Töltött tököt hogyan kell készíteni?
Én nemcsak tököt,hanem cukkinit vagy padlizsánt is szoktam:-)
Darálthússal szoktam tölteni,pörköltesen elkészítem,majd az előfőzött tökbe,cukkinibe stb-be töltöm,reszelek rá sajtot és megsütöm,kb 20 perc alatt,tejfölt is szoktam rátenni.
Rizzsel esszük
Töltött tök
Hozzávalók:
1 kg tök
40-50 dkg darált sertéshús
1-2 tojás
1 zsemle
1 dl tej
2-3 dkg vaj
1 csomó petrezselyem
bors
só
(csontleves)
(kapormártás)
A megmosott tököt hámozd meg, hosszában vágd ketté, a magjait (a szivacsos állománnyal együtt) kapard ki, s a fél tököket kívül belül sózd meg. A zsemlét 1-2 percre áztasd be a tejbe, majd csavard ki, s dolgozd össze a darált hússal, a tojással, az apróra vágott petrezselyemmel, s közben sózd, borsozd is a tölteléket. A masszát töltsd a fél tökökbe, majd azokat tedd kivajazott tepsibe, önts alájuk egy kis vizet (ha van, inkább csontlevet), s forró sütőben lefedve párold, amíg a tök meg nem puhul. Ha kész, öntsd le kapormártással, s még néhány percre - immár fedő nélkül - tedd vissza a forró sütőbe. (Általában párolt rizzsel szokás tálalni.)
Hozzávalók 8-9 darabhoz:
# 2 kisebb, zsenge tök
#
# A töltelékhez:
# 75 dkg darált hús
# 1 hagyma
# 3 gerezd fokhagyma
# 3 teáskanál pirospaprika
# 1 mokkáskanál bors
# szerecsendió
# 3-4 szikkadt zsemle tejes vízben áztatva-kicsavarva (vagy 20 dkg főtt rizs)
# 1 tojás
# só
# ételízesítő
#
# A besamelhez:
# 8 dkg vaj
# 4-5 evőkanál liszt
# 6-7 dl tej
# 3 dl tejföl
# 2 csokor kapor
# só
# ételízesítő
#
# A díszítéshez:
# paradicsom
# kapor
Elkészítés:
1.) A tököket meghámozzuk, és 3 centis darabokra karikázzuk. A szeletek közepét kanállal kivájjuk. A tök-karikákat besózzuk, borsozzuk, és félretesszük.
2.) Elkészítjük a tölteléket: a hozzávalókat összegyúrjuk, fűszerezzük.
3.) Kivajazunk egy nagyobb tepsit. A töltelékből vizes kézzel gombócokat formázunk, és a tök-szeletekbe töltjük, majd egyesével lerakjuk a tepsibe.
4.) Ha már minden töltött tök a tepsiben van, 2 pohár vizet töltünk rájuk. Akkor jó, ha a víz körülbelül a tökkarikák feléig ér. Előmelegített sütőben 10 perc alatt megpároljuk.
5.) Közben elkészítjük a besamelt. 8 dkg vajat megolvasztunk, belekeverjük a lisztet, picit pöfögni hagyjuk, majd folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a tejet. Habverővel csomómentesre keverjük, megszórjuk ételízesítővel, sóval. Hozzáadjuk a tejfölt, és az apróra vágott kaprot. Jó sűrű legyen a besamelünk!
6.) Kivesszük a tepsit a sütőből, és meglocsoljuk a besamellel. A húsgombócok tetejét paradicsomszeletekkel és kaporral díszítjük, majd a tepsit visszatoljuk a sütőbe, és 30-40 perc alatt készre sütjük
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!