Jó féle mézes kalács receptet írnátok?
tegnap csináltam egyet de azon kívül hogy gyors volr nem volt puha sőt...egész ment a kukába.
A leírt liszt kevés volt nyúlt az egész nem lehetett gyúrni így adtam még hozzá nme sokat csak hogy nyújtani formázni tudjam na de sütés után kb. 20perc fel sem jött és nem is lett puha ízre még okés is lett volna de így ehetetlen lett....itt van az a recept:
kérnék valami tuti receptet. előre is köszi
50 dkg finomliszt
10 dkg margarin
3 evőkanál méz
20 dkg kristálycukor
mézeskalács fűszerkeverék ízlés szerint (1-2 teáskanál)
2 dl tej
2 púpos kávéskanál szódabikarbóna
1 tojás sárgája
A margarint, mézet, cukrot és a fűszert lábasban felmelegítjük. Tejjel felengedjük és hagyjuk kihűlni, majd a szódabikarbónát és a lisztet összekeverjük, hozzáadjuk a tojás sárgáját, és a mézes keverékkel összedolgozzuk. Nagyon ragadós lesz, de nem szabad több lisztet tenni hozzá! A tésztát pár órára vagy akár 1 éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, és figurákat szúrunk ki belőle. Sütőpapíron 180 C-on pár percig sütjük. Nem szabad túlsütni, mert akkor kemény lesz. Sütési idő kb. 5-6 perc.
Díszítése:
1 tojásfehérjét felverünk 15-20 dkg porcukorral. Nejlonzacskóba töltjük, egyik sarkán picike lyukat vágunk és díszítünk.
Most csináltam és nagyon jó lett, ugyanezek az arányok, mint a te receptedben, de csak 25 dkg méz, egész tojásból 1, nem 2 db, mézes fűszerkeverékből 1 kanállal tettem, de elbírt volna még kicsit, és a szódabikarbónán kívül tettem még bele fél csomag sütőport is, reszeltem bele 1 mandarin héját.
Közepes lángon sütöttem, kb 8 percig, egészen világosra, a teteje még puha volt amikor kivettem, de most már jó atz állaga.
Ma ezt próbáltam ki holnap kiderül a végeredmény
MÉZESKALÁCS
Kis lábasban 1 dl mézet, 1. 5dl tejet összeöntök.
Teszek bele egy csomag vaníliás cukrot, fél e k. fahéjat,
fél e k. szegfűszeget, fél e k. gyömbért és 5 dkg vajat vagy margarint. Ezt az egészet tűzhelyen összemelegítem addig, amíg a méz és a vaj felolvad.
Közben a lisztet, cukrot, szódabikarbónát összekeverem.
(45dkg liszt, 12dkg porcukor, fél e k. szódabikarbóna).
Ha ez is kész, akkor ránézek a tűzhelyre, és ha a vaj már elolvadt leveszem a tűzhelyről. Kihűtöm –ehhez kavarással rásegítek, majd hozzáadom a lisztes keverékhez és összegyúrom. Pici rum aromát is teszek hozzá, és még egy kis tejet a tészta állagától függően. Ruganyos állagot kell kapnunk. Ízek összeérése végett 1éjszakát hűtőbe pihentetem, majd más-nap 2-3mm vastagra nyújtom és szaggatom. Percig süssük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!