Rengeteg cékla van a kertünkbe. Mit tudok belőle csinálni és hogyan, hogy télen is tudjuk fogyasztani?
Ha családi házban éltek, akkor hűvös kamrában, esetleg pincében tárolták valamikor az öregek.
Manapság is hűtőházakban tartják ahhoz, hogy zöldségesnél még novemberben is tudsz vásárolni.
Jól gondolja a 79 %-os, lehet tárolni a céklát pincében, fagymentes kamrában, szinte a tél végéig. csak ilyenkor fölszedve nem szabad megmosni, úgy földesen kell sötét hűvös helyre tenni, persze a zöldje nélkül.
De eltenni is lehet,sós- ecetes-cukros-köményes salátalében , mint bármi mást, csak meg kell főzni.
sajnos tartósítószer nélkül nem marad meg, megecetesedik, fölforr,habzik, pezseg, és élvezhetetlen az íze.
720 ml-es üvegenként egy borsónyi nátriumbenzoáttal sikeres a télire való eltevés.
Kedves 4-es!
Csak példának hoztam fel, hogy akik még télen is tudják üzletben árulni, azok is hűvös helyen tárolják.
Ha nem tudsz olvasni, meg nem tudsz értelmezni, akkor inkább maradj otthon, de semmiképp se sértegesd azokat, akik itt segítő jelleggel szólnak hozzá.
Ellenkező esetben TE VAGY A DEGENERÁLT! ÉRTED?????
Bocsi jelenlegi 4-es!
Természetesen nem neked szólt a kirohanásom, hanem annak, aki előtte még egy perccel ott sértegetett azon a sorszám alatt!
Közben a modik kivették a sértő hozzászólását. Köszönöm.
Konkrét mennyiségeket nem tudok, de ugyanolyan levet csinálj, mint a friss céklasalátának.
én megfőzöm héjában ( nagyon alaposan lesikálva, a két vége levágva) babérlevél, egy hagyma, és 5-6 szem egészbors társaságában.ha felforr,akkor teszek bele egy ek. sót. addig főzöm, míg a villa belemegy középig. akkor jó.lehűtöm, a kicsiket simán 2-3 mm szeletekre vágom, a nagyobbakat felezem, negyedelem , majd úgy szelem. recés késsel még szebb.a szeletelt céklát felöntöm annyi vízzel, amennyi jól ellepi, kényelmesen legyenek benne.
ezt a vizet leöntöm egy lábasba és felforralom.
cukrot és ecetet teszek bele, meg még sót, de megmondom őszintén érzésre, mert nem mérem. öntöm, kóstolom, mi kell még. már őröltköményt használok, mert az ifjúság nem szereti a normál egész köményt.hagyom hűlni és
ezt a langyos levet visszaöntöm a céklára és egy-két óra alatt össze is érik.
Télre üvegbe ugyanígy, de akkor forrón öntöm rá a levet az üvegekbe tett szeletelt céklára.egy csipet Na-benzoátot teszek a tetejére, és lecsavarozva egy lábasban kb 20 percet gőzölöm. utána mehet a spájzba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!