Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mi a Baklava receptje?

Mi a Baklava receptje?

Figyelt kérdés
2007. aug. 23. 16:16
 1/3 anonim válasza:
100%

Hozzávalók:


30 db réteslap


15 dkg margarin


30 dkg dió


10 dkg cukor


1 kávéskanál őrölt fahéj


15 dkg méz


Sziruphoz:


1 citrom


10 dkg méz



Előkészítés: A diót megdaráljuk. A margarint felolvasztjuk.

Elkészítés: A mézet felmelegítjük, hozzáadjuk a cukrot, és állandóan kevergetve felolvasztjuk. Beletesszük a diót, és jól összekeverjük. Nagy tepsit, - lehetőleg akkorát amelybe a réteslapok beleférnek, - kikenünk olvasztott margarinnal. Ráterítünk két réteslapot megkenjük olvasztott margarinnal, ismét két réteslap következik margarinnal megkenve, s ezt ismételjük 10 lapig. Ezt megkenjük a töltelék felével, majd kettesével váltogatva ismét 10 réteslap következik, rákenjük a töltelék másik felét, végül betakarjuk a maradék 10 réteslappal, kettesével váltogatva, margarinnal kenegetve. A tetejét bőven megkenjük margarinnal. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A sütemény tetejét éles késsel bevágjuk olyan formára, ahogy szeletelni szeretnénk, de nem vágjuk át az aljáig. A sütőben kb. 20 perc alatt, aranysárgára sütjük. Amíg a tészta sül, elkészítjük a szirupot: kicsavarjuk a citrom levét, felöntjük 2-3 dl vízzel, hozzáadjuk a mézet, összekeverjük, és felforraljuk. Amikor elkészült a sütemény, a vágásokat teljesen átvágjuk a tészta aljáig, a forró sziruppal meglocsoljuk. A tepsiben hagyjuk kihűlni.

2007. aug. 23. 17:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

Hozzávalók:

· 15 dkg dióbél

· 15 dkg bokormogyoróbél

· 15 dkg mandula

· mindegyikhez kb. 12-15 dkg kristálycukor

· 15 dkg méz

· őrölt szegfűszeg

· őrölt fahéj

· 12 db réteslap

· 25 dkg kocka margarin

· 1 db tojás


Tennivalók:

Az összes tölteléket a cukron kívül ledaráljuk, de nem keverjük össze. Hozzájuk keverem külön-külön a cukrot. Mindegyik keverékhez hozzáadok egy csapott kávéskanál őrölt szegfűszeget és egy teáskanál fahéjat, majd elkeverem.


Következzék a tészta maga:

Felolvasztom a margarint, de nem hagyom felforrni. Bekenem a sütőlap alját vele. Ráteszem az első réteslapot és alaposan mindenhol bekenem az olvasztott margarinnal. A következő réteslappal ugyanezt teszem, majd a harmadikkal is. Miután a harmadik lapot is bekentem egyenletesen ráteszem valamelyik magkeverék felét. Értelemszerűen ugyanez történik a következő öt réteggel. A maradék három réteslapot pedig a műveletsor elejével azonosan csak ráhelyezzük és bekenjük. DE a legfelső réteslapot NEM kenem meg margarinnal, hanem az előzetesen egy evőkanálnyi vízzel alaposan elkevert tojással kenem be és már teszem is az előmelegített sütőbe (hőmérséklet pl. 8 fokozatú skálán kb. 6-os legyen).


A sütőbe tétel előtt már fel kellene szeletelnem süteményemet, de ez igen körülményes lehet, ezért érdemes megvárni, ameddig a teteje kismértékben megszárad a sütőben, majd ezután kivenni, felvágni tetszés szerint és azonnal visszahelyezni a sütőbe.


Sütés közben a mézet hígfolyóssá melegítem. Amikor elkezd sült színe lenni a remekműnek, akkor kiveszem a sütőből és a mézzel az összes (és csak a) vágást végiglocsolom. Ezután már megy is vissza a sütőbe és immár készre sütöm. Lehetőleg a sütőben felülre helyezzük, nehogy leégjen az alja.


Miután elkészült érdemes még meleg sütőből kivenni és megelőzendő a tálcára ragadást áttesszük a felszolgáló tálra szorgos munkánk dicséretes eredményét, majd méltán büszkén tálaljuk.

2007. szept. 6. 21:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 anonim ***** válasza:
100%
2012. márc. 4. 09:25
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!