Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Töltött tököt hogyan kell...

Töltött tököt hogyan kell készíteni?

Figyelt kérdés
2009. jún. 30. 12:19
 1/4 anonim ***** válasza:

Én nemcsak tököt,hanem cukkinit vagy padlizsánt is szoktam:-)

Darálthússal szoktam tölteni,pörköltesen elkészítem,majd az előfőzött tökbe,cukkinibe stb-be töltöm,reszelek rá sajtot és megsütöm,kb 20 perc alatt,tejfölt is szoktam rátenni.

Rizzsel esszük

2009. jún. 30. 12:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:

Töltött tök


Hozzávalók:

1 kg tök

40-50 dkg darált sertéshús

1-2 tojás

1 zsemle

1 dl tej

2-3 dkg vaj

1 csomó petrezselyem

bors

(csontleves)

(kapormártás)


A megmosott tököt hámozd meg, hosszában vágd ketté, a magjait (a szivacsos állománnyal együtt) kapard ki, s a fél tököket kívül belül sózd meg. A zsemlét 1-2 percre áztasd be a tejbe, majd csavard ki, s dolgozd össze a darált hússal, a tojással, az apróra vágott petrezselyemmel, s közben sózd, borsozd is a tölteléket. A masszát töltsd a fél tökökbe, majd azokat tedd kivajazott tepsibe, önts alájuk egy kis vizet (ha van, inkább csontlevet), s forró sütőben lefedve párold, amíg a tök meg nem puhul. Ha kész, öntsd le kapormártással, s még néhány percre - immár fedő nélkül - tedd vissza a forró sütőbe. (Általában párolt rizzsel szokás tálalni.)

2009. jún. 30. 13:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 anonim ***** válasza:

Hozzávalók 8-9 darabhoz:

# 2 kisebb, zsenge tök

#


# A töltelékhez:

# 75 dkg darált hús

# 1 hagyma

# 3 gerezd fokhagyma

# 3 teáskanál pirospaprika

# 1 mokkáskanál bors

# szerecsendió

# 3-4 szikkadt zsemle tejes vízben áztatva-kicsavarva (vagy 20 dkg főtt rizs)

# 1 tojás

# só

# ételízesítő

#


# A besamelhez:

# 8 dkg vaj

# 4-5 evőkanál liszt

# 6-7 dl tej

# 3 dl tejföl

# 2 csokor kapor

# só

# ételízesítő

#


# A díszítéshez:

# paradicsom

# kapor


Elkészítés:

1.) A tököket meghámozzuk, és 3 centis darabokra karikázzuk. A szeletek közepét kanállal kivájjuk. A tök-karikákat besózzuk, borsozzuk, és félretesszük.

2.) Elkészítjük a tölteléket: a hozzávalókat összegyúrjuk, fűszerezzük.

3.) Kivajazunk egy nagyobb tepsit. A töltelékből vizes kézzel gombócokat formázunk, és a tök-szeletekbe töltjük, majd egyesével lerakjuk a tepsibe.

4.) Ha már minden töltött tök a tepsiben van, 2 pohár vizet töltünk rájuk. Akkor jó, ha a víz körülbelül a tökkarikák feléig ér. Előmelegített sütőben 10 perc alatt megpároljuk.

5.) Közben elkészítjük a besamelt. 8 dkg vajat megolvasztunk, belekeverjük a lisztet, picit pöfögni hagyjuk, majd folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a tejet. Habverővel csomómentesre keverjük, megszórjuk ételízesítővel, sóval. Hozzáadjuk a tejfölt, és az apróra vágott kaprot. Jó sűrű legyen a besamelünk!

6.) Kivesszük a tepsit a sütőből, és meglocsoljuk a besamellel. A húsgombócok tetejét paradicsomszeletekkel és kaporral díszítjük, majd a tepsit visszatoljuk a sütőbe, és 30-40 perc alatt készre sütjük

2009. jún. 30. 13:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 A kérdező kommentje:
köszi szépen.mindegyiket ki fogom próbálni :)
2009. jún. 30. 14:04

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!