Mi a Baklava receptje?
Hozzávalók:
30 db réteslap
15 dkg margarin
30 dkg dió
10 dkg cukor
1 kávéskanál őrölt fahéj
15 dkg méz
Sziruphoz:
1 citrom
10 dkg méz
Előkészítés: A diót megdaráljuk. A margarint felolvasztjuk.
Elkészítés: A mézet felmelegítjük, hozzáadjuk a cukrot, és állandóan kevergetve felolvasztjuk. Beletesszük a diót, és jól összekeverjük. Nagy tepsit, - lehetőleg akkorát amelybe a réteslapok beleférnek, - kikenünk olvasztott margarinnal. Ráterítünk két réteslapot megkenjük olvasztott margarinnal, ismét két réteslap következik margarinnal megkenve, s ezt ismételjük 10 lapig. Ezt megkenjük a töltelék felével, majd kettesével váltogatva ismét 10 réteslap következik, rákenjük a töltelék másik felét, végül betakarjuk a maradék 10 réteslappal, kettesével váltogatva, margarinnal kenegetve. A tetejét bőven megkenjük margarinnal. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A sütemény tetejét éles késsel bevágjuk olyan formára, ahogy szeletelni szeretnénk, de nem vágjuk át az aljáig. A sütőben kb. 20 perc alatt, aranysárgára sütjük. Amíg a tészta sül, elkészítjük a szirupot: kicsavarjuk a citrom levét, felöntjük 2-3 dl vízzel, hozzáadjuk a mézet, összekeverjük, és felforraljuk. Amikor elkészült a sütemény, a vágásokat teljesen átvágjuk a tészta aljáig, a forró sziruppal meglocsoljuk. A tepsiben hagyjuk kihűlni.
Hozzávalók:
· 15 dkg dióbél
· 15 dkg bokormogyoróbél
· 15 dkg mandula
· mindegyikhez kb. 12-15 dkg kristálycukor
· 15 dkg méz
· őrölt szegfűszeg
· őrölt fahéj
· 12 db réteslap
· 25 dkg kocka margarin
· 1 db tojás
Tennivalók:
Az összes tölteléket a cukron kívül ledaráljuk, de nem keverjük össze. Hozzájuk keverem külön-külön a cukrot. Mindegyik keverékhez hozzáadok egy csapott kávéskanál őrölt szegfűszeget és egy teáskanál fahéjat, majd elkeverem.
Következzék a tészta maga:
Felolvasztom a margarint, de nem hagyom felforrni. Bekenem a sütőlap alját vele. Ráteszem az első réteslapot és alaposan mindenhol bekenem az olvasztott margarinnal. A következő réteslappal ugyanezt teszem, majd a harmadikkal is. Miután a harmadik lapot is bekentem egyenletesen ráteszem valamelyik magkeverék felét. Értelemszerűen ugyanez történik a következő öt réteggel. A maradék három réteslapot pedig a műveletsor elejével azonosan csak ráhelyezzük és bekenjük. DE a legfelső réteslapot NEM kenem meg margarinnal, hanem az előzetesen egy evőkanálnyi vízzel alaposan elkevert tojással kenem be és már teszem is az előmelegített sütőbe (hőmérséklet pl. 8 fokozatú skálán kb. 6-os legyen).
A sütőbe tétel előtt már fel kellene szeletelnem süteményemet, de ez igen körülményes lehet, ezért érdemes megvárni, ameddig a teteje kismértékben megszárad a sütőben, majd ezután kivenni, felvágni tetszés szerint és azonnal visszahelyezni a sütőbe.
Sütés közben a mézet hígfolyóssá melegítem. Amikor elkezd sült színe lenni a remekműnek, akkor kiveszem a sütőből és a mézzel az összes (és csak a) vágást végiglocsolom. Ezután már megy is vissza a sütőbe és immár készre sütöm. Lehetőleg a sütőben felülre helyezzük, nehogy leégjen az alja.
Miután elkészült érdemes még meleg sütőből kivenni és megelőzendő a tálcára ragadást áttesszük a felszolgáló tálra szorgos munkánk dicséretes eredményét, majd méltán büszkén tálaljuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!