Hogy készítsem életem első gulyáslevesét?
Tedd fel a husit (ha van marha, ha nincs, akkor sertés) pörköltnek, ahogy azt tanultad.
(Apróra vágott vöröshagymát, ha van hozzá karikára szelt zöldpaprikát zsíron megdinsztelek, ráteszem a felkockázott húst, átforgatom rajta nemcsak fehéredésig, hanem egy kicsit tovább is hagyom, hogy elkezdje a saját levét kiadni. Majd rászórom a törtpaprikát, és annyi vízzel engedem fel, hogy a husiból kb. 1-2 cm kimaradjon. Én a csípős paprikát is ilyenkor teszem bele félbe-vágva. A hús még biztosan fog levetengedni, ill. ha kell, lehet pótolni. Megsózod és főzöd.)
Amikor a husi félig megfőtt, hígítsd fel a levét, rakj bele karikára szelt sárgarépát, gyökeret, kicsit vastagabbra szelt krumplit. Amikor már ez is félig megfőtt, akkor rakom hozzá a tésztát. Leginkább a fodros-kocka tésztát használom hozzá. A lé felhígítása után ne feledd el a savát megkóstolni, és ha kell, utána sózni!
ha jó gulyást akarsz elsőre, akkor vegyél jó alapanyagot.
marhalábszár, marhanyak esetleg rostélyos.
kb 60 dekából már jó adag gulyást lehet készíteni.
ehhez közepes hagymát vágj apróra, majd zsíron kezdd el dinsztelni. ha egy kis szint kap sózd meg és egy pici vízzel fedő alatt párold teljesen puhára, szinte krémesre.
ha ez megvan erre tedd a kockára vágott húst, sózd, majd alaposan keverd át. fedő alatt párolódjon, amíg az összes levét ki nem adta. ekkor szórj rá két csapott ek. jóféle pirospaprikát, keverd át vele, és a folyadékot kevés vízzel pótold. éppen csak annyival, hogy a hús ne legyen szárazon, hanem szaftban mindig. ez a víz pótlásra is vonatkozik.
a paprika után én egy kis őrölt köményt teszek bele és természetesen egy kis paprikát paradicsomot is, bár tudom, hogy ezt nem akarod. végül is elhagyható, de, ha van rá mód akkor legyen benne. télen egy kanálka eltett lecsó is megteszi.
ha hús már kezd puhulni, akkor tedd bele a fehér,-és sárgarépát, egy darab zellert kis hasábokra (karikára ) vágva.ha hús és a zöldsékek puhák, akkor mehet bele a (nálunk ) kockára vágott krumpli.
ahogy a krumplival újra fő, akkor teszek bele csipetkét,
de ma már gyakran inkább a kész kézitarhonyát választom, mert gyorsabb, és megfőve pont akkora, mint a csipetke.
megkóstolom, hogy esetleg valami ízt pótolni kell-e.
én egy kis őrölt borsot is teszek bele, de nagyon keveset.
végül a tetejét megszórom friss vágott petrezselyemmel, de ez el is maradhat, ha éppen nincs.
vegyes zöldségből kb 40 dekát szoktam beletenni, krumpliból 50-60 dekát.
tartalmas, sűrű szokott lenni.
Nem tudom mi az oka, de újra egyetértünk.
-tudodki-
ja, hogy miért marhából készül?
A "gulyás", mint személy, nem más mint a marhák őrzője.
A juhász a birkáké, a kanász a disznóké, a csikós meg a ...
nos ez a 100 forintos kérdés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!