Van egy nagy üveg bekristályosodott mézem, teljesen szilárd állagú. Mire használhatnám fel?
Sok recept van, amibe direkt melegíteni kell. [link]
Mikróban is visszafolyósodik , bár talán árt az értékének.
Marlenka
Hozzávalók a tésztához:
12 dkg sütőmargarin
24 dkb finomliszt
fél kkanál mézessütemény por
1 cs sütőpor
2 cs. vaníliás cukor
24 dkg kristálycukor
6 db tojás
A tepsit kikenni margarinnal.
Krém:
30 db margarin
3-4 ek. porcukor, vagy méz
34 dkg cukrozott sűrített tej
1 kk. rum
6-8 db földimogyoró
A tésztához a tojások sárgáját a kétféle cukorral 4-5 perc alatt fehéredésig keverjük. Az olvasztott vajat belecsurgatjuk. A sütőport és a mézes főszerkeveréket összekeverjük a liszttel, a tojáshoz adjuk, majd belekeverjük a habbá vert tojásfehérjét. A massza felét egyeletesen a kikent, lisztezett nagy tepsiben elsimítjuk. Előmelegített sütőben 165 C-on 10-12 percig sütjük. A maradék masszából még 1 lapot sütünk.
A töltelékhez a sűrített tejet serpenyőbe tesszük és közepes lángon kevergetve 10 percig főzzük. Akkor jó, ha kicsit besűrűsödik, a benne lévő cukor karamellizálódik és világosbarna lesz. Hülni hagyjuk.
A puha margarint habosra keverjük, majd apránként hozzáadjuk a kikevert sűrített tejet. A mézzel, a rummal és a durvára vágott mogyoróval ízesítjük.
A kisült lapokat félbeágjuk, majd a krémmel egymásra rétegezzük. A tetejére krém kerül. Rászórunk durvára vágott mogyorót, vékonyan mézet csurgatunk rá.
Törökméz
Hozzávalók:
25 dkg méz
12,5 dkg cukor
2 tojásfehérje
12,5 dkg dió
ostyalapok
Elkészítés: A cukrot addig főzzük a mézzel, míg barna és nyúlós lesz. A tűzről levéve állandó veréssel hozzáadjuk a már felvert tojásfehérjéhez. Hozzáteszük a darált diót, melegen az ostyára öntjük kb. 1 cm vastagságbabn, majd ráhelyezzük a másik lapot. Ezt tovább rétegeljük, és meleg helyen 1-2 napig álni hagyjuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!