Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Szoktatok otthon gyrost csinálni?

Szoktatok otthon gyrost csinálni?

Figyelt kérdés
Hogy csináljátok? mit tesztek bele?
2009. júl. 19. 20:29
 1/8 anonim ***** válasza:
84%
Zöldségeket, tzatzikit, vagy valami más joghurtos öntetet, meg gyros füszersóval megszórt sült húst.
2009. júl. 19. 20:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

szia,


én igy készítem:

kb: fél-fél kiló pulykamell és sertéshús ujjnyi darabokra vágok, olajban elkeverek gyros fűszerkeveréket, és a hússal összekeverem, egy éjszakán át a hűtőben pácolom

másnap sütőben megsütöm

görögsalátával, tejfölös uborkasalátával, sült krumplival tálalom. nem maradhat el a joghurtöntet sem.

Pitában is szoktam néha, de nagyobb sikere van az előzőnek.

A tejfölös ubisali ugyan magyaros, de illik hozzá. A görög salátához pedig sok fetát és olajbogyót teszek.


Azt hiszem ez lesz a holnapi menű is! köszi az ötletet!

2009. júl. 19. 21:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
Szinte mindent ugyanúgy készitek, mint a második válaszoló, azzal, hogy nem sütőben sütöm ki, hanem fedő alatt kicsit párolom és utána lepiritom, igy egyenletesebben puha lesz a hús. Az öntetem pedig kicsit sajátos, de nagyon finom, ritkán találkozom vele igazi görög vendéglőkben sem. Jogurthoz keverek kicsi tejfölt, hogy kicsit gazdagabb legyen, belereszelek kevés vörös hagymát, és pici fokhagymát, izesitem sóval, fehér borssal és kevés oliva olajat adok hozzá, majd hagyom egy órát a hűtőben érlelődni. Ha van metélőhagymám, néha azt is szoktam kicsit belevágni, nagyon finom. Tökéletesen kiegésziti a húst, és tudom, hogy a pomfrit már az európai gyomor izlése miatt került mellé, de nekem azzal együtt teljes az izhatás.
2009. júl. 19. 22:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Én általában csirkemellből csinálom. Gyros fűszerkeverékkel összekeverem, akár írja a fűszerkeverék, akár nem, olajjal. Bedobom a hűtőbe.

Felvágom az uborkát, paradicsomot. A joghurtot összekeverem tejföllel, rakok bele fokhagymát, sót, borsot.

A pitát magam csinálom, általában jó nagy adagban és a maradékot berakom a fagyasztóba, így mindig van otthon. Ha még sincs, akkor veszek.

A husit lepirítom, kicsi vizet öntök alá, fedő alatt párolom és újra lepirítom. A pitákat felvágom, Erős Pistával ("pudingoknak" Édes Annával) bekenem az egyik felét. Egy pár darab husi, egy kis uborka, egy kanál fokhagymás joghurt, egy kis husi, egy kis paradicsom, egy kanál joghurt, egy kis husi, egy kis csalamádé, néha egy-két szelet hagyma... Egészen addig, míg már csak két kézben lehet fogni a pitát.

2009. júl. 20. 13:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:
100%
Az előző válaszolótól kérdezném, hogy a pitát hogy készíti? Leírná a receptet?Köszönöm!
2009. júl. 20. 14:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 A kérdező kommentje:

Engem meg az érdekelne hogy a gyros fűszert azt nem lehet valamivel helyettesíteni?


Amúgy köszönöm szépen az ötleteket, jöhetnek még:)

2009. júl. 20. 14:44
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

A görög-török ételspecialitást eredetileg szabadtéri sütésre szánták, olyan alkalmakra, amikor sok vendéget kell jóllakatni. A hagyományos gyros javarészt birkahúsból készül, de közé vegyítenek borjú- és baromfihúst is. Lényege, hogy a szeletekre vágott húst fokhagymás, borsos, kakukkfüves, bazsalikomos, olívaolajos és citromleves pácban kell érlelni két-három napig, majd soronként váltva egymásra helyezni a hússzeleteket, összepréselni és függőlegesen forgatva megsütni.


A Pita készítése:

Hozzávalók nyolc pitához:


- 40 dkg liszt,


- 2 dkg élesztő,


- 1,5 csésze langyos víz,


- 2 tk cukor,


- 1 ek olivaolaj,


- 2 tk só.



A lisztet egy nagy edénybe szitálom, a közepébe egy mélyedést készítek, az élesztot belemorzsolom, a víz felével, a cukorral és kevés liszttel egy kovászt keverek a mélyedésben. Azt a kovász beszórom jevés liszttel. Az edényt lefedem egy kendovel és szobahomérsékleten 15-20 percig kelni hagyom. A többi vízzel és a sóval egy fakanál segítségével összekeverem. Kézzel deszkán fényes, laza tésztává gyúrom. Belegyúrom az olajat és kidolgozom. Nyolc szilvanagyságú golyóvá formálom és kereszt alakú karcolást ejtek rajta. Lefedve a tálban szobahomérsékleten 20-30 percig kelesztem, míg a golyók kerülete duplájára nem dagad. A sütot elomelegítem 180 fokra. A golyókat még egyszer átgyúrom és lisztezett deszkán fél cm vastagra nyújtom. Olajozott tepsiben alulról a 2. sinen 4 percig sütöm, megfordítom, majd megint 4 percig sütöm. Fehérnek és puhának kell lennie.


Kihülés után fóliában tárolom, így nem keményedik meg, nem szárad ki.

2009. júl. 20. 16:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim ***** válasza:
Gyakorlatilag én is ezt a receptet használom, csak én a dupláját készítem. Ha kihűlt, a többletet bezacsizom és úgy fagyasztom. Szobahőmérsékleten olvasztom.
2009. júl. 20. 17:56
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!