Egyedül fogok lakni. Szerintetek elég 20ezer forint kajára? Hogyan hozzam ki ennyiből? 22l
Mi ketten vagyunk,mindennap főzök, és havonta 30-40.000.- Ft kell kajára.
Nem kell készételeket,mesterséges szószokat stb. venni,hanem beosztva változatosan főzni. Vacsorára lehet enni lekváros vagy zsíros kenyeret, Hagymával,vagy retekkel. Esetleg mellé tea.
Bár én nem az utolsó hozzászóló vagyok,de adhatok pár tippet.
-borsófőzelék.A mirelit borsó elég olcsó,és ha egyedül vagy akkor háromszor is főzhetsz borsófőzeléket.(tükörtojással vagy virslivel)
- kenyérlángos.-csinálj pizzatésztát (ami nagyon egyszerű) és kend meg tejföllel,tegyél rá hagymát,ha van szalonnát, vagy bármit,süsd meg,isteni finom,és olcsó.(akár 2 napra is elég egy tepsi)
- Ha veszel fél kiló darált húst akkor tudsz csinálni szintén akár két napra is paradicsomos húsgombócot.Ez is olcsó.
-Ha van rizs,akkor csinálj rizses húst.(elég 1 darab csirke mell egy ebédhez.Így már nem is olyan drága.
- csinálhatsz hamis borsó pörköltet.Csinálj pörköltalapot(hagyma,pirospaprika) amikor jó a hagyma,tegyél bele mirelit borsót hús helyet.Főzd meg amíg a borsó puha nem lesz,majd csinálj neki tejfölös rántást.Nokedlivel,tésztával,rizzsel tálalva isteni finom,és olcsó.
- amit már írtak.
- Lekváros kenyér
- vajas-mézes kenyér-tejjel
- nuttelás kenyér
- bundás kenyér.(a ha változatosságot akarsz akkor a tojásban keverj bele lisztet,és így készítsd a bundás kenyeret.Vagy a tojásba tegyél tejet,és így csináld a kenyeret.Finom mindkettő.
-zsíros kenyér hagymával,uborkával,paradicsommal,paprikával stb.
Nagyjából ezek jutottak így eszembe.
A havi 20 ezret oszd el annyival, ahány hét van a hónapban, akkor ez heti 4-5 ezer Ft.
Számolj: egy hétre ha 1 kg. bármilyen húst megveszel, az kb. 1000-1500 Ft/hét, az 1 kg-ot be tudod osztani úgy, hogy heti 3x eszel húst. A fennmaradó 2,5-3,0 Ft/hét elegendő arra, hogy a hét többi napjára valami egyszerűbbet (tésztaféle, krumplis ételek, hasonlók) legyenek a fő-étkezésre, és még jut is (száraz) reggelire-vacsira, teára és zöldség-gyümölcsre.
Persze, a különböző félkész- és készkaják sokkal drágábbak, mint ha te főzöl, azokból nehezebb kihozni, nasi és energia-italok, üdítők, hasonlók már nem férnek bele, de nem is hasznosak a szervezetnek.
Vásárolj a legolcsóbb helyen, és ne a legközelebbiben. Figyeld az akciós kiárusításokat, ha belefutsz valami olcsóba, abból spájzolj be. Előbb-utóbb belejössz!
Előző /15-ös/ vagyok.
1 kg. sertésmáj 550 Ft, de egy kg. elég 3x. A csirkéből a far-hát-nyak-szárny a legolcsóbb, azokból finom pörkölt nokedlivel, vagy éppen rizseshús készíthető. Mindig úgy főzz, hogy minimum 2x (= 2 nap) elég legyen, akkor nem fogsz egész héten a konyhában állni.
Ha valami sülthúst készítel törtkrumplival, ez utóbbiból készíts annyit, hogy másnap legyen belőle krumplistészta.
Ha nokedlit kavarsz a pörkölt mellé, abból maradjon egy evésre tojásos nokedli.
A pörkölt-maradékból lehet főzni gulyáslevest, vagy készíthetsz hozzá pirított tarhonyát, esetleg összefőzöd hordós káposztával = húsos káposzta.
Sülthús maradékból tudsz készíteni brassóit, vagy éppen összedarabolva ráteszed kifőzött tésztára, tejföllel összesütve.
Egyébként a legkiadósabb a rizs és a tarhonya, ezek 2-3x-osára dagadnak mire megfőnek.
A krumplinál ilyenkor (tavasszal) úgy gondolkodok: ha már az öregnek a felét el kell dobnom pucoláskor, mert hibás, az árát, amennyiért vettem, beszorzom 2vel (mert ugye a felét eldobtam), ha az így többre jön ki, mint az újkrumpli ára, attól kezdve öreg krumplit nem veszek. Illetve egy db-ig tartok még valamennyit, mert vannak kaják, amiket újkrumpliból nem lehet főzni (pl. krumplis-lángos, núdli, krumpli-fasírt)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!