Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Imádom a kinai ételeket! De...

Imádom a kinai ételeket! De nem tudok sok receptet! Birnátok párat adni?

Figyelt kérdés
Tényleg nagyon szeretem, tudok is csinálni csk szerintem 15 recept kevés, meg nem igazán szeretek kisérletezni ezért várom a recepteket% :-)
2009. jún. 1. 19:52
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
Leirhatnád nekem azt a 15-öt!:)
2009. jún. 1. 20:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/12 anonim válasza:
96%
Az interneten nagyon sok kínai receptet tudsz találni. Én is kínai kaját főzőcskézek folyamatosan. De szerintem először mégis kísérletezgetned kell. Egyik netes recept sem tuti, hanem a te izlésednek megfelelően kell alakítanod. Néhány anyagot kell beszerezni a főzéshez: a két féle szójaszósz, kínai só, rízsecet, osztrigaszósz, 5 fűszer keverék. A legjobb ha a youtube- ba beírod a china food, chicken... kifejezéseket és egy két perc alatt a szemed láttára készítík el a wokban az étkeket. Nekem sikerült, neked is jó lesz.
2009. jún. 1. 20:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/12 anonim ***** válasza:

cukkinis kinai tészta


Hozzávalók:


* 40 dkg kínai tészta

* 2 ek apróra vágott fokhagyma

* 1 ek apróra vágott gyömbér

* 4 ek (szezám)olaj

* 20 dkg sertéshús

* 1 hagyma

* 1 csomag újhagyma

* 1 közepes cukkini

* 5 ek szójaszósz

* 2 tk cukor

* 1 chili


Elkészítés:


1. A tésztát főzzük meg az előírás szerint. A húst szeleteljük fel vékony csíkokra. A cukkinit vágjuk ketté, magházát szedjük ki, és a vágjuk apró kockákra. A hagymát vágjuk apróra, az újhagymát karikázzuk fel.

2. A fokhagymát és a gyömbért az olajon dinszteljük meg a wokban, majd adjuk hozzá a húst. Együtt pároljuk pár percig.

3. Tegyük a wokba az apróra vágott hagymát, a szeletelt újhagymát és a cukkinit. Rövid pirítás után adjuk hozzá a szójaszószt, cukrot és kb. 1 dl vizet. Pároljuk alacsony tűzön pár percig.

4. A tésztát helyezzük tányérokra vagy tálakba, öntsünk rá a zöldséges szószból. Szeletelt (és kimagozott) chilivel dekorálva tálaljuk.


Tippek:


* Az apróra vágott cukkini nagyon látványos, de ha a pálcikákkal történő evésben nincs nagy rutinunk, inkább vágjuk nagyobb szeletekre a cukkinit, úgy könnyebb lesz kipálcikázni.

* Az ételt elkészíthetjük darált sertéshússal is. Használjunk sovány húsfélét, pl. karaj, comb. Vegyünk egy normál adagot a húsból, mondjuk egy kilót, amelyet rögtön vágjunk 20 dkg-os adagokra, és így fagyasszuk le. Az ázsiai ételekhez általában kevés húsra van szükség, így mindig lehet tartalékunk. A gyömbér szintén eltartható darabokra vágva a mélyhűtőben.

* A tésztát ne főzzük túl puhára, úgyis felvesz még a meleg szószból. Használjunk a recepthez búzaliszttel készült tésztát (és ne rizstésztát). Ízlés szerint a szósz étkezési keményítővel sűríthető.

* A cukkinis kínai tésztát tálalhatjuk természetesen bekeverve is, azaz a tésztát keverjük össze a szósszal és úgy adagoljuk a tálakba. A fenti adag 4 fős.

2009. jún. 1. 20:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/12 anonim ***** válasza:

kínai omlett


Hozzávalók


* 2ek szezámolaj

* 2 újhagyma, aprítva

* 1-2 zöld kaliforniai paprika, aprítva

* 1-2 piros kaliforniai paprika, aprítva

* 10dkg zöldborsó

* 1 tk reszelt gyömbér

* 4 tojás

* 10dkg maradék csirkehús (csíkokra vágva)

* 1 marék koriander

* 5dkg babcsira

* Hoisin szósz


Elkészítés


1.

Egy serpenyőben melegítsük fel az olajat, adjuk hozzá az újhagyma és paprika darabokat, a borsót és a reszelt gyömbért. 2-3 percig kevergessük, majd adjuk hozzá a csirkehús darabokat. Süssük tovább kb 1 percig, hogy a csirkehús átmelegedjen, majd öntsük rá a felvert tojásokat, és szórjuk meg az aprított korianderrel. Keverjük el egyenletesre. Fedő alatt, alacsony lángon kb 5 percig süssük tovább.

2.

