Milyen (édes) süteményekbe kell élesztő?
Lécci recepttel.
Kakaós csiga már unalmas tehát az felejtős.
Leírok neked egy "univerzális" kelt tészta receptet, ebből bármit készíthetsz. Én szoktam belőle sütni kakaós csigát, lekváros buktát, túrós batyut, vaníliás / fahéjas brióst, darázsfészket, fészkes fánkot, pudingos csigát, fonott kalácsot, almás-fahéjas kalácsot stb. Ha bármelyiknek érdekel a konkrét elkészítése, akkor szívesen leírom.
A recept:
50 dkg finomliszt (de használhatsz 40 dkg finom + 10 dkg réteslisztet is)
2-2,5 dkg friss élesztő (vagy 1 csomag szárított)
3 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
csipet só
1 dl olaj (nem margarin! az olajtól finom puha lesz!)
kb. 3 dl langyos tej
Tojás nem kell a tésztába, csak a tetejét lekenni.
Az élesztőt 1 dl langyos tejben 1 kávéskanál cukorral felfuttatod. A lisztet elkevered a sóval, cukorral, vaníliás cukorral, olajjal, és hozzáadod a felfuttatott élesztőt is. Még annyi langyos tejet adsz hozzá, hogy puha tésztát kapj. Kb. 10 perc alatt jól kidagasztod. 1 órát letakarva meleg helyen keleszted, és ezután arra használod, amire szeretnéd. Van, hogy 2-3 felé osztom a tésztát és így többféle édességet készítek belőle.
Nekem ez a recept vált be, nagyon finom puha még másnap is a tészta az olaj miatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!