Írnátok nekem süteményrecepteket mondani földieperrel?
Van 1 kg földieprem itthon és most lesz a párom születésnapja. Őt szeretném meglepni valami egyszerű és finom epres sütivel!
Előre is köszi mindenkinek!
Epertorta
Hozzávalók (16 szelet)
a tésztához:
4 nagy tojás
26 dkg porcukor
1-1 dl olaj és víz
fél zacskó sütőpor
26 dkg finomliszt
a forma kikenéséhez:
Rama margarin
finomliszt
a krémhez:
25 dkg eper
1 zacskó (4 dkg)
főzni való eperízű
pudingpor
1 zacskó (2,5 dkg)
zselatinpor
7-8 evőkanál kristálycukor
2 csomag vaníliás cukor
4 dl tejszín
a tetejére:
25 dkg eper
1 csomag (1,2 dkg) piros
tortazselépor
2-3 evőkanál cukor
fél kiskanál citromlé
az oldalára:
20 dkg tejszínhab
A tésztához a tojások sárgáját a cukor kétharmadával 4-5 perc alatt krémesre keverjük. A vizet és az olajat hozzáadjuk, a sütoporral összekevert lisztet beledolgozzuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé a maradék cukrot is hozzáadjuk, majd óvatos mozdulatokkal a tésztába forgatjuk. Egy 24-26 centis tortaformát kivajazunk, belisztezünk, beletöltjük a masszát. Elomelegített sütoben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütoben 165 °C) kb. 35 perc alatt megsütjük. A krémhez az epret kicsumázzuk, megmossuk és turmixoljuk. Ha fagyasztottat használunk, azt fölengedve, levével együtt mixeljük. 4 decinek kell lennie, ha kevesebb, vízzel pótoljuk. A pudingport, a zselatint, a cukrot és a vaníliás cukrot hozzáadjuk, kevergetve pár perc alatt surure fozzük. A tejszínt kemény habbá verjük, majd kanalanként hozzáadva a már csak langyos eper- krémet, tovább habosítjuk .A tortakorongot lapjában két részre vágjuk, majd a tortaformába visszatéve, a fele krémmel megtöltjük. A többi a tetejére kerül. A díszítésnek szánt epret lecsumázzuk, jól megmossuk, lecsöpögtetjük, és a nagyobb szemeket félbevágva belenyomkodjuk. Hutoszekrényben 1 órán át dermesztjük. A tortazseléport 3 deci vízzel kevergetve föl-forraljuk, a cukorral és a citromlével ízesítjük. Ha már csak langyos, a torta tetejére öntjük. Dermedni hagyjuk, végül levesszük a formát, és a torta oldalát tejszínhabbal vonjuk be.
Elkészítési idõ: 1 óra 30 perc.
Egy adag: 377 kcal / 1576 kJ.
Könnyű epertorta recept
Hozzávalók:
a tésztához:
-10 dkg teljes kiőrlésű liszt
-6 dkg zsíszegény margarin
-1 tojás sárgája
-édesítőszer (kb egy evőkanác cukornak megfelelő)
a telejére:
-40dkg eper
-zselatin
-1/8 l almalé
-édesítő (1 kanál cukornak megfelelő)
-2 evőkanál cukormentes baracklekvár
Elkészítés:
A tésztának valót jól összekutymoljuk, és letakarva hűtőbe rakjuk kb fél órára.
A tésztát olyan gyümitorta nagyságúra nyújtjuk, és betesszük egy kikent formába, és megszúrkáljuk villával, mint a pitét. Kb 20 percrea sütőbe rakjuk.
A zselatint hideg vízbe rakjuk, majd hozzáadjuk az édesítővel felforralt almalevet, és kihűtjük.
Közben a tészta elkészült. Megkenjük a lekvárral és megrakjük eperszemekkel. Ráöntjük a langyos zselés almalevet, hűtőbe rakjuk. És kb egy óra múlva lehet tálalni.
Édességmániások tehetnek a tetejére tálaláskor cukormentes tejszínhabot és mentalevélkét. nagyon mutatós, és némiképp helyettesíti a cukrászdatúrákat. :)
Tanácsok:
Ha van gyümölcscenttrifugád, akkor azzal érdemes az almalevet előállítani, hogy ezzel is megspórlj egy kis ch-ot. :)
A zselét figyelni kell, mert akkor jó, amikor belenyúlsz és miután kivetted az ujjad, azon megköt mire 5öt számolsz. :)
Ezt azért kell így, mert különben elázika tészta és nem tudod szeletelnia sütit, csak kanállal megenni a tálcáról. Bár az sem rossz. :))))
Elkészítési idő: 60 perc
Mokkakrémes epertorta recept
Hozzávalók:
Az omlós tésztához:
12 dkg liszt,
6 dkg vaj,
3 dkg cukor,
1 tojássárgája;
a piskótához:
2-2 ek. citromlé és -héj,
3 tojás,
12 dkg cukor,
4 dkg liszt,
4 dkg étkezési keményítő;
a töltelékhez:
50 dkg eper,
6 dl tejszín,
2 ek. neszkávé,
4 ek. cukor,
2 zacskó habfixáló,
3 ek. eperlekvár.
Elkészítés:
1. Az omlós tésztához a lisztet a cukorral, a feldarabolt vajjal, a tojássárgájával és 1 ek. vízzel összedolgozzuk. Letakarva, kb. 30 percre hűtőbe állítjuk.
