Hogyan csináljam a paradicsomos káposztát, hogy ne legyen csomós?
A káposztát sóval, borssal födő alatt kevés zsíron átforgatva, pici vízzel puhára párolom.
Másik edényben rántást készítek, felöntöm vízzel, majd bele a sűrített paradicsomot. Sót, cukrot bele, amikor összeforrt, belekavarom a kész párolt káposztát és összefőzöm.
Csomós akkor lesz, lehet, amikor a rántást engeded fel. Mindig hideg vízzel engedd fel a rántást, akkor sosem lesz csomós.
Ha a káposztára ráöntöd a paradicsomot, és habarással akarod sűríteni, ott előfordulhat, hogy becsomósodik, azért csináld úgy, ahogy írtam, két külön lábasban indítsd, és sosem lesz csomós.
köszi szépen :)
hány kanál lisztből csináljam a rántást? mennyi paradicsomot tegyek bele? és mennyi vízbe tegyem fel főni egy nagyobb fej káposztát?
Ha a káposztát összedaraboltad, nem vízbe teszed, hanem kevés zsíron (olajon) átforgatod, kevés, kb. fél pohárnyi, vagy 2-3 kortynyi vizet öntesz rá, és födő alatt párolod. Nem főzöd, csak párolod!!! Ha még nem elég puha, és már nincs alatta víz, akkor még mindig önts rá vizet, és födő alatt puhítsd amíg kell.
Másik lábasban tégy fel kevés zsírt, rakj bele kb. 2 evőkanál lisztet rántásnak. Ha sűrű ételt akarsz, akkor a rántást nem kell sokáig pirítanod, amikor a színe már kb. világos-zsömle színű, akkor: húzd le a lábast a lángról, önts rá először egy bögre hideg vizet, és a másik kezeddel gyorsan kavard össze, akkor nem lesz csomós. Majd rakd vissza a lángra, öntsd bele a paradicsomot, ha forrás közben túl sűrűnek bizonyul, vízzel lehet hígítani. Amikor a paradicsom-mártás kész, a másik lábasban levő párolt káposztát belekavarod, összerotyogtatod és kész.
Én főzés közben sosem dekázok, ha úgy látod, hogy sok a káposzta, a paradicsomhoz képest, ne kavard bele mind, hagyd meg, jó lesz egy adag kifőzött tésztára = káposztás tészta.
A nagyobb dobozos sűrített paradicsomot szoktam ilyen célra főzni. Előtte belekavarod egy teásbögrébe, valamennyi vízzel hígítod, símára kavarod. Amikor a rántást felengedted, és visszaraktad a lángra, abban öntsd ezt bele, majd a bögrét még szintén hideg vízzel, kb. fél bögrényivel "öblítsd át", azt is hozzá öntheted még. Akkor kb. megfelelő sűrűségű paradicsom-mártást kapsz.
Az igazság, hogy ennek főzését is gyakorolni kell, de olyan nincs, hogy nem sikerül, mert látod, hogy milyen a mártás sűrűsége, és mindig lehet korrigálni.
Ne félj, kezdd el bátran, menni fog!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!