Milyen (édes) süteményekbe kell élesztő?
Lécci recepttel.
Kakaós csiga már unalmas tehát az felejtős.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
Leírok neked egy "univerzális" kelt tészta receptet, ebből bármit készíthetsz. Én szoktam belőle sütni kakaós csigát, lekváros buktát, túrós batyut, vaníliás / fahéjas brióst, darázsfészket, fészkes fánkot, pudingos csigát, fonott kalácsot, almás-fahéjas kalácsot stb. Ha bármelyiknek érdekel a konkrét elkészítése, akkor szívesen leírom.
A recept:
50 dkg finomliszt (de használhatsz 40 dkg finom + 10 dkg réteslisztet is)
2-2,5 dkg friss élesztő (vagy 1 csomag szárított)
3 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
csipet só
1 dl olaj (nem margarin! az olajtól finom puha lesz!)
kb. 3 dl langyos tej
Tojás nem kell a tésztába, csak a tetejét lekenni.
Az élesztőt 1 dl langyos tejben 1 kávéskanál cukorral felfuttatod. A lisztet elkevered a sóval, cukorral, vaníliás cukorral, olajjal, és hozzáadod a felfuttatott élesztőt is. Még annyi langyos tejet adsz hozzá, hogy puha tésztát kapj. Kb. 10 perc alatt jól kidagasztod. 1 órát letakarva meleg helyen keleszted, és ezután arra használod, amire szeretnéd. Van, hogy 2-3 felé osztom a tésztát és így többféle édességet készítek belőle.
Nekem ez a recept vált be, nagyon finom puha még másnap is a tészta az olaj miatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!