Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mit jelent sütésnél, hogy...

Mit jelent sütésnél, hogy felfutatjuk az élesztőt?

Figyelt kérdés
Életemben nem sütöttem még fiú létemre, de megpróbálkoznék egy pogival. A szövegben pl ez van: "A fűszerekkel összekevert liszten felfuttatjuk az élesztőt."
2009. jún. 3. 20:45
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Szia!1-2 dl langyos,de nem forró tejbe v. vízbe teszel kis cukrot,és belemorzsolod az élesztőt.Kicsi liszttel megszórod a tetejét és letakarod egy konyharuhával.Hagyod kb. 5-10 percig.Arra figyelj,hogy ne kicsi edénybe tedd,mert az élesztő megemelkedik a meleg és a cukor hatására,ezt nevezik felfuttatásnak.Mikor már kissé habos a teteje és megemelkedett,akkor jó az élesztő.Ugyanezt szárított élesztővel is megteheted,akkor szebb tésztát kapsz.


maszatka

2009. jún. 3. 21:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
92%

Az élesztőt mi langyos tejben szoktuk felfuttatni. Az élesztőt (nem por alakú) langyos tejbe teszed és megvárod, míg "felfut". Máshogy nem tudnám leírni, olyan mintha felhabosodna.


(Múltkor nem volt otthon tej, és langyos vízbe tettem az élesztőt... Semmi nem történt vele, úgyhogy próba szerencse alapon felhasználtam a lángoshoz. Ugyanúgy megkelt... És semmiben nem különbözött a hagyományostól)


Remélem a segítségedre voltam! :) 20/L

2009. jún. 3. 21:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
79%

én mondjuk az élesztőt mindig külön futtatom és utána keverem a többihez.bár én még nem vok túl tapasztalt,18/l vok :)

langyos tejbe keverek kevés lisztet és az élesztőt apró darabkákban beleszórom,ezután már csak meg kell várni,hogy elinduljon felfelé.(de ha száraz élesztőt használsz,azt nem kell futtatni)

2009. jún. 3. 21:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:
100%
Még annyi,hogy külön csináld és ne a fűszerekkel összekevert liszttel futtasd,ahogy a mondat írja,mert a só megöli az élesztőgombákat.Külön edénybe,majd ha felfutott,akkor öntöd hozzá a hozzávalókhoz.
2009. jún. 3. 21:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 bibi05 ***** válasza:
82%

Ha összedolgoztál mindent és már csak az élesztő van hátra akkor csinálj egy mélyedést a lisztes rész közepépe és öntsd bele a lanygyos tejet majd morzsoldd rá az élesztőt kis darabokban hintsd meg kis cukorral és liszttel így jobban "benntmarad" a meleg.És hagyd hogy az élesztő felfusson észre fogod venni mert kb. 20 perc után habos lesz meg magas és akkor kész.De vigyázz hogy az élesztő ne érintkezzen sóval mert nem fut fel.És ne forró tejbe tedd mert megfőnek az élesztő gombák meg ne is hidegbe mert nem fut fel kéz melegbe kb 35 fokosba inkább mérdd meg a tejet 1 lázmérővel:) mielőtt belemorzsolod az élesztőt:)


Sok sikert!

20/L

2009. jún. 3. 21:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat. Így leírva már rémlik, mármint hogy anyutól is ilyesmit láttam.
2009. jún. 3. 21:20
 7/8 anonim válasza:
tegnapelőtt 21:02!A pékek is vízzel dagasztják a lángost,nem tejjel!!!És ha teszel kis lisztet a vízbe,akkor lesz az élesztőnek táptalaj,amitől felfuthat,de ha nem teszel bele,akkor ne várj csodákat.
2009. jún. 5. 23:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim ***** válasza:
tegnap 23:38 nem az a "feladat", hogy az én kommentemre írj, hanem a kérdésre...
2009. jún. 6. 23:12
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!