Töpörtös pogácsa recept?
Réteges töpörtyűs pogácsa.
fél kiló liszt, 3 deka élesztő, 1 deci tejföl, 2-3 kanál fehérbor, vagy 1 kanál 10 %-os ecet, 35 deka darált töpörtyű, 15 deka vaj/margarin, langyos tej , cukor.
az élesztőt 1 deci langyos tejben egy kis cukorral felfuttatjuk. összekeverjük a liszttel, vajjal, borral, tejföllel, teáskanál sóval és rétestészta keménységű tésztát gyúrunk. (ha kell még egy kis tej, vagy tejföl mehet hozzá). jól kidolgozzuk és vékonyra nyújtjuk. rákenjük a darált töpöt, és az egészet föltekerjük, mint a beiglit.
nyújtófával kissé ellapítjuk a tekercset majd félbehajtva fél órát pihentetjük. aztán megint kinyújtjuk, felcsavarjuk, fél órát pihentetjük. harmadszorra is így járunk el. a harmadik félórai pihi után két centi vastagra nyújtjuk. tetejét berácsozzuk és jól felvert tojással lekenjük. középnagyságú szaggatóval kiszaggatjuk, és sütőpapíros tepsire nem túl közel egymáshoz elrendezzük.
forróra előmelegített sütőben élénk tűznél kb 15 percig sütjük.(nem szabad lassan sütni, mert kiszáradhatnak.
én a töpörtyűkrémbe is teszek sót és egy kis őrölt borsot is.
szép réteges lesz, és belül finom puha.
kicsit macerás a háromszori feltekerés, de megéri..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!