Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Szamos marcipánmasszából...

Szamos marcipánmasszából készíthető figura sütéssel? Hány fokon, és hány percig kell szikkasztani a sütőben az elkészült figurákat?

Figyelt kérdés
2009. júl. 8. 22:48
 1/5 anonim ***** válasza:
Szerintem a marcipán masszát nem kell megsütni... Megformázod a figurát, beteszed a hűtőbe keményedni (hiszen a kézmelegtől olvadt lesz) és utána teheted is a tortára.
2009. júl. 8. 22:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 A kérdező kommentje:
Nem tortára készül, azt szeretném, ha maradandó lenne, szobahőmérsékleten nyilván meglágyul.
2009. júl. 8. 23:29
 3/5 anonim ***** válasza:
Első vagyok, ha szobahőmérsékleten meglágyul, szerinte a sütőben nem folyik teljesen szét?:) Sajnos nem tudom mit lehetne vele csinálni, hogy megmaradjon.
2009. júl. 9. 13:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 anonim ***** válasza:

Szia!


Szerintem sem kell őket sütni. Formázd meg porcukros márványlapon (vagy amin tudod), aztán be a hűtőbe, hogy inkább dermedjen.


A neten ezt találtam (többek mellett):


Érdekességek

Hogyan készül a marcipán

A marcipán magas élvezeti értékű, kedvelt csemege. Nemcsak jól mutat, de finom is. Készítése nem túl komplikált, de aki nem vállalkozna rá, az a kereskedelemben készen is megvásárolhatja. Egyesek szerint az iparilag előállított marcipán finomságát és kiváló minőségét nehéz utolérni. De ezt döntsék el maguk!

A bátrabbaknak íme a marcipán elkészítési módja! Hántolt, összetört mandulára, cukorra, kevés rózsavízre és némi keserűmandulára lesz szükségünk. A mandulát először leforrázzuk, majd barna héját eltávolítjuk. Ezután megszárítjuk és csak utána daráljuk meg. Kis adagonként porcukorral ledaráljuk vagy turmixgéppel kemény masszává aprítjuk. Nagyjából azonos mennyiségű mandulát és cukrot használjunk fel. Majd adjunk hozzá egy kevés rózsavizet és keserűmandula aromát. Végül jó alaposan gyúrjuk ki a nyers marcipánmasszát.

A marcipánkészítésnek két másik módja is van. A németeknél a mandula és a cukor durva keverékét addig pirítják, amíg a száraznak tűnő keverék el nem válik a rézüst falától. A masszát aztán gyorsan lehűtik, majd cukorszirupot adnak hozzá. A franciák viszont úgy állítják elő, hogy a cukrot a vízzel együtt felforralják és csak utána adják a mandulához.

Igen híres marcipánfajta a lübecki és a königsbergi, talán már Önök is hallottak róla. A lübecki marcipán friss, tehát nem sült vagy pirított marcipán. Általában cipó alakba formálva, csokoládéval bevonva kapható. A königsbergi marcipánt viszont enyhén pörkölik, hogy a mandulában lévő fehérje gyorsabban felbomoljon. Ezáltal a massza egységesebb állagú lesz. A königsbergi marcipánt többnyire szív alakúra formálják, nagy lángon hirtelen hevítik amelytől az kissé megbarnul.

Az előzőleg leírt módon elkészített marcipán masszánk csak akkor lesz kellően alakítható, ha az összetevők aránya eltolódik a mandulától a cukor felé. Minőségi árukban a masszának csak 35 %-a cukor, míg az olcsóbb készítményekben a cukor aránya akár a mandula háromszorosáig is eltolódhat.

A marcipánt henger alakúra sodorva, zsírpapírba vagy műanyag zacskóba téve hűvös helyen tároljuk. Így biztosan nem szárad ki. De ha mégis megkeményedne, akkor formázás előtt jól gyúrjuk át.


Néhány jó tanács a marcipán formázásához:


A marcipán mindig szobahőmérsékletű legyen így képlékeny és könnyen nyújtható, formázható lesz.

A marcipán formázásához sok türelem és művészi érzék szükséges. Aki mindezek híján van, az egyszerűen csak egye meg a marcipánt és vásároljon készen kapható marcipán figurát.

A munkalapot, amelyen dolgozni szeretnénk szórjuk be porcukorral, hogy a marcipán ne ragadjon le.

A marcipán formázásának legegyszerűbb módszere a kiszúrás. Ehhez a marcipánt kinyújtjuk és különböző alakú kiszúró formákkal díszeket vágunk ki a marcipánlapból. Ezeket aztán tetszés szerint hajtogathatjuk, csavarhatjuk, csokoládéba márthatjuk.

Ha színes figurákat szeretnénk készíteni, a marcipánt jól gyúrjuk össze ételfestékkel. De vigyázzunk, hogy mindig csak egy csepp színezőanyagot adjunk hozzá, ezzel jól gyúrjuk át, és ha még ezután sem vagyunk megelégedve a színével akkor tovább színezhetjük. Nagyon mutatós, ha két különböző színű marcipánt úgy dolgozunk össze, hogy márványos erezetet adjon.

2009. júl. 9. 14:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 anonim ***** válasza:
Nem kell sütni a marcipánt.Viszont ha hűtőbe teszed,kicsapódik belőle a víz,és ellágyul.Szobahőmérsékleten egy szép üvegben vagy dobozban teljesen maradandó marad.
2009. júl. 9. 22:49
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!