Az omlettet hajtsuk félbe, vagy vágjuk fel torta-szeletekre, díszítsük babcsirával, és tálaljuk Hoisin szósszal.


Tippek


*

Fogyaszthatjuk reggelire, ebédre, vacsorára.

*

Ha nincs maradék csirkehúsunk, csirke felvágottat vagy szalonnát is használhatunk

*

Az omlettet felvághatjuk kis kockákra is, és snack-ként tálalhatjuk partikon, bulikon - remek lehet pl egy egy kínai piknikhez is!

*

A kínai omlett egy nagyon egészséges étel, hús nélkül egy hosszabb méregtelenítő program alatt is fogyaszthatjuk, de ugyanakkor ajánljuk diétázóknak, és az egészséges életmód követőinek. Egyéb omlett receptek>>

2009. jún. 1. 20:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/12 anonim ***** válasza:

ananészos sertéscsíkok


Hozzávalók


* Fél kg sertés hús

* 2 ek mogyoróolaj

* 3 ek aprított fokhagyma

* 25 dkg ananász darabokra vágva

* 2 ek aprított koriander

* 1 és fél ek szója szósz (sötét)

* 2 tk cukor

* Dísz: koriander levelek


Pác


* 2 tk szójaszósz (világos)

* 2 tk kínai rizsbor (vagy száraz Sherry)

* 1 tk szezámolaj

* 2 tk kukoricaliszt


Elkészítés


1. A húst felvágjuk 5cm-es vékony csíkokra. A pácot elkeverjük és hozzáadjuk a hús csíkokat. A pácban tartjuk addig, amíg előkészítjük a sütéshez szükséges hozzávalókat.

2. A wokot felmelegítjük. Amikor forró, hozzáadjuk a mogyoróolajat. Amikor kissé füstöl az olaj, hozzáadjuk a fokhagymát és néhány másodpercig aranysárgára pirítjuk.

3. Leszűrjük a húscsíkokról a pácot, majd a wokban 3 percig kevergetés közben átsütjük.

4. Hozzáadjuk az ananász darabokat, a koriandert, szójaszószt és a cukrot, majd tovább sütjük 3 percig.

5. Áttöltjük egy tálba, korianderrel díszítjük, melegen tálaljuk.


Tippek


* Az ananász lehet friss vagy konzerv is.

* Tálaljuk párolt rizzsel és egyéb egyszerű kínai körettel.

* Ajánljuk kezdőknek is, de akár vendégváró vacsorába is beillik.

* Az ananászos sertés csíkok remek étel kínai újévi ünnepléséhez!

2009. jún. 1. 20:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/12 anonim ***** válasza:

zöldséges üvegtészta


Hozzávalók 4 személyre:



4 ek. vörösborecet


4 ek. szójaszósz


4 ek. ketchup


8 ek. őszibaracklé


4 tk. méz


4 tk. keményítő



olaj


1 csirkemellfilé


1 lilahagyma


fél üveg bébikukorica


1-2 sárgarépa


2 kisebb cukkini


3 kockányi üvegtészta (vagy tojásos, spagetti stb.)


szezámmag



A szószhoz a lista elején lévőket kikeverem. A zöldségeket megtisztítom, a cukkinit kimagozom, majd mindet felaprítom, pl. a hagyma félbe, majd karikába, a kukorica és a cukkini darabokba, a répa vagy nagy lyukon reszelve vagy kis pálcikákra vágva. A csirkét kis kockákra vágom, sózom, ízlés szerint fűszerezem (pl. ötfűszerkeverékkel, szecsuáni borssal stb.) és kevés olajon serpenyőben megsütöm. Hozzáadom a zöldségeket, kevergetve roppanósra sütöm (néhány perc elég neki). Hozzáöntöm a szószt, elkeverem, kicsit hagyom sűrűsödni, majd elzárom a gázt. Közben a tésztát is kifőzöm, lecsöpögtetem és összeforgatom a húsos-zöldséges eleggyel. Tálaláskor megszórom szezámmaggal.

2009. jún. 1. 20:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/12 anonim ***** válasza:

márványtojás


Hozzávalók:


6 tojás

2,5 kk. só

5 kk. szójaszósz

1-2 db csillagánizs

2 gr fekete teafű


A tojásokat keményre főzzük, hideg vízzel lehűtjük, héjukat óvatosan megtörjük, de a tojásokon hagyjuk. Az ízesítőkkel együtt hideg vízbe rakjuk őket és 2-3 óra hosszat kis lángon főzzük. Utána min. 10 óráig állni hagyjuk, majd megtisztítjuk őket és apróra vágott zöldhagymával és az alábbi szósszal tálaljuk.


A szószhoz:


1 ek. szójaszósz

1 ek. fehér borecet

1 kk. cukor

3 kk. víz

2 kk. fehérbor

1 ek. ketchup


Az eredmény szerintem nagyon mutatós, de hétköznapokon egy egyszerű főtt tojást is fel lehet dobni a szósszal és a zöldhagymával.

