Egyedül fogok lakni. Szerintetek elég 20ezer forint kajára? Hogyan hozzam ki ennyiből? 22l
Így van! (Én a heti beosztó vagyok)
Mindig csak cetlivel menj vásárolni, hét közben kitalálom, hogy szombat-vasárnap miket főzök. Pénteken ahhoz bevásárolok, ami kell, de szigorúan csak azt veszed, amik a cetlin vannak. (persze ha van a fagyasztóban akciósan vásárolt valami, akkor a hétvégi bevásárlás elmarad). Így hét közben max. csak kenyeret, tejet, esetleg ha valamit elfelejtettem, vagy akarok valami olyasmit főzni, amihez nincs bevásárolva pl. tejföl, sajt, hasonlók.
Egy-két hónap alatt belejössz, és tudni fogod, hogy meddig nyújtózkodhatsz, mi az, ami még belefér a heti adagba. Ill. azt is tudni fogod, ha akciósat vásároltál, akkor annak a plusz-kiadásnak az árát nem kizárólag annak a hétnek a keret-összegéből kell kispórolnod, hiszen amit bespájzoltál, az valószínű, több hétre is elég lesz.
Egyébként alapszabály:
mindig legyen otthon: kenyér, zsír, krumpli, vöröshagyma, törtpaprika, só (=paprikás krumpli, sült krumpli), esetleg még liszt és tojás. Édesanyám szerint egy jó háztartásban ezek sohasem fogynak el, és ha ez megvan, akkor már éhen-halni nem lehet!
http://www.gyakorikerdesek.hu/etelek-italok__konyhai-praktik..
http://www.gyakorikerdesek.hu/etelek-italok__konyhai-praktik..
Elnézést kérek, amiért nem konkrét recepteket írok, de ennél a két kérdésnél elég jól összeszedték az olcsó receptek listáját, szerintem nagyon megérné átolvasnod. :) Mi ketten vagyunk a párommal, suli mellett dolgozunk, így tartjuk el magunkat, és én is ezekből szoktam ötleteket gyűjteni. :)
Óóó, bocsi, tényleg, az a kérdés elkerülte a figyelmemet... Szerintem a gyümölcsfagyasztás részben Tőled függ... a legtöbb gyümölcsöt le lehet fagyasztani. Én pl. a kiolvasztott epret, málnát nem szeretem, legfeljebb leturmixolva, mert "összeesik", de anyum azt is csak simán cukrozva eszi. :) A meggyel, egressel meg semmi problémám...
Szóval, ha Te nem vagy olyan finnyás, mint én, akkor bátran fagyaszd le az idénygyümölcsöket, nagyon fogsz neki örülni télen. :) Annyit javasolnék, hogy egy nylonnal letakard tálcán terítsd szét a friss gyümölcsöt, tedd fagyasztóba, és mikor már keményre fagytak a szemek, akkor öntsd zacskóba, és tedd vissza a mélyhűtőbe. Így nem egy nagy massza lesz a gyümölcsökből.
Személy szerint a fagyasztott gyümölcsnek nem vagyok híve, mert mire kienged, akkorra (szerintem) az egészből semmi sem marad, csak a löttyedt akármi + a lé. Persze lehet, hogy nem jól csinálom.
Az biztos, hogy évek óta a fagyasztómat telepakolom (nyáron, ahogy érnek, sorban egymás után) zöldségfélékkel, és egész télen azokból tudok főzni.
Most hétvégén kizabálom belőle az előző évben elrakott zöldbabot, karalábot, leolvasztom a fagyót, mert itt az új zöldborsó, igaz, hogy még egy kicsit drága, de a hűtő álljon készen.
Kezdem ahogy érnek: zöldborsó, karaláb, (=felszelve, mint a szalmakrumpli) karfiol, tök, (reszelve) zöldbab, zöldpaprika (karikára szelve) sárgarépa+gyökér (karikára és húslevesnek). Ezekből havonta nem kell több, mint 1000-1200 Ft-ot elkölteni (=a téli fűtés-számla tizede), és így el vagyok látva télire.
Persze lehet mellé rakni gyümit is, mondjuk én azt télen inkább veszek narancsot, greafruitot, banánt, stb.
sajtos tejfölös tészta
piritós kenyér
grízes tészta
sült virsli sültkrumplival
krumplifőzelék sült virslivel
A grapefruit-tól én is idegenkedtem. Ma már (ha el nem felejtem) reggelente pár girizdet elrágok belőle, segíti az anyagcserét és vizelet-hajtó.
Egyébként ne a citromsárgát, hanem a narancs-sárgát vedd, az finomabb!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!