Életem első rakott krumpliját sütöm. Ezek vannak itthon. Hogy csináljam?
A sütõpapir jobb, mert nem ragad rá.
En igy szoktam:
Megfõzöm héjában a krumplit sós vizben. Amikor megfõtt megtisztitod.
Egy sor karikára vágot krumpli, karikára vágott fõtt tojás, karikára vágott kolbász.
Szoktam besamellt késziteni abba keverem bele a tejfölt és egy tojássárgáját. Ezzel meglocsolom és újra kezdem a krumplival és többi hozzávalóval. A tetején krumpli legyen és leöntöm a besamelles keverékkel és be a sütõbe.
A tepsit érdemes kivajazni talán kicsit, de az alufólia nem jó, mert leég bele meg szakad.
A tojást megfőzöd, a krumplit megfőzöd. Mindkettőt egyben, héjastúl :)
Pucolod, karikára szeleteled.
A kolbászt is. A héját próbáld levenni.
Aztán rétegekben lerakod ezeket.
A rétegeket fűszerezed: só, bors. A borssal vigyázol.
A rétegekre rakjál tejfölt és vagy vajat, mert különben száraz lesz, ha viszont tocsog az nem baj.
A tetjére tehetsz alufóliát, hogy ne égjen meg.
Ha nem sütöd meg nagyon nincs baj, mert ugye minden főtt benne.
Ha bennfelejted a sütőben nincs baj, mert le van takarva fóliával és van benne sok zsiradék.
Emeltszintű változat, amikor a tojást nem megfőzöd, hanem csinálsz pl. egy tojásos-tejfölös, fűszerezett krémet/szószt, amivel nyakönöntöd a rétegeket.
Néhány megjegyzés az előzőekhez:
Mivel a kolbászból is sül ki zsír,a tepsi alját vékonyan zsírral kend ki. (tehetsz alá sütőpapírt)
A krumplit feltétlen hajában főzd meg, Megpucolva könnyen szétesik,sok vizet szív magába,és nehezebb karikára vágni.
Amikor összeállítod,csak a krumplit sózd meg egy kicsit,mert a kolbász is sós. Sülés közben átad a sósságából is a tojásnak. Hagyma,fokhagyma,bors felesleges bele. Csak akkor tegyél bele,ha szeretitek.
A tetején krumpli legyen és vagy házitejfölt vagy főzőtejszínt tegyél rá. Ez sülés közben átjárja az egészet,és finom lesz.
A bolti tejföl és joghurt összeáll a tetején. A besamelt pedig azért nem szeretem,mert lisztízű tőle az étel.
1. Krumplit héjában megfőzöd sós vízben. Ha meghűlt kicsit, megpucolod, karikára vágod.
2. Tojást megfőzöd keményre sós vízben. Ha meghűlt, megpucolod, karikára vágod.
3. Kolbászt karikára vágod.
4. Ezeket rétegezve egymásra teszed. Tetejére tejfölt kensz. Sütőben megsütöd. Se papír, se alufólia!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!