2. A piskótához a tojások fehérjét 1 ek. hideg vízzel kemény habbá verjük, közben beleszórjuk a cukrot. Hozzáadjuk a citromlevet és a citromhéjjal elkevert sárgáját, majd rászitáljuk a keményítővel elvegyített lisztet. Egy kb. 26 cm-es tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük. Belesimítjuk a masszát, és előmelegített sütőben, 200 fokon 20 percig sütjük. Kiborítjuk, és a papírt lehúzzuk.
3. Az omlós tésztát a forma alján kinyújtjuk. Karimát pattintunk köré, villával megszurkáljuk, és ugyanazon a hőfokon, 10 perc alatt aranybarnára sütjük.
4. A kávéval és a cukorral habbá verünk 4 dl tejszínt, és belekeverjük a fixálót. A kihűlt piskótát keresztben félbevágjuk. Az omlós lapot megkenjük a megmelegített lekvárral. Ráhelyezzük az egyik piskótalapot, kirakjuk a feldarabolt eperrel, rásimítjuk a mokkakrém felét, és befedjük a másik lappal. Elosztjuk rajta a többi krémet, és 1 órára hűtőbe állítjuk.
5. A tejszínt is felverjük. A habbal bevonjuk a tortát, s rózsákat nyomunk a tetejére. Eperrel, tortadarával, neszkávéval díszítjük.
Csokoládés epertorta
Hozzávalók egy 26 cm-es formához:
# 20 dkg vaj
# 15 dkg barnacukor
# 1 csomag vaníliás cukor
# 4 db tojás
# 1 csipet só
# 30 dkg rétesliszt
# 5 dkg keserű kakaó
# 1,5 kávéskanál sütőpor
# kb. 2,5 dl tej
# A töltelékhez:
# 3 evőkanál ribizlizselé (lekvár)
# 50 dkg eper
# 3 dl tejszín
# 1 csomag habfixáló por
# 1 kávéskanál vaníliás cukor
# 2 evőkanál porcukor
# A forma kikenéséhez:
# vaj
Elkészítés: A vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd beledolgozzuk a tojást és a sót. A liszthez keverjük a kakaót és a sütőport, majd az egészet a tejjel együtt a vajhoz adjuk. A tésztát vajazott tortaformába öntjük, és HIDEG sütőbe, a legalsó rácsra tesszük, ebkapcsoljuk a sütőt, 180 fokra állítjuk, és kb. 1 órát sütjük.
A kihűlt tortalapot kettévágjuk, az alsó lapot megkenjük a lekvárral. Az epret megmossuk, 1/4-ét félretesszük a díszítéshez, a többit nagyobb darabokba szétnyomkodjuk. A tejszínt félig felverjük, majd hozzáadjuk a habfixálót és a cukrokat, majd kemény habbá verjük. Belekeverjük az epret, és az alsó lapra kenjük a krém felét, majd rárakjuk a tortalapot, és ráhalmozzuk a maradék krémet. A félretett epret felszeleteljük, és feldíszítjük vele a tortát. Kb. 2 órát hidegre tesszük, majd 12-16 szeletre vágjuk, tálaljuk.
Megjegyzés:
Az epret úgy pépesítsük, hogy egy tálban villával egy kicsit összenyomjuk. Nagyon nem kell, mert sok levet enged, és összeesik tőle a tejszín. Lazább lesz a tészta, ha a lisztes keveréket a tojásos vajra szitáljuk, és a felvert fehérjét óvatosan beleforgatjuk. (Én így szoktam...)
Eper torta
Hozzávalók:
8 szelethez:
6 pohár feldarabolt eper
2x 3/4 teáskanál Stevia por
2 pohár liszt
2 teáskanál sütőpor
1/2 pohár vaj
1 tojás
1,5 dl tej
Tejszínhab
Elkészítés:
Egy közepes méretű tálba tegye bele az epret, és szórjon rá 3/4 teáskanál Stevia port. Forgassa meg az epret a Steviában, majd tegye félre.
Egy másik tálban keverje össze a 3/4 teáskanál Stevia port, a lisztet és a sütőport. Adja hozzá a vajat, a tojást és a tejet. Keverje a masszát, amíg ragacsossá válik, majd öntse bele egy tortaformába. Süsse a tésztát 230ºC-on, 15-20 percig (villa próba!).
Vegye ki a tortalapot a sütőből és hagyja kihűlni.
Miután kihűlt, vágja ketté, hogy 2 tortalapot kapjon.
Kanalazza az epret az alsó tortalapra, majd helyezze rá a tortalap másik felét, és a torta tetejét is szórja meg eperrel. Tejszínhabbal díszítse.
Epertorta
Hozzávalók: 3 tojás kemény habja, 7 deka porcukor, 3 tojás sárgája és 7 deka liszt.
3 tojás kemény habjába, 7 deka porcukrot keverünk, a 3 tojás sárgáját s a 7 deka lisztet. Kivajazott és lisztezett tortaformában két egyenlő tortaforfát sütünk. Amig a két lap sül, addig készítünk egy hercegnő-krémet a következőképpen:
Hozzávalók: 3 tojás sárgája, 2 deci tej, 10 deka cukor, 3 lap mosott zselatin, 2 deci tejszín és 1 kg eper.
Hercegnő-krém: 3 tojás sárgáját, 2 deci tejjel, 10 deka cukorral és a 3 lap mosott zselatinnal sűrűre főzünk. Átszűrjük, azután vaníliáscukorral ízesítjük és kihűtjük. Ha a krém kihült, 2 deci tejszínt kemény habbá verünk és a teljesen hideg krémbe keverjük úgy, hogy egy sor krém, egy sor rumos cukorba mártott eper. Ha a krémet feltöltöttük, úgy a másik tortalapot rátesszük és jégszekrénybe állítjuk. Tálaláskor vaníliáscukorral ízesített tejszínhabbal díszítjük
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!