2009. jún. 1. 20:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/12 anonim ***** válasza:

zöldségsaláta


Hozzávalók


* 1.5dkg szárított kínai gomba

* 10dkg sárgarépa

* 10dkg bambusz rügy

* 10dkg cukkini

* 10dkg kaliforniai paprika

* 10 dkg zellerszár

* 25dkg saláta (római vagy jégsaláta)


Szószok


*

1 és fél ek mogyoróolaj

*

1 ek aprított fokhagyma

*

3 ek aprított salottahagyma

*

3 ek aprított újhagyma

*

2 tk világos szójaszósz

*

2 tk Shaoxing rizsbor (vagy száraz Sherry)

*

3 ek osztriga szósz

*

Só, bors


Elkészítés


1.

A szárított gombákat áztassuk vízbe kb 20 percig – közben vágjuk fel gyufanagyságú csíkokra a zöldségeket. A saláta leveleket mossuk át, és egy saláta centrifugában vagy papírtörölközőben szárítsuk meg.

2.

A gombákból nyomjuk ki a vizet, és aprítsuk fel kb 5cm-es vékony csíkokra.

3.

Melegítsük fel a wok-ot. Öntsük bele az olajat, és amikor füstöl, adjuk hozzá a fokhagymát, salottahagymát és az újhagymát – pirítsuk kb 30 másodpercig (miközben folyamatosan kevergetjük egy falapáttal)

4.

Adjuk hozzá az aprított zöldségeket, majd a szójaszószt, rizsecetet, osztrigaszószt, és 3-5 percig pirítsuk tovább.

5.

Öntsük át egy tálba, majd egy kanállal töltsük meg a salátaleveleket.

6.

Melegen, hidegen is tálalhatjuk.


Tippek


*

Remekül passzol egy kínai menübe köretként.

*

Hidegen nagyon jó parti étel, kézzel is fogyaszthatjuk – akár egy piknikre is előkészíthetjük (természetesen a salátaleveleket a piknik alatt töltsük meg)

*

Vegetáriánus, vegan diétát követőknek is ajánljuk – de figyeljenek arra, hogy vegetáriánus osztrigaszószt alkalmazzanak! Ez a változat méregtelenítésre is alkalmas.

*

Feldobhatjuk tofu vagy sült csirke darabok hozzáadásával – különösen finom kínai mézes csirke csíkokkal! - a tofut a zöldségekkel együtt pirítsuk!

*

Természetesen elhagyhatók a salátalevelek, és a stir-fry zöldségeket köretként is tálalhatjuk húsos ételek mellé.

2009. jún. 1. 20:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/12 anonim ***** válasza:

kinai húsgolyók


Hozzávalók:


* 40 dkg sertés darált hús

* 3 db újhagyma

* 1 nagyobb gerezd fokhagyma

* 15 g friss gyömbér

* 1 tojás

* 1 kk kínai ötfűszer

* só, bors

* olaj


Elkészítés:


1.

Az újhagymát, fokhagymát és a gyömbért pucoljuk meg, vágjuk nagyon apró darabokra (ha van, használjunk aprítógépet).

2.

A darált húst alaposan keverjük össze a gyömbérrel, újhagymával, fokhagymával, tojással és kínai ötfűszerrel. Ízlés szerint adjunk hozzá sót, borsot.

3.

A masszából készítsünk dió nagyságú húsgolyókat, és forró olajban süssük ki.

4.

Papírtörlőn csepegtessük le a megsült húsgolyókat.


Tippek:


*

Újhagyma helyett használhatunk egy kisebb fej hagymát is.

*

A gyömbér adagolásában segítségünkre lehet egy digitális konyhai mérleg (vagy a konyhai rutinunk és szemmértékünk…).

*

A sütést végezhetjük wokban, bő olajban. Ha a golyókat kissé lelapítjuk, akkor normál serpenyőben, kevés olaj felhasználásával is megsüthetjük. De, megsüthetjük sütőben is (200 fok, kb. 15 perc).

*

A kínai húsgolyókat tálaljuk Hoisin szósszal, mártogatóssal, chiliszósszal, vagy szójaszósszal. Wokban sült zöldségekkel akár főétellé is tehetjük. Fenti adagból kb. 30 golyó készíthető.

2009. jún. 1. 20:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/12 anonim ***** válasza:
Azt valaki nem tudná megírni, hogy hogyan készül az az étel ami ilyen húsos, brokkolis mártásszerű? Valamelyik ázsiai kajáldában ettem ilyet. Nagyon finom volt. Zöldéges rizzsel. De ők olyan jól csinálják a rizst is.
2009. jún. 2. 16:45
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!