Hogy kell csinálni a pizzának a tésztáját?
Sokfajta van, 1 normál tepsihez kell:
0,5kg finom liszt
0,5 deci olaj
1 evőkanál só
1 dob kefir (langyosítva, ne hűtőből)
15 gramm élesztő
2 evőkanál oregánó
és langyos víz (amennyit kíván)
Gyúrd össze, majd pihentesd 20percet és megint gyúrd át, ne legyen túl lágy és ragadós mert akkor szakadós lesz a kelt tészta, de kemény se legyen mert akkor meg gumis lesz és nehéz kinyújtani... utána tedd be a sütőbe 40 fokon hamar megkelesztődik. (fél óra)
Nyújtsd ki tepsi méretűre, a tepsit nem kell kikenni (gondolom zománcozott) mert a tésztában benne az olaj.
Ennyi kb 1óra alatt megvan
ahogy én keszítem a férjem kívánságára:)
40 deka liszt, egy csomag élesztő kb 1 deci langyos tejben egy kis cukorral felfuttatva. a lisztbe egy teáskanál só. ha felfutott az élesztő a liszttel ,3-4 kanál olajjal, és annyi langyos vízzel amennyitől könnyen gyúrható, összedolgozom.akkor jó, ha az edény falától elválik. utána hagyom legalább fél órát kelni. jó nagy lesz, mert ebben az átlagosnál több az élesztő.
ha szépen dudira kelt, kinyújtom egy nagyobb tepsi méretűre. sütőpapírt teszek alá, amit megkenek vékonyan olajjal. úgy rendezem el a tésztát, hogy körbe pereme is legyen.
ezután kenem meg a szósszal ,pakolom meg a feltéttel, reszelt sajttal.
forró sütőbe (180 fok ) teszem, és 20 percig nem nyitom rá az ajtót. utána már lehet nézegetni:)
a párom így szereti, ha szép "paplanos" a tészta és nem kérges ropogós.mások meg éppen fordítva, azért mondom, hogy ez a mi verziónk.
tényleg csak az alja és a széle sültebb, a többi rész, mint egy lepény , könnyű és puha.
Sima kenyértésztával is klasszul működik. (Én sok élesztőt csak akkor tennék bele, ha nagyon gyorsan kell).
50 dkg liszt
2 dkg élesztő
3 dl víz
1 csapott evőkanál só
3 ek olaj
Ez is olyan lesz, mint amit az előző írt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!