Jó tippek válogatós gyerekenek?
Szeretik a tésztaféléket,felfújtakat.Disznóhúst nem eszik meg.(kemény nekik.2-4 évesek)
Pl.fasítat eszik,töltést nem....
A válogatósságra sajnos mi neveljük rá a gyerekünket azzal, hogyha nem eszik, akkor csinálunk nekik mást, nehogy még éhen haljanak. Nekem is próbálkozik a kicsim, de kezd rájönni, hogyha nem eszi meg a főzeléket, levest vagy bármit, akkor nincs más, éhesen marad. Nassolás meg főleg nincs két étkezés között, mert akkor megintcsak legfeljebb csipeget ebédnél.
Tésztafélékből szerintem csak a képzeleted szab határt, annyi variáció van, de nálunk imádja például a rizottókat is, sok zöldséggel, csirkemájjal, jó szaftosan. Sós palacsintákat is tudsz készíteni változatosan (gombás, sajtos, hagymás, sonkás stb.) és szerintem az is jó, ha bevonjuk a gyerekeket a főzésbe, hogy segítsenek, lássák mennyi munka és hogy készül. Ők is szívesebben megeszik, ha benne van a kezük munkája. A krémlevesek meg arra jók, hogy sokféle zöldséget bele lehet passzírozni, amit amúgy nem ennének meg. Én szoktam a vitamin miatt gyümölcscentrifugán préselni alma-répa, alma-cékla, alma-zeller leveket, imádja a kicsim, uzsonnára egy jó nagy bögre bőven elég is neki. Na és ott van még a rengeteg muffin recept, azokból is tudsz ezerfélét, akár teljes kiőrlésű liszttel is, csinálhatsz melléjük szószókat, mártásokat.
Nekem 1,5 és 3,5 évesek, szintén szörnyen válogatósak...
Nem szeretném, ha tésztán nőnének fel, így próbálom becsempészni a húst úgy ahogy ők is megeszik. Ha disznóhúst csinálok akkor mindig nagyon vékonyra vágom, úgy nem annyira kemény.
-Rizses hús, csirkéből nem kemény.
-Brassói (vékony csíkokra szoktam vágni a húst)
-Tarhonyás hús.
-Húsos palacsinta (pulykadarálthúsból kiváló)
-resztelt máj (pulykamájból szoktam akkor nem olyan kenődős, mint a csirke és nem kemény mint a disznóé)
-Sült húsok általában tarja vagy csirkecomb jó lassan sütve sokáig így nem szikkad ki, hanem nagyon finom puha marad.
-paprikás krumpli virslivel és nokedlivel
-rántott karfiol (nálunk rántott rákláb a neve, azóta eszik meg :D )
-rakott karfiol/kel
Persze vannak tészták is :)
-szilvásgombóc vagy szilvalekváros derelye (mindkettőt fagyasztva veszem, finomak :)
-nudli
-kakaós csiga (ez saját recept szerinti)
Az enyémek elég levesesek, így ha jó tartalmas levest készítek és megesznek egy tányérral, nem is erőltetem tovább az étkezést.
leveseink:
-raguleves (ez a fő kedvenc)
-húsleves (jó sok tésztával, zöldséggel esetleg húsgombóccal)
-gombakrémleves
-gyümölcsleves
-bableves
-tojásleves
-tejfölös krumplileves virslivel
Mi nagyon szeretjük a halat (apa horgászik) sokat és sokféleképpen eszünk. szeretik a gyerekek is szerencsére.
Hirtelen ennyi jutott eszembe :)
A gyerekeim megeszik a krémleveseket levesgyönggyel,a muffint is,de csak sz édes muffint.
A lényeg,hogy húsféléket nem nagyon eszik,csak csirkemellet,vagy darálthúst.....
Párolt zöldségeket nem eszik,sem borsót,se lencsét...Még mixelve és pürézve sem.
Erre nem neveltem öket.Ha egyszer kiköpi,mit csináljak egy 2 évessel???Akár mennyire éhes nem eszi meg a borsó akár lencse fözeléket. :(
Pl.a húslevesböl megeszik a zöldségeket .Még szeretik is.Ha külön párolom akár szósszal bármivel nem eszik meg.
Azért írtam,pl fasírtat megeszik a töltést nem...Szinte egyforma a kettö.....
Májat semmilyen formában nem eszik meg.
Ezelött egy félévig megették a paradicsomos gombócot.Most azt sem.Akkor lehet ez egy fázis náluk és változik az ízlésük???
Ezek szerint akkor annyira nem is annyira válogatósak...A paprikáskrumplit is megeszik ha csirkemell van benne és virsli.A rizseshúst is csirkével a brassóit is és a vadast is ha csirkemellel csinálom.A halrudakat is szeretik krumplipürével és az egészben sült forellet.
Akkor nem is panaszkodom.
Azért az ötletek jók.A változatosság jó.
Nagyon nehéz okosnak lenni. talán nem is válogatósak, hanem nagyon gyorsan változik az ízlésük. szerintem saját maguk sem tudják igazán, hogy mit szeretnek és mit nem.
"orrba-szájba"főztem az unokám kedvenceit, amikről hirtelen kiderül ezt sem, azt sem szereti...
szerintem az óvodai közösség is hatással van rájuk, egymástól látják, hogy ki , mit útál, akkor az nekik sem kell.
Végtelen türelem kell, hogy összehangoljuk az ifjúság ízlését (bár erőltetni sem szabad)a család megszokott étkezési szokásaival.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!