Eddig sem volt önbizalmam palacsintasütés ügyben, de ma végképp elment az összes kedvem. Minden a recept szerint csinálok, mégsem tudok vékony és könnyű palacsintát sütni. Mi a titka a fenti tulajdonságokkal rendelkező palacsinta készítésének?
Én sem tudtam még soha jó palacsintát csinálni, ezért inkább átálltam a mini palacsintára.
Ez mindig sikerül. A "rendes" palacsintát meghagyom másoknak, és ha esetleg nekem is hoznak belőle, az még jobb. XD
Ha a palacsinta-sütőbe sok tésztát öntesz, már nem tudsz vékony palacsintát sütni. Én a normál palacsinta-sütőbe a kisfejű levesmerő kanállal mérem, de azzal is csak annyit, hogy a kanál nincs tele, kb. 1 cm-rel kevesebb, amit beleöntök a serpenyőbe. (Remélem, elég érthető voltam). Ha ezt a mennyiséget addig forgatod a serpenyőben, hogy teljesen belepte a serpenyő alját, akkor az már nem marad vastag.
2 db. tojást habosra kavarok egy csipet sóval és egy csipet cukorral, majd kb. 2,5 max. 3,0 deci tejet apránként adagolva hozzákeverek, és szintén a lisztet is apránként adagolva és símára kavarva. (Sosem mérem) Annyi lisztet adagolok hozzá, hogy olyan állagú legyen, mintha közepes lágyságú-keménységű nokedlitésztád lenne. Ehhez adok szintén apránként további 3,0 - 3,5 deci tejet, annyit, hogy a palacsinta-sűrűséget megkapjam.
Ha egy kicsit hígabbra sikerü, nem gond, hagyni kell állni, hogy a liszt egy kicsit "kidolgozza" magát, ezáltal sűrűsödik. Az sem baj, ha egy kicsit sűrűbbre sikerül összeállítani, ha majd állt, mutatja, hogy mennyi tejjel kell pótolni. Végeredményben kb. 7,5 - 8,0 deci tej + 2 tojás, és amennyi lisztet felvesz. Ebből lesz 10-12 db. palacsintám.
Ne add fel, sikerülni fog! Gyakorolni kell, utána már neked is gyerekjáték lesz.
3/4 tejmerőnyi tészta egy rendes nagy sütőbe.
És tej helyett szóda, legalább részben.
18,19 vagyok.
Teflont használok, és ha akarom, (és esetleg mákkal tölteném), feltekert állapotban megszámolhatnám a mákszemeket.
Egyébként én a tejre esküszöm! Vízzel a nokedlit kavarom.
Ízlések és pofonok!!!
Régi, hagyományos palacsintasütőben /semmi teflon, sicc!/ sütöm a palacsintát. Éppen ma sütöttem kettőnknek 12 darabot.
Így készítem: A hozzá szánt liszthez teszek egy ici-pici sót, 2-3 vailiás cukorot /nem szeretjük az édeset/, a közepébe egy egész tojást és annyi szódavizet, hogy sűrű de csomómentes legyen. Ezt az masszát higítom fel olyanra, hogy szép vékony palacsinták legyenek belőle. Teszek bele egy evőkanál olíva olajat. Tejet soha nem teszek hozzá. Felesleges, csak a leragadást segíti elő. Én zsírt használok. Tehát a füstölgőre hevített, kevés zsírral ellátott serpenyő közepére öntöm a masszát és egy gyors mozdulattal elosztom a palacsintát a, hogy kerekek legyenek. Ha az első netán leég, semmi baj, a következő általában már nem fog. Tölteléket kedved szerint tehetsz bele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!