Valami különleges knédlirecept? Vagy a vadast hogy szoktátok csinálni?
Ma csináltam életem első adag knédliét, és nagyon szuper lett, "anyósom" is gratulált, azt mondta 45 évesen ő csak ebben az évben csinált egyedül knédlit :D!láttam lehet édesen is, olyan lesz, mint a gombóc, csak azt cukros mákkal kell meghinteni, szóval van még ilyen különleges recept valaki tarsolyában?
A vadas receptje is érdekelne !
köszi előre is
22l :)
A vadas:
Zöldségeket (fehér, sárgarépáT) összeturmixolsz amíg pépes nem lesz, kiöntöd egy tálba, teszel bele mustárt, babérlevelet, feketeborsot, tejfölt, citromlevet cukrot és ha úgy gondolod hogy sötét-mustársárga akkor már jó :D
ízlelgesd hogy mikor lesz jó
a zsemlemmorzsa pedig annyi hogy egy pirított zsemlekockát beleforgatsz egy alap tésztába és sós vízben kifőzöd
A 03.03 leírását pontosítom.A vadast marhahúsból szokták készíteni.A húst megforgatod lisztben,zsiradékban hagymát pirítasz,ráteszed a húst,mindkét oldalán átsütöd,mig nem fehéredik a hús,akkor felöntöd vízzel és párolod.Ha már majdnem puha,közéteszel zöldséget,sárgarépát és készre főzöd.Kiveszed a húst,és a zöldségeket összeturmixolod,fűszerezed,annyi telfölt teszel bele,hogy egy elég sűrű szószt kapj.
Köret lehet makaróni is,de ha zsemlegombócot akarsz hozzá (nem zsemlemorzsát,ezt elírta az előző ),akkor megpirítasz zsemlekockát,keversz nokedlitésztát,bele kevered a pirított zsemlekockákat,és beleszaggatod a vízbe és kifőzöd,mint a rendes nokedlit.A különbség,hogy nem szaggatóval szaggatod a vízbe,hanem evőkanállal,hogy elég nagyok legyenek a gombócok,és addig kell főzni,míg a belseje is át nem főtt.
A knédlire szokás juhtúrót is tenni,vagy bármi mást,amit a család szeret.De vannak akik húsok mellé köretnek eszik.
Szia!
Knédlit sajnos nem tudok csinálni, de én is írok neked egy vadas receptet :) (a lényege ugyanaz, mint az előzőknek, csak egyszerűbb)
Egy tepsit kiolajozol, az aljára karikázol vöröshagymát, néhány szál sárgarépát, fehérrépát, 2-3 karika karalábé sem rontja el, teszel közé babérlevelet, jól megborsozod és szórsz rá kakukkfüvet (ez elengedhetetlen fűszere a vadasnak), erre ráfekteted a sózott, borsozott marhaszeleteket, öntessz alá vizet, lefeded alufóliával és bedobod a sütőbe.
Amikor elég puha, kicsit pirítsd a tetejét.
HA kész, a zöldségeket (babérlevél nélkül) dobd turmixgépbe, tejföllel, mustárral, citromlével, pici cukorral ízesítsd és turmixold össze. Öntsd bele egy lábosba tedd vissza bele a hússzeleteket és főzd össze a szószt a hússal.
zsemlegombóc:
a zsemléket apró kockákra vágod, tepsibe rakod és megpirítod (sütőben), hogy szép aranysárgák legyenek.
Készíts galuskatésztát lisztből, tojásból, és tejjel (ne vízzel) hígítsd, ebbe szórd bele a zsemlekockákat és 1 fej apróra vágott hagymát és egy csokor petrezselyemzöldet (előzőleg olajon megpirítva). Ebbe is delikát, bors kell még.
Utána fél órát pihentesd a kész masszát és apró gombócokat formálva belőle főzd ki sós lobogó vízben. (ha feljönnek víz tetejére, akkor még 2 percet főzd).
Knédlit sajnos nem tudok csinálni :((
De vadasban verhetetlen vagyok :)))
Ez a család kedvenc kajája.
Nahát :) én azt hittem, hogy vadhússal írtok majd receptet, mert én úgy ettem és azt hittem csak úgy az igazi "vadas":)
Jól hangzik ki fogom próbálni, köszönöm mindenkinek:)
Kedves kérdező!
Bocsánat, válaszolni sajnos nem tudok, de nem írnád le véletlenül, hogy készítetted a knédlit? Én is nagyon szeretem, de még soha nem csináltam. Még Ausztriában is nehéz találni olyan éttermet, ahol még van az étlapon, pedig a hússal töltött a legfinomabb!
De, szívesen! :)
bemásolom neked a receptet, tegnap találtam neten, és én is így csináltam és nagyon jó lett:)!
Talán még annyit ideírnék hozzá, hogy a tésztát kicsit lágyadbbra is csinálhatod, ha teleragad az ujjad vele az nem baj, mert puhább lesz a végeredmény, legközelebb én sem aggódok majd emiatt, sok sikert hozzá! :D
Hozzávalók: 1/2 kg simaliszt, 1 egész tojás, 1 tojás sárgája, 1 dkg élesztő, 1 evőkanál olaj, langyos víz.
Először kovászt készítünk, majd összekeverjük a tésztát és jól kidolgozzuk - dagasztjuk. Hosszúkás cipókat készítünk belőle amiket még hagyhatunk tovább kelni a deszkán és akkor még szebbek lesznek. Knédlifőzőn 25 percig főzünk - akkor rakjuk a tésztát a fazékba, amikor a víz már majdnem forr, jó erősen gőzöl. . Nálunk (mármint Szlovákiában) kapható knédlifőző, ami egy lábakon álló lyukacsos kinyitható pléh lap. Belehelyezzük a fazékba, alá vizet öntünk és erre a lapra rakjuk a knédlit kifőzni. Jól alkalmazható erre a dunsztoló fazék is, aminek az alján szintén van egy pléh, ami lábakon áll. A lényeg az, hogy a knédlit gőzben főzzük. A tészta sose legyen a vízben. Amennyiben nincs knédlifőzőnk megoldhatjuk ezt úgy is, hogy egy fazékba vizet teszünk, a fazék tetejére kifeszítünk egy szalvétát, amit spárgával a fazék pereménél rögzítünk. Erre a szalvétára rakjuk a knédlit és egy vájlingot borítunk rá fejjel lefelé, hogy helye legyen a tésztának. A vájlingnak szorosnak kell lennie a fazékon, hogy a keletkező gőz el ne szökjön.
A kész knédlit miután kivettük a főzőből olajjal megkenjük és fogpiszkálóval megszurkáljuk. Ha már nem túl forró felszeleteljük, mint a kenyeret és dinsztelt káposztával, sült szaftos hússal tálaljuk. Nem egy fogyókúrás étel, de nagyon finom.
Melegíteni is csak gőz fölött szabad. Kapható a mikróba is olyan műanyag lábas, aminek van egy lábon álló rácsa, ez alá öntünk egy kis vizet, és erre rakjuk a felszeletelt knédlit. Csak annyi vizet öntsünk alá, hogy ne érje el a tésztát.
Ebből a tésztából készíthetük egy édes ételt is – ez a gőzgombóc.
Ekkor a knédli tésztáját maroknyi cipócskákra formáljuk, mindegyik közepébe lekvárt teszünk és ugyanúgy főzzük ki, mint a knédlit. Cukrozott mákkal tálaljuk. A gyerekek nagyon szeretik. Melegíteni ezt is csak gőzben szabad.
Megjegyzés: sokszor kipróbált jó recept.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!