Imádom a kinai ételeket! De nem tudok sok receptet! Birnátok párat adni?
cukkinis kinai tészta
Hozzávalók:
* 40 dkg kínai tészta
* 2 ek apróra vágott fokhagyma
* 1 ek apróra vágott gyömbér
* 4 ek (szezám)olaj
* 20 dkg sertéshús
* 1 hagyma
* 1 csomag újhagyma
* 1 közepes cukkini
* 5 ek szójaszósz
* 2 tk cukor
* 1 chili
Elkészítés:
1. A tésztát főzzük meg az előírás szerint. A húst szeleteljük fel vékony csíkokra. A cukkinit vágjuk ketté, magházát szedjük ki, és a vágjuk apró kockákra. A hagymát vágjuk apróra, az újhagymát karikázzuk fel.
2. A fokhagymát és a gyömbért az olajon dinszteljük meg a wokban, majd adjuk hozzá a húst. Együtt pároljuk pár percig.
3. Tegyük a wokba az apróra vágott hagymát, a szeletelt újhagymát és a cukkinit. Rövid pirítás után adjuk hozzá a szójaszószt, cukrot és kb. 1 dl vizet. Pároljuk alacsony tűzön pár percig.
4. A tésztát helyezzük tányérokra vagy tálakba, öntsünk rá a zöldséges szószból. Szeletelt (és kimagozott) chilivel dekorálva tálaljuk.
Tippek:
* Az apróra vágott cukkini nagyon látványos, de ha a pálcikákkal történő evésben nincs nagy rutinunk, inkább vágjuk nagyobb szeletekre a cukkinit, úgy könnyebb lesz kipálcikázni.
* Az ételt elkészíthetjük darált sertéshússal is. Használjunk sovány húsfélét, pl. karaj, comb. Vegyünk egy normál adagot a húsból, mondjuk egy kilót, amelyet rögtön vágjunk 20 dkg-os adagokra, és így fagyasszuk le. Az ázsiai ételekhez általában kevés húsra van szükség, így mindig lehet tartalékunk. A gyömbér szintén eltartható darabokra vágva a mélyhűtőben.
* A tésztát ne főzzük túl puhára, úgyis felvesz még a meleg szószból. Használjunk a recepthez búzaliszttel készült tésztát (és ne rizstésztát). Ízlés szerint a szósz étkezési keményítővel sűríthető.
* A cukkinis kínai tésztát tálalhatjuk természetesen bekeverve is, azaz a tésztát keverjük össze a szósszal és úgy adagoljuk a tálakba. A fenti adag 4 fős.
kínai omlett
Hozzávalók
* 2ek szezámolaj
* 2 újhagyma, aprítva
* 1-2 zöld kaliforniai paprika, aprítva
* 1-2 piros kaliforniai paprika, aprítva
* 10dkg zöldborsó
* 1 tk reszelt gyömbér
* 4 tojás
* 10dkg maradék csirkehús (csíkokra vágva)
* 1 marék koriander
* 5dkg babcsira
* Hoisin szósz
Elkészítés
1.
Egy serpenyőben melegítsük fel az olajat, adjuk hozzá az újhagyma és paprika darabokat, a borsót és a reszelt gyömbért. 2-3 percig kevergessük, majd adjuk hozzá a csirkehús darabokat. Süssük tovább kb 1 percig, hogy a csirkehús átmelegedjen, majd öntsük rá a felvert tojásokat, és szórjuk meg az aprított korianderrel. Keverjük el egyenletesre. Fedő alatt, alacsony lángon kb 5 percig süssük tovább.
2.
Az omlettet hajtsuk félbe, vagy vágjuk fel torta-szeletekre, díszítsük babcsirával, és tálaljuk Hoisin szósszal.
Tippek
*
Fogyaszthatjuk reggelire, ebédre, vacsorára.
*
Ha nincs maradék csirkehúsunk, csirke felvágottat vagy szalonnát is használhatunk
*
Az omlettet felvághatjuk kis kockákra is, és snack-ként tálalhatjuk partikon, bulikon - remek lehet pl egy egy kínai piknikhez is!
