Szoktatok otthon gyrost csinálni?
szia,
én igy készítem:
kb: fél-fél kiló pulykamell és sertéshús ujjnyi darabokra vágok, olajban elkeverek gyros fűszerkeveréket, és a hússal összekeverem, egy éjszakán át a hűtőben pácolom
másnap sütőben megsütöm
görögsalátával, tejfölös uborkasalátával, sült krumplival tálalom. nem maradhat el a joghurtöntet sem.
Pitában is szoktam néha, de nagyobb sikere van az előzőnek.
A tejfölös ubisali ugyan magyaros, de illik hozzá. A görög salátához pedig sok fetát és olajbogyót teszek.
Azt hiszem ez lesz a holnapi menű is! köszi az ötletet!
Szia!
Én általában csirkemellből csinálom. Gyros fűszerkeverékkel összekeverem, akár írja a fűszerkeverék, akár nem, olajjal. Bedobom a hűtőbe.
Felvágom az uborkát, paradicsomot. A joghurtot összekeverem tejföllel, rakok bele fokhagymát, sót, borsot.
A pitát magam csinálom, általában jó nagy adagban és a maradékot berakom a fagyasztóba, így mindig van otthon. Ha még sincs, akkor veszek.
A husit lepirítom, kicsi vizet öntök alá, fedő alatt párolom és újra lepirítom. A pitákat felvágom, Erős Pistával ("pudingoknak" Édes Annával) bekenem az egyik felét. Egy pár darab husi, egy kis uborka, egy kanál fokhagymás joghurt, egy kis husi, egy kis paradicsom, egy kanál joghurt, egy kis husi, egy kis csalamádé, néha egy-két szelet hagyma... Egészen addig, míg már csak két kézben lehet fogni a pitát.
Engem meg az érdekelne hogy a gyros fűszert azt nem lehet valamivel helyettesíteni?
Amúgy köszönöm szépen az ötleteket, jöhetnek még:)
A görög-török ételspecialitást eredetileg szabadtéri sütésre szánták, olyan alkalmakra, amikor sok vendéget kell jóllakatni. A hagyományos gyros javarészt birkahúsból készül, de közé vegyítenek borjú- és baromfihúst is. Lényege, hogy a szeletekre vágott húst fokhagymás, borsos, kakukkfüves, bazsalikomos, olívaolajos és citromleves pácban kell érlelni két-három napig, majd soronként váltva egymásra helyezni a hússzeleteket, összepréselni és függőlegesen forgatva megsütni.
A Pita készítése:
Hozzávalók nyolc pitához:
- 40 dkg liszt,
- 2 dkg élesztő,
- 1,5 csésze langyos víz,
- 2 tk cukor,
- 1 ek olivaolaj,
- 2 tk só.
A lisztet egy nagy edénybe szitálom, a közepébe egy mélyedést készítek, az élesztot belemorzsolom, a víz felével, a cukorral és kevés liszttel egy kovászt keverek a mélyedésben. Azt a kovász beszórom jevés liszttel. Az edényt lefedem egy kendovel és szobahomérsékleten 15-20 percig kelni hagyom. A többi vízzel és a sóval egy fakanál segítségével összekeverem. Kézzel deszkán fényes, laza tésztává gyúrom. Belegyúrom az olajat és kidolgozom. Nyolc szilvanagyságú golyóvá formálom és kereszt alakú karcolást ejtek rajta. Lefedve a tálban szobahomérsékleten 20-30 percig kelesztem, míg a golyók kerülete duplájára nem dagad. A sütot elomelegítem 180 fokra. A golyókat még egyszer átgyúrom és lisztezett deszkán fél cm vastagra nyújtom. Olajozott tepsiben alulról a 2. sinen 4 percig sütöm, megfordítom, majd megint 4 percig sütöm. Fehérnek és puhának kell lennie.
Kihülés után fóliában tárolom, így nem keményedik meg, nem szárad ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!