Hogyan kell sikeres rizsköretet készíteni?
Egységnyi rizshez két egység víz szükséges, így ismerem, de nem lesz olyan szinte soha, mint én szeretném.
Són, borson kívül mivel lehet ízesíteni?
A vegetával hadi lábon állok. Ha csak lehet szívesen mellőzném. Egyik-másik ételízesítőre rá van írva, hogy 10-12% zöldséget tartalmaz, de mi a maradék 80-90%? Ízfokozó?
De mivel lehet még feldobni, élvezhetővé tenni?
Egy pohár rizst először víz nélkül el kezdek pirítani, persze nem pirosra, hanem megvaltozik a fehér szine kicsit (pár perc) MUSZÁJ folyamatosan kavargatni, ne hagyd ott egy másodpercre sem. Aztán, amikor már szép fehér a szine, akkor felontom a 2 pohárnyi vízzel, teszek bele sót (ha nincsenek gyerekek akkor fekete őrölt borsot is), amikor a víz felforrt, akkor egészen lassú takarékra teszem és befedem (innentől nem kell kevergetni). Amikor elfőtte a vizét (kb 15perc, nem tudom pontosan, üvegfedőm van, látom, ha kész, és közben főzöm a többi kaját) szóval, ha kész, akkor elzárom a gázt, megszórom petrezselyemmel, visszateszem a fedőt és békén hagyom kb 10-15 percig. Utána lehet tálalni - a rizs "pergő" és finom.
Ez az alap módszer volt, én néha attól függően, hogy mivel esszük, teszek a rizshez őrölt pirospaprikát (értelemszerűen pirosas lesz), vagy zöldségeket, pl gombát, vagy zöldborsót (ez a kettő a legnépszerűbb), de szoktam zöldbabbal, vagy kockára vágott sárgarépával, vagy fagyasztott-morzsolt csemegekukoricával, vagy brokkolival, vagy kockára vágott padlizsánnal, vagy pl tálaláskor megszórom reszelt sajttal (esetleg a mikróban ráolvasztom).
De olyan is volt, hogy darált húst megpirítottam, aztán ráöntöttem a rizst, 2x-es mennyiségű víz, só-bors-paprika (hagyma nem!!!) fedő rá, és 20 percig lassú tűzön fő, aztán reszelt sajt rá, és fejessalátával ettük :)
A vegetát - és semmilyen más ételízesítőt - nem használom semmilyen ételhez, én sem :)
(előző voltam)
én is kevés zsiradékon megfuttatom a rizst, (nem mosom meg előtte) a zsír minden szemet járjon át, a keményítő
hozzátapad a szemhez, így nem lesz mászkos. én mindig másfélszeres forró vízzel öntöm fel, akkor átkeverem, sózom, lefedem és addig főzöm takarékon, míg a vizet beszívta.
ekkor villával átlazítom. és levedeve a a meleg platnival együtt félrehúzom. dupla konyharuhával letakarom.
felhasználásig így marad, utána is csak ritka villával lazítom fel, nem zúzom fakanállal.
prgős, finom lesz nekem így.
ha rizibizit vagy gombás, zöldséges rizst készítek a zöldségeket külön párolom egy kisfej hagymával, kevés borssal majd ha készek, összekeverem lazán a rizzsel.
legvégül petrezselyemmel szórom meg.
X
Mielőtt felöntöd vízzel, olajon meg kell pirítani kicsit, akkor nem tapad össze, és az íze is más.
X
Olvasva a kommenteket, ahányan, annyi féle képen készítjük.
Az én receptem úgy szól, 10percig áztatni, zsiradékon átforgatni, 1 rész rizshez 2 rész forró vizet, majd keverés nélkül 10 perig főzni, keverni szinte csak az elején, