Eletem elso kakaos csigajaban segitenetek? Mi a titok?
Meg sose csinaltam kelt tesztat es panikolok, hogy nem lesz jo!!!!
Kakaos es fahejas csigat szeretnek csinalni, megvan a recept is csak gondoltam, hogy hatha tudtok valami tuti tippet adni, amit ha betartok akkor 100% hogy sikerul...remelem van ilyen!?
Elore is koszi :D
Mivel kezdő vagy,megpróbálok részletes választ adni.
Leveles tésztaában két rész kiszt,egy rész vaj,és háromszor kell hajtogatni.Ezzel akkor kísérletezz,ha már gyakorlottabb leszel.
A sütőporos recepteket is kipróbálhatod,de ezeket nem kelt tésztának nevezzük.
Mivel kelt tésztát írsz,arra válaszolok.
Kiméred a hozzávalókat a recept szerint.Az élesztőt kevés,enyhén cukrozott langyos tejbe morzsolod,( ne legyen meleg a tej),megvárod,amíig az élesztő feljön a tej tetejére,akkor beleöntöd a lisztbe és a többi hozzávalóba.Addig dagasztod ( gondolom géped van, mert kézzel elég munkaigényes),míg a tészta az edény faláról el nem válik.( Egy síma gömb lesz) A tetejére pici lisztet szórsz,letakarod ,és meleg helyre teszed kelni.
pl.a fotelra terítesz valamilyen konyharuhát,arra teszed a letakart tésztát,és párnákkal,pokrócokkal körül rakod.
Kb.50-60 perc alatt kel meg a duplájára.Fél óra után jó,ha ránézel,nehogy túlságosan megkeljen,mert akkor kifut a formából.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítod,tetjére pici lisztet szórsz és kinyujtod.Megszórod a kakaóval,felcsavarod,felvágod.
A tepsibe sütőpapírt teszel,és a csigákat rárakod.Sütheted azonnal is,de jobb,ha egy kicsit keleszted még a tepsin.
A sütőt melegitsd elő jó forróra,és azután süsd meg a tésztát.A kelt tésztáknál én szoktam a sütő aljába egy edénybe vizet tenni,mert a gőzben jobb lesz a tészta.
Ha megsült a csiga,tehetsz procukrot a tetejére,amig még forró.(ez nem fontos,én nem szoktam,de ez ízlés dolga)
Lényeg: jól ki kell dolgozni,megkeleszteni,és akkor sikerül.
Sok sikert kívánok!
Az hogy tudom a tesztat, az max az hogy le van irva egy papirra :D
Angliaban elek, ugyhogy nem igazan tudom hol lehet leveles tesztat venni, az elesztot is egy honap utan talaltam meg egy lengyel boltban :D
Ja, es meg soha semmilyen kelt tesztat nem csinaltam es igen, kezzel fogom dagasztani mert nincs dagasztogepunk :D
Azert koszi a valaszokat.
Szerintem nyugodtan vágj neki, nem olyan bonyolult ez. Egyébként is valamikor el kell kezdeni:). És a kakaós csiga nagyon finom...:) Én is pont kakaós csigát akarok készíteni ma délután, már elő is készültem rá. Nem baj az se, ha nincs géped. Gyúrogasd egy darabig, majd csak lesz valami belőle. A lényeg, hogy utána jól keleszd meg. Áll egy órácskát, és már jó is lesz. A végén a tepsiben is hadd álljon még egy félórát, és csak utána tedd be sülni, akkor biztos jó lesz.
Ha van recepted, akkor készítsd az alapján. Csak egy tanácsot adnék, amivel szerintem sokkal finomabb lesz, ha valaki puhán szereti és nem keményen. Amikor már megsült a sütőben a kakaós csiga, vedd ki és meleg tejjel locsolgasd meg a tetejét, hogy beigya a tejet. (Nem kell eláztatni, csak mindenhova jusson egy kicsi.) Majd tedd vissza még egy pár percre, hogy átsüljön a tészta, beivodjon a tej. Mi így szeretjük, így megpuhul, és később is puha marad.
Sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!