányokat.
Itt található egy bevált almáspite recept:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!