Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Jó fonott kalács recept?...

Jó fonott kalács recept? Hideg sütőbe kell betenni?

Figyelt kérdés
Ha tudsz valami jó fonott kalács receptet, légyszi írd le vagy linkeld be. Köszönöm szépen!
2012. márc. 2. 08:20
 1/8 anonim ***** válasza:
Hideg sütő?! Az élesztőnek meleg kell, hogy a tészta megkeljen... =)
2012. márc. 2. 08:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:

50 dkg finomliszt

1 kávéskanál só

3 evőkanál cukor

1 csomag vaníliás cukor

1 egész tojás felverve

2,5 dkg friss élesztő

1 dl olaj

kb. 3 dl langyos tej


Tetejére: 1 felvert tojás


Az élesztőt 1 dl langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk (így könnyebb lesz a tészta), hozzáadjuk a sót, cukrot, tojást, olajat, a felfuttatott élesztőt, és még annyi tejet, hogy puha, rugalmas tésztát kapjunk. Pár perc alatt jól kidagasztjuk, és letakarva 1 órát kelesztjük. A tésztát én 6 felé szoktam osztani, rudakat sodrok belőle, és egyszerűen 3-3 rudat összefonok. A két kalácsot sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és még fél órát langyos helyen kelesztjük. Lekenjük tojással, és előmelegített 180 fokos sütőben 30-40 percig sütjük. Miután megsült, még forrón lekenjük egy darabka vajjal / margarinnal (1 kávéskanálnyi mennyiség), így a teteje puha és fényes lesz. Finom, foszlós kalács lesz belőle.

Nekem így olajjal vált be a legjobban, sokkal jobb, mint más zsiradékkal. Másnap, harmadnap is puha, csak csomagold nejlonzacskóba.


2 kisebb helyett 1 nagyobb kalácsot is süthetsz belőle, én azért szoktam kettőt, mert hamarabb készen van, és biztos, hogy átsül.


Évek óta így készítem, sok-sok recept közül ez vált be a legjobban, interneten találtam anno a receptet, már fogalmam sincs, hogy hol.


A húsvéti sonkához is ezt szoktam sütni, csak akkor kihagyom a vaníliás cukrot, és 4 evőkanál cukor helyett csak 2 evőkanállal teszek, így nagyon kellemes íze van a sonkával együtt.

2012. márc. 2. 08:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
Előző vagyok. Bocsánat, 3 evőkanál cukor helyett teszek 2-t, nem 4 helyett. Elírtam.
2012. márc. 2. 08:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:
Ha még nem késő: Igen, hideg sütőbe kell tenni. Az élesztővel készült tésztákat mindig hideg sütőbe sütjük, hogy legyen ideje addig is kelni, ameddig a sütő bemelegszik. A sütőporos tésztákat viszont mindig előmelegített forró sütőbe tesszük.
2012. márc. 2. 14:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:

Második vagyok. Nem igaz, hogy mindenképpen hideg sütőbe kell tenni a kelt tésztákat. Én mindig kelesztem összegyúrás után 1 órát + a tepsiben, megformázni is kelesztem fél órát, így felesleges hideg sütőbe tenni, mert így is szépen megkel. Mindig előmelegített sütőben sütöm.

De aki szeretné, az teheti hideg sütőbe is, biztos, hogy úgy is jó (gondolom, akkor nem szükséges előtte annyi ideig keleszteni), de előmelegített sütőben is tökéletes lesz!

2012. márc. 2. 15:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:
*megformázva is kelesztem
2012. márc. 2. 15:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:

Én vagyok a hideg sütős.


Nekem anyukám tanította így, de időt lehet vele spórolni és nagyon szépek szoktak lenni így a tészták, amiket csinálok. Én erre esküszöm, de persze ez nem szentírás.

2012. márc. 2. 15:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim ***** válasza:

Ha hidegbe rakod összeeshet a tészta. Ettől függetlenül természetesen sikerülhet.

Jaa kovászhoz a tejhez adj cukrot és a tetejét szórd meg egy kis liszttel. Így tökéletes a fenti recept.

2012. márc. 2. 19:10
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!