Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Ha a befőttes üveg külső...

Ha a befőttes üveg külső pereme kicsorbult, megromlik a befőtt benne? Pl. ha fóliával zárom.

Figyelt kérdés
A belső perem ép, tehát elméletileg ott zárhatna.
2011. júl. 1. 06:50
 1/8 anonim ***** válasza:
Nem hiszem, hogy megromlana. Nem vetted észre, hogy csorba?
2011. júl. 1. 07:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:

Ha fóliával zárod, akkor úgyis muszáj tartósítószert rakni rá. Akkor meg mindegy, hogy milyen a pereme.

Nekem anno anyukám úgy tanította, hogy ha tartósítás nélkül, dunsztolással rakjuk el a lekvárt, akkor fontos, hogy mind az üveg, mind a tető hibátlan legyen, különben megromlik. Tapasztalatom nincs vele, mivel nem próbáltam ki.

2011. júl. 1. 07:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 A kérdező kommentje:

Észrevettem, hogy csorba, nincs is még beletéve semmi. Az a kérdés, hogy ha megszorulok, kevés lesz az üvegem a befőzési idényre, akkor végszükség esetén használhatom-e vagy biztos megromlik benne a befőtt.

A második válaszadónak. A már kifőtt lekvárt üvegbe rakás után is dunsztolta édesanyád? Vagy csak forrón rakta az üvegbe és ment a dunsztba tartósító nélkül?

2011. júl. 1. 08:30
 4/8 anonim ***** válasza:

"A már kifőtt lekvárt üvegbe rakás után is dunsztolta édesanyád? Vagy csak forrón rakta az üvegbe és ment a dunsztba tartósító nélkül?"


Ne haragudj, nem értem a kérdést. A metódus úgy néz ki, hogy az üvegeket és a tetőket kiforraljuk, forró vízben állnak, így kerül bele a frissen főtt lekvár, és rá azonnal a tető és azonnal a dunsztba. Így lehet megoldani tartósító nélkül. Nyilván a celofán használata kizárt, mert beleolvadna :D Remélem, sikerült válaszolni a krédésedre. :)

2011. júl. 1. 08:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 A kérdező kommentje:
Igen, köszi, kiszűrtem a válasz. Tehát, már a megtöltött üvegeket nem kell dunsztolni.
2011. júl. 1. 13:51
 6/8 anonim ***** válasza:
Akkor rosszul szűrted le. Pont a megtöltött és légmentesen zárt üveget kell dunsztolni. Máshogy nem is lehet. Meg a dunszt mit sem ér a légmentes zár nélkül, hiszen ha nincs lezárva, akkor ugyanúgy belemennek a bacik. Ezért kell a 150-180 fokos lekvárt tölteni a 100 fokos üvegbe, mert azt ha jól bedunsztolod, akkor még 1-2 napig 90 fok fölötti hőmérsékleten marad, ami kiöli a csírákat. De ha kinyitod, akkor a levegőből belemennek az újak, akkor semmi értelme.
2011. júl. 1. 13:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 A kérdező kommentje:
Fogalomzavar adódott. Felénk a dunsztolás szó az üvegek kifőzését jelent. Majd a már kifőzött (kidunsztolt befőttet, vagy üvegekbe töltött lekvárt, paradicsomot) terméket teszik egy csomó takaró közé, lassan kihűlni.
2011. júl. 7. 04:34
 8/8 anonim ***** válasza:
Ja értem. Érdekes, mennyire mást jelent egy szó adott vidéken :)
2011. júl. 7. 07:18
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!