Gombócot szeretnék csinálni. Olyat, amibe nem kell túró és krumpli. Írnátok ilyet?





Zsemlegombóc I.
Hozzávalók (8 gombóc – 4 személyre):
# 2 zsemle,
# 4 evőkanál liszt,
# 2 tojás,
# 3 evőkanál olaj,
# fél kis vöröshagyma,
# 1 kávéskanál só,
# 1 mokkáskanál bors,
# fél csomó petrezselyemzöldje
Elkészítése: A zsemléket két centi széles szeletekre vágjuk, majd a szeleteket kockákra aprítjuk. Tepsiben elterítjük, és gyenge tűzön tíz percig pirítjuk. Az olajon az apróra vágott hagymát és petrezselymet három percig pirítjuk, s akkor hozzáadjuk a szemlekockákat. A két tojást, a lisztet összedolgozzuk a zsemlekockákkal. Vizes kézzel gombócokat formálunk, s azokat bő sós vízben megfőzzük, vagy tepsibe téve, forró vízzel leöntve sütőben tíz percig főzzük.





Bácskai mákos gombóc
Bácskai mákos gombóc recept, receptek
* desszert
Hozzávalók:
2.5 dl
víz
60 dkg liszt
1 tojássárgája
2 ek. zsír vagy 10 dkg vaj
20 dkg mák
porcukor
só
Elkészítés:
A vizet egy csipetnyi sóval felforraljuk, és ha lobog, állandóan
kevergetve, belecsurgatjuk a lisztet. Csak felületesen keverjük össze és
lisztezett deszkára borítva hűlni hagyjuk. Ha már langyos, a tojássárgáját
beledolgozzuk, és úgy gyúrjuk össze, akár a krumplis tésztát. Lisztes kézzel
nagyon apró gombócokat formálunk, lobogva forró, sós vízben kifőzzük,
olvasztott zsiradékban megforgatjuk, tálaláskor porcukorral kevert, darált
mákkal hintjük meg. Csak frissen jó!





Krémes gombóc
friss cérnametélt(25 dkg liszt, 2tojás csipet só) a krémhez 3 tojás, 5 kanál cukor 1 vaníliás c. 3 kanál liszt 3dl tej csip só, olaj.
Egy kupac szétterített tésztára egy kiskanál gőz fölött sűrűre főzött krémet rakunk.Tésztával meghintjük, összegömbörgetjük, a kis borzas gömböt forró olajban gyorsan kisütjük.Ügyesen gyorsan kell dolgozni a láng is nagy legyen, s kívül ropogós belüll krémes lesz.
Meg lehet próbálni kifőtt megszikkasztott cérnametélttel + pudinggal is.





Hozzávalók 2 személyre:
# 5 dl tej
# 1 csomag előfőzött zacskós rizs
# cukor
# vaníliás cukor
# darált dió
# olaj a sütéshez
# sok szép szemű eper
Elkészítés: Fél liter tejet lassú tűzön felforralok 2-3 csapott evőkanál cukorral és 1 csomag vaníliás cukorral, beleteszek 1 csomag előfőzött zacskós rizst, és puhára főzöm, majd kihűtöm. Akkor lesz majd formázható a massza. Ebből kb. 10-12 gombócot lehet készíteni. Mikor kihűlt a tejberizs, kanálnyi adagokat veszek belőle, majd A gombócokat hűtőbe teszem egy kicsit, hogy keményedjen. Forró, bő olajban kisütjük a gombócokat, Megszórjuk kakaóval.
Mi van, nincs otthon semmi?
Inkább süss kakaós csigát, vagy főzz kakaós tésztát!
Palacsintát?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!