*
A kínai omlett egy nagyon egészséges étel, hús nélkül egy hosszabb méregtelenítő program alatt is fogyaszthatjuk, de ugyanakkor ajánljuk diétázóknak, és az egészséges életmód követőinek. Egyéb omlett receptek>>
ananészos sertéscsíkok
Hozzávalók
* Fél kg sertés hús
* 2 ek mogyoróolaj
* 3 ek aprított fokhagyma
* 25 dkg ananász darabokra vágva
* 2 ek aprított koriander
* 1 és fél ek szója szósz (sötét)
* 2 tk cukor
* Dísz: koriander levelek
Pác
* 2 tk szójaszósz (világos)
* 2 tk kínai rizsbor (vagy száraz Sherry)
* 1 tk szezámolaj
* 2 tk kukoricaliszt
Elkészítés
1. A húst felvágjuk 5cm-es vékony csíkokra. A pácot elkeverjük és hozzáadjuk a hús csíkokat. A pácban tartjuk addig, amíg előkészítjük a sütéshez szükséges hozzávalókat.
2. A wokot felmelegítjük. Amikor forró, hozzáadjuk a mogyoróolajat. Amikor kissé füstöl az olaj, hozzáadjuk a fokhagymát és néhány másodpercig aranysárgára pirítjuk.
3. Leszűrjük a húscsíkokról a pácot, majd a wokban 3 percig kevergetés közben átsütjük.
4. Hozzáadjuk az ananász darabokat, a koriandert, szójaszószt és a cukrot, majd tovább sütjük 3 percig.
5. Áttöltjük egy tálba, korianderrel díszítjük, melegen tálaljuk.
Tippek
* Az ananász lehet friss vagy konzerv is.
* Tálaljuk párolt rizzsel és egyéb egyszerű kínai körettel.
* Ajánljuk kezdőknek is, de akár vendégváró vacsorába is beillik.
* Az ananászos sertés csíkok remek étel kínai újévi ünnepléséhez!
zöldséges üvegtészta
Hozzávalók 4 személyre:
4 ek. vörösborecet
4 ek. szójaszósz
4 ek. ketchup
8 ek. őszibaracklé
4 tk. méz
4 tk. keményítő
olaj
1 csirkemellfilé
1 lilahagyma
fél üveg bébikukorica
1-2 sárgarépa
2 kisebb cukkini
3 kockányi üvegtészta (vagy tojásos, spagetti stb.)
szezámmag
A szószhoz a lista elején lévőket kikeverem. A zöldségeket megtisztítom, a cukkinit kimagozom, majd mindet felaprítom, pl. a hagyma félbe, majd karikába, a kukorica és a cukkini darabokba, a répa vagy nagy lyukon reszelve vagy kis pálcikákra vágva. A csirkét kis kockákra vágom, sózom, ízlés szerint fűszerezem (pl. ötfűszerkeverékkel, szecsuáni borssal stb.) és kevés olajon serpenyőben megsütöm. Hozzáadom a zöldségeket, kevergetve roppanósra sütöm (néhány perc elég neki). Hozzáöntöm a szószt, elkeverem, kicsit hagyom sűrűsödni, majd elzárom a gázt. Közben a tésztát is kifőzöm, lecsöpögtetem és összeforgatom a húsos-zöldséges eleggyel. Tálaláskor megszórom szezámmaggal.
márványtojás
Hozzávalók:
6 tojás
2,5 kk. só
5 kk. szójaszósz
1-2 db csillagánizs
2 gr fekete teafű
A tojásokat keményre főzzük, hideg vízzel lehűtjük, héjukat óvatosan megtörjük, de a tojásokon hagyjuk. Az ízesítőkkel együtt hideg vízbe rakjuk őket és 2-3 óra hosszat kis lángon főzzük. Utána min. 10 óráig állni hagyjuk, majd megtisztítjuk őket és apróra vágott zöldhagymával és az alábbi szósszal tálaljuk.
