Baj, ha nem pirítom le a zöldséglevesbe a zöldséget, és nem is rántom be?
Miért lenne baj? A rántás sürítésre való, a petrezselymet pedig azért szokták a rántásba tenni, mert úgy erősebb íze lesz, ha kicsit megpirítják.
Én sem szoktam. Nem vagyok híve annak, hogy lisztezzük agyon az amúgy egészséges zöldséglevest. Épp ma csináltam borsólevest, csak zöldség zöldje és pirospaprika van benne, liszt, rántás egy szál se. Nagyon finom így is, anyósom receptje. Anyukám viszont mindig berántja.
Annyi, hogy a zöldség zöldjét nem szabad sokáig főzni, mert elmegy az íze, elég 2-3 perccel a vége előtt beletenni a levesbe.
én is pont borsó levest csináltam ma, és pont arra gondoltam, hogy miért is tegyek zsiradékot, bármilyen formában a levesbe a sok egészséges új zöldség mellé. Lisztet sem tettem.
Az is eszembe jutott, hogy lehet, hogy ezeknek inkább régen volt jelentősége, amikor még kevesebb húst ettek, és laktatóbb levesekre volt szükség. Nem? :)
A pirítás fokozza az ízt, sokkal finomabb, ha előtte le van pirítva. Ehhez pedig zsiradék kell.
A zsiradék pedig eszenciális zsírsavakat tartalmaz, ami elengedhetetlen a szervezetnek, valamint a zsírban oldódó vitaminok felszívósásához is nélkülözhetetlen. (tehát nem rossz dolog).
Rántani én se szoktam, de pirítani, vagy egy kis finomra vágott hagymát pirítani alá, azt igen.
De borsólevesbe pl szaggatok galuskát, vagy teszek bele reszelt tésztát, tehát a liszt ugyanúgy ott van.
Ha csak sós vízben főzöd meg a zöldségeket,akkor ízetlen vacakot kapsz,de nem jó levest. Akkor sem,ha teszel bele Vegetát,és hasonló vacakokat. Azok sok egészségtelen adalékot tartalmaznak csak.
Azért kell lepirítani kevés zsírban,mert a zöldségek így megőrzik az eredeti ízüket és a bennük levő vitaminokat is. Egy nagyon kevés vízzel a lepirítás után addig kell fedő alatt párolni,amíg a zöldség megpuhul. Közben figyelni kell,hogy ne éghessen le. Ekkor kell a megfelelő mennyiségű langyos vízzel felölteni,és belefőzni a tésztát.
Minimális zsiradékon átforgatom a borsót, zöldséget, petrezselymet, kevés vízzel földő alatt puhára párolom. Felengedem, sót, borsot bele, és pár szem aprórésztát (szilvamag vagy eperlevél) főzök bele.
Ha a puhára párolás után pici liszttel megszórom és úgy engedem fel, akkor viszont tésztát nem szoktam belefőzni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!