Hogy kell csokis croissant-t sütni?
Szia! Ez nagyon-nagyon finom:
Sokszor megsütöttem már, mindig más töltelékkel (nutella, sütésálló lekvár, vaníliapuding, cukros kakaó stb.).
Amikor összegyúrtam a tésztát, akkor kb. másfél órára hűtőbe teszem, de formázás után már nem mennek vissza a hidegre, hanem a tepsin hagyom kelni őket 40-50 percig, aztán lekenem felvert tojással, és előmelegített 180 fokos sütőben kb. 20 percig sütöm.
A csokikrémet úgy készítem hozzá, hogy 1 egész tojást, 1 púpos evőkanál kakaóport, 3 evőkanál cukrot, 2 evőkanál lisztet és 2 dl tejet csomómentesre keverek, addig főzöm, amíg besűrűsödik (pár perc). Majd még forrón belekeverek 5 dkg margarint, és kihűtöm. Ízlés szerint több cukrot is adhatsz hozzá.
Mindegyik háromszögre teszek egy kupaccal, és feltekerem. Nagyon fincsi krém, de sima csokipudinggal is jó. A pudingot csak 4 dl tejjel főzd, ne 5-tel, és csokisabb, ha 1 teáskanál cukrozatlan kakaóport is elkeversz a pudingporral, és úgy főzöd.
Macerásnak tűnhet a recept, de nem az. Nem bonyolult elkészíteni, és nagyon finom a tésztája. Sósan is csinálhatod, akkor csak 1 evőkanál cukrot tegyél bele, és 1 csapott evőkanál sót. Ezt töltheted pl. sajttal, sajtkrémmel, pizzakrémmel.
Háááát, kezdőként nem ezzel kéne kezdeni, a blundeltésztát nagyon könnyű elrontani... De megpróbálok segíteni.
Anyaghányad: 1 kg liszt, 600 g vaj, 100 g porcukor, 40 g élesztő, 20g só, 500 ml tej, 4 tojássárgája.
A vajat és a lisztet két részre kell osztani 80-20% arányban. A vajas részt a vaj 80% és a liszt 20% összemorzsolod, egyneműsíted. Vigyázz, hogy ne maradjon benne semmilyen nagyobb darab vaj, mert átszakíthatja a másik tésztát, kifolyik a vaj, mikor nyújtod, és leragad szépen a sütőben. A vajas részt a hűtőben pihenteted, míg kész a másik. A lisztes részhez először készítesz egy adag kovászt (langyos, cukros tejbe belemorzsolod az élesztőt, elkevered és megszórod liszttel a tetejét, és hagyod hogy a gombák elszaporodjanak. kb 10-20 perc kell nekik). A maradék alapanyagokat összekevered egy nagy tálban (liszt, tojások stb. ezekhez adhatsz még plusz járulékos anyagokat, mint vaníliás cukor, citromhéj stb. sokkal finomabb lesz a tészta!), ráöntöd a kész kovászt és addig gyúrod, amíg el nem válik a tészta az edény falától és a kezedtől. Ekkor meglisztezed az alját, a tészta tetejét, lefeded (tiszta konyharuha) és melegen hagyod kelni.
Amikor megkelt a tészta (kb 2x nő), lisztezett deszkán kinyújtjuk 2-3 cmesre. erre helyezzük a vajas részt. Előtte próbáld meg a kezeddel egyenletesen megnyomkodni, hogy mindenhova ugyanannyi vajas jusson. Azt a tészta egyik felére helyezed a másikat pedig ráhajtod. Így beburkoltuk a tésztát. Most jön a neheze. Kinyújtod egy kicsit (kb 2-3 cm ugyanúgy de sose erőltesd túl, mert elszakad!), majd oszd fel 3 egyenlő részre. Hajtsd be az egyik szélsőt középre, majd az egészre rá a másikat. Ez a szimpla hajtás. Ezután nyújtsd ki újra a tésztát, majd oszd fel 4 részre. Hajtsd be a két szélsőt középre, majd az egészet csukd össze, mint egy könyvet. Ez a dupla hajtás. Ha ezzel kész vagy, HŰTŐBEN pihentesd a tésztát egy bő fél órát.
Pihentetés után újra nyújtsd ki, dupla hajtás, majd még egyszer nyújtsd ki. Utána jöhet a darabolás és a töltés.
Ha croissant-okat szeretnél akkor magas egyenlő szárú háromszögeket kell kivágnod a tésztából. Az alapjára helyezed a tölteléket (lehet bármi), és ezt feltekered. A tetejét megkened felvert egész tojással és utókeleszted (15 perc, MELEGBEN!). Utána újrakened és mehet a sütés: mérettől függően 190-230 fokon gőzös sütőtér a legjobb.
Ha van kérdésed, nyugodtan...:D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!