Mit csinálhatnék fagyasztott eperből?
Epres muffin
HOZZÁVALÓK
egy bögre finomliszt
3/4 bögre cukor
10 dkg vaj
1 bögre apróra vágott eper
3 tojás
fél zacskó sütőpor,
vaniliás cukor
papírkapszli a sütéshez
ELKÉSZÍTÉS
A cukrot, a vanilincukrot és a lágy vajat alaposan keverd el. Add hozzá a tojásokat és dolgozd ezzel is össze.
A legjobb, ha kézi habverővel dolgozol. A masszához adagold hozzá a lisztet és a sütőport két részletben. Forgasd bele az epret. A süteménymasszát adagold kis papírkapszlikba. Ne töltsd meg őket teljesen, csak háromnegyedig. 12-15 percig süsd közepes lángon.
Epres túrótorta
A tojásokat felverjük a cukrokkal, beleöntjük a pudingport, majd a túrót is hozzáadjuk, belekeverjük.
Az epret megmossuk, a szárát levágjuk, majd felvágjuk kisebb-nagyobb darabokra, és ezt is a túrós masszához adjuk.
Kivajazott, lisztezett tepsibe öntjük, és előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük. (Nem olyan hatalmas adag ez a mennyiség, nekem egy 24 cm átmérőjű kör alakú szilikontepsiben éppen jó magasságú lett, ennél nagyobb alapterületűbe nem érdemes tenni, mert túl lapos lesz.)
sütési hőfok:
180°C
sütési mód:
hőlégkeveréses
tepsi mérete:
24 cm
Epres tiramisu
Hozzávalók 10 szelethez:
A piskótához:
30 db babapiskóta
500 g eper
250 ml tej (2,8%-os)
ízlés szerint porcukor
ízlés szerint kevés Amaretto likőr
ízlés szerint kevés Triple Sec likőr- elhagyható
A krémhez:
250 g natúr krémsajt (Mascarpone, Philadelphia)
375 ml jól behűtött tejszín
250 g kristálycukor
250 g eper
3 db egész tojás
10 g lapzselatin
A díszítéshez:
eper
étcsokoládé
Az epres tiramisu a klasszikus tiramisu szezonális változata. Hordozza magában az eredeti változat jellegzetességeit, de az ízvilágot a kávé helyett ezúttal az eper uralja.
Elkészítési idő
60 perc
+ 90 perc fagyasztás
Elkészítés:
1. Készítsük elő egy 17 X 24 cm-es, magas peremű tepsit. Először az alsó piskótaréteget fogjuk előkészíteni. Ehhez tegyük egy tálba a tejet, és enyhén ízesítsük édeskésre a porcukorral, majd tegyük bele az epret, az amaretto likőrt, és jó alaposan turmixoljuk össze.
2. Most a babapiskóták egyik felét egyenként beáztatva, tegyük szorosan a tepsi aljába. Ha megvagyunk, a maradék epres keveréket, és babapiskótát tegyük félre, később még kelleni fognak.
3. Az epreket apróra vágjuk, majd a felét rászórjuk a babapiskótákra, a másik felét félretesszük.
4. Most egy lábasban közepes lángon tegyünk fel vizet a tűzhelyre főni. Egy tálban keverjük össze az egésztojásokat a kristálycukorral, majd mikor felforr a vizünk, tegyük rá vízgőzre a tojásos keveréket. Gyakran megkevergetve addig kell melegítenünk a cukros tojást, míg csípős nem lesz a hőmérséklete.
5. Míg a tojás a gőzfürdőn melegszik, a behűtött tejszínből kemény habot verünk, majd betesszük a hűtőbe. A lapzselatint kevés langyos vízben beáztatjuk. A mascarponét pedig kiszedjük egy kis tálba, és simára keverjük, majd ezt is félretesszük.
6. Közben csípősre melegedett a tojásunk. Levesszük a gőzfürdőről, és maximális fokozaton, kihűlésig habosítjuk.
FIGYELEM! Ne legyünk türelmetlenek, valóban kihűlésig habosítsuk, mert különben elfolyik majd a krémünk!
7. Ha a tojás kihűlt, elkezdjük összerakni a krémet. A tejszínhabot elővesszük a hűtőből, és óvatos mozdulatokkal hozzákeverjük a mascarponét. Végül hozzáöntjük a tojásos habot, és lassú mozdulatokkal ezt is hozzákeverjük a tejszínhez.
8. A lapzselatinra már korábban vizet kellett öntenünk, erről most leöntjük a vizet, egy edénybe tesszük, és a lehető legkisebb hőfokon felolvasztjuk folyamatosan kevergetve azt - ez kb 10-20 másodpercet vesz igénybe.
FIGYELEM! Nem forraljuk fel a zselatint, sőt ne is forrósítsuk fel! Amint feloldódott, jó is!
9. Most vékony sugárban, folyamatos keverés mellett keverjük a zselatint a krémhez. Ügyeljünk, hogy a zselatint jól eloszlassuk a krémben! Ezzel el is készült a töltelék.
10. A töltelék felét szedjük a beáztatott babapiskótákra, simítsuk el, majd a maradék babapiskótákat jól beáztatva osszuk el a krém tetején, végül szórjuk rá a maradék epret.
11. Ha ez megvan, oszlassuk el a babapiskótákon a maradék krémet is, simítsuk el, majd tegyük a fagyasztóba a tiramisut.
12. A tiramisut fagyasztás után forróvizes késsel körbevágjuk, szeleteljük, kakaóporral meghintve, kiengedve tálaljuk, de akár gombócozva is tálalhatjuk.
FIGYELEM! A fagyasztás a leggyorsabb út a fogyaszthatósághoz. Íz tekintetében az a legjobb, ha 6-8 órát tud állni a sima hűtőben a tiramisu, ekkor jól összeérnek az ízek.
én is csak turmixnak vagy gyömölcslevesnek tudom ajánlani, mert az a lottyadt kiolvadt eper semmyilyen sütibe nem jó, mert a tésztát is és a krémet is eláztatja.
én ezért nem fagyasztok epret.
ha sok, akkor dzsemnek is befőzheted, az legalább kisüvegben foglalja a helyet, és finom is.
eperszósz, eperturmix, epres pavlova torta, eperfagyi, eperhab. De még akár be is főzheted lekvárnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!