Almalekvár zölden lepotyogott savanykás alma és édes vajalma keverékéből jó lesz?
Barack, cseresznye, birslekvár oké...
De most itt a sok alma, amit megenni frissen nem jó...
Van sok pici vajalma, elég édes. És van egy másik, ami éretten is savanyú, de most éretlenül lepotyogott.
Vannak akkorák, hogy bíbelődnék a kivágásukkal. És megfőzném lekvárnak.
Jó lesz vajon? Csináltatok már ilyen almákból???
Ja, és a héját ami nem hibás, azt rajta hagynám.
Ja és tartósítószert sem akarok tenni bele, inkább cukrot, ízlés szerint... Hm?
Vélemények, tapasztalatok???
Írjatok!
Hagymás almadzsem (csatni) receptet tudok, de az is kb 2 hónapig áll el hűtőben. ha télire akarjuk, muszáj bele néhány miligramm natriumbenzoát is.
sülthúsok mellé, vagy szendvicsekhez, zsíroskenyérhez is nagyon finom.
Most ne arra a tök zöld diónyi és ehetetlen lepotyogott almákra gondoljatok!!!
Ezek már elég nagyok, de fújt a szél, és túl sok a fán az alma, ezért potyogtatott le egy csomót, viszont annak ellenére, hogy savanyú (éretten is az!!!), már ehető kisebb mennyiségben. Szeretjük a savanykás ízt.
Ilyenekből szoktak már mások is almáspitét vagy rétest csinálni, tehát annyira már ehető.
Viszont épp arra gondoltam, hogy valami savanykás lekvár is jó lenne...! Vajalmát esetleg tennék hozzá.
A héját meg nem egészben hagynám benne, hanem géppel kisebbre aprítva...
Tartósítószert pedig nem szívesen, de ha muszáj, tennék bele.
Hasonló módon és okokból ha valaki már csinált ilyen lekvár, AZ írjon! Találgatásaim, elképzelt eredmény az én fejemben is van, de ez messze nem tapasztalat, mint ahogy az eddigi válaszok sem.
Bocs, de az almadzsemet, már vagy 30-szor csináltam, szóval tapasztalat.
én csak egy ötletet írtam, semmi mást....
Én csak zöld almából (nem éretlen ) készítettem lekvárt, a következőképpen, mivel rengeteg lett a kertben és nem tudtam mit csinálni vele. Az almát a sütőben kevés cukor hozzáadásával lassan - hogy oda ne égjen, - megfőztem, Miután villanytűzhelyem van, a hőfok szabályozható és az edény sehol nem ér a sütő falához, nem kap közvetlenül hőt az edény, ezért kevergetni sem kell. Ezután, ha már elég puha, egy paradicsomdarálón átdaráltam. Így elöl kijött a héja, a magok, meg a fás magház, az oldalán pedig a szép, homogén almalekvár. Ez ugyan egy kicsit megbarnul az alma vastartalma miatt,de ez nem probléma. Ezután tetszés szerint cukorral lehet édesíteni. Üvegekbe teszem, rá lazán a kupakot és 90 fokon a sütőben egy tepsiben forrón tartom 2-3 órán át. Ezután a kupakot forrón rászorítom és benn hagyom a sütőben másnapig. Ez a dunsztolás.
Én tartósítószert nem használok, mégis évekig eláll.
Így teljesen egészséges, pici baba is fogyaszthatja, semmi baja nem lesz tőle. Viszont a szilvát, sárgabarackot leszedéskor félbevágtam, kimagoztam,és kb 1/2 kg-os fóliazacskókban betettem a fagyasztóba. Ha lekvár kell, kiolvasztom, majd kiolvadás után, - ha már nem kemény!!- beteszem a kenyérsütőbe, ami 1óra 20 perc alatt finom, friss dzsemet (jamot) készít. Egy szem cukor nem kell hozzá, semmilyen hókusz-pókusz nincs vele. Az vettem észre, hogy a fagyasztóból kivett gyümölcsből sokkal édesebb lekvár lesz, mint a frissből. Nem is használok cukrot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!