A szószhoz:
1 ek. szójaszósz
1 ek. fehér borecet
1 kk. cukor
3 kk. víz
2 kk. fehérbor
1 ek. ketchup
Az eredmény szerintem nagyon mutatós, de hétköznapokon egy egyszerű főtt tojást is fel lehet dobni a szósszal és a zöldhagymával.
zöldségsaláta
Hozzávalók
* 1.5dkg szárított kínai gomba
* 10dkg sárgarépa
* 10dkg bambusz rügy
* 10dkg cukkini
* 10dkg kaliforniai paprika
* 10 dkg zellerszár
* 25dkg saláta (római vagy jégsaláta)
Szószok
*
1 és fél ek mogyoróolaj
*
1 ek aprított fokhagyma
*
3 ek aprított salottahagyma
*
3 ek aprított újhagyma
*
2 tk világos szójaszósz
*
2 tk Shaoxing rizsbor (vagy száraz Sherry)
*
3 ek osztriga szósz
*
Só, bors
Elkészítés
1.
A szárított gombákat áztassuk vízbe kb 20 percig – közben vágjuk fel gyufanagyságú csíkokra a zöldségeket. A saláta leveleket mossuk át, és egy saláta centrifugában vagy papírtörölközőben szárítsuk meg.
2.
A gombákból nyomjuk ki a vizet, és aprítsuk fel kb 5cm-es vékony csíkokra.
3.
Melegítsük fel a wok-ot. Öntsük bele az olajat, és amikor füstöl, adjuk hozzá a fokhagymát, salottahagymát és az újhagymát – pirítsuk kb 30 másodpercig (miközben folyamatosan kevergetjük egy falapáttal)
4.
Adjuk hozzá az aprított zöldségeket, majd a szójaszószt, rizsecetet, osztrigaszószt, és 3-5 percig pirítsuk tovább.
5.
Öntsük át egy tálba, majd egy kanállal töltsük meg a salátaleveleket.
6.
Melegen, hidegen is tálalhatjuk.
Tippek
*
Remekül passzol egy kínai menübe köretként.
*
Hidegen nagyon jó parti étel, kézzel is fogyaszthatjuk – akár egy piknikre is előkészíthetjük (természetesen a salátaleveleket a piknik alatt töltsük meg)
*
Vegetáriánus, vegan diétát követőknek is ajánljuk – de figyeljenek arra, hogy vegetáriánus osztrigaszószt alkalmazzanak! Ez a változat méregtelenítésre is alkalmas.
*
Feldobhatjuk tofu vagy sült csirke darabok hozzáadásával – különösen finom kínai mézes csirke csíkokkal! - a tofut a zöldségekkel együtt pirítsuk!
*
Természetesen elhagyhatók a salátalevelek, és a stir-fry zöldségeket köretként is tálalhatjuk húsos ételek mellé.
kinai húsgolyók
Hozzávalók:
* 40 dkg sertés darált hús
* 3 db újhagyma
* 1 nagyobb gerezd fokhagyma
* 15 g friss gyömbér
* 1 tojás
* 1 kk kínai ötfűszer
* só, bors
* olaj
Elkészítés:
1.
Az újhagymát, fokhagymát és a gyömbért pucoljuk meg, vágjuk nagyon apró darabokra (ha van, használjunk aprítógépet).
2.
A darált húst alaposan keverjük össze a gyömbérrel, újhagymával, fokhagymával, tojással és kínai ötfűszerrel. Ízlés szerint adjunk hozzá sót, borsot.
3.
A masszából készítsünk dió nagyságú húsgolyókat, és forró olajban süssük ki.
4.
Papírtörlőn csepegtessük le a megsült húsgolyókat.
Tippek:
*
Újhagyma helyett használhatunk egy kisebb fej hagymát is.
*
A gyömbér adagolásában segítségünkre lehet egy digitális konyhai mérleg (vagy a konyhai rutinunk és szemmértékünk…).
*
A sütést végezhetjük wokban, bő olajban. Ha a golyókat kissé lelapítjuk, akkor normál serpenyőben, kevés olaj felhasználásával is megsüthetjük. De, megsüthetjük sütőben is (200 fok, kb. 15 perc).
*
A kínai húsgolyókat tálaljuk Hoisin szósszal, mártogatóssal, chiliszósszal, vagy szójaszósszal. Wokban sült zöldségekkel akár főétellé is tehetjük. Fenti adagból kb. 30 golyó készíthető.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!