Mit jelent a fehér liszteknél (búza) a 480,650, 000 szám a tasakon?
BL-55: finom (búza)liszt,
BL-80: fehér kenyérliszt,
BL-112: félfehér kenyérliszt,
BFF-55: rétesliszt,
AD: búzadara,
GL-200: Graham liszt;
TL-50: tésztaipari liszt,
DSL: durum simaliszt,
TDD: tésztaipari durum dara,
TBL-70: fehér tönköly (búza)liszt,
TBL-300: teljes kiőrlésű tönköly (búza)liszt,
RL-60: fehér rozsliszt (rozsláng),
RL-90: világos rozsliszt,
RL-125: sötét rozsliszt,
RL-190: teljes kiőrlésű rozsliszt.
őrléskor a lisztbe kerül a búza (vagy egyéb gabona héja). Több vagy kevesebb,és ezt nevezik hamutartalomnak. A román törvény meg így csoportosítja a liszt féléket:
A finom fehér liszt maximum 0,65% hamutartalommal rendelkezhet és a következő kategóriák léteznek:
- 480-as:finom fehér liszt, maximum 0,48% hamutartalommal
- 000 -as: finom fehér liszt maximum 0,48% hamutartalommal és maximum 28% gluténtartalommal;
- 550-as:finom fehér liszt, maximum 0,55% hamutartalommal
- 650-as: liszt, maximum mximum ,65% hamutartalommal rendelkezhet
ezen kívül van még a félfehér liszt, ami 0,66% és 0,90% , a fekete liszt, ami 0,91% és 1,40% illetve a diétás liszt, ami 1,41% és 2,2% maximális hamutartalommal rendelkezhet
Ezek a román “rendszerezések”, mert úgy értettem magyarországon másképp vannak számozva. De sejtésem szerint a számok nagyjából itt is fedik a %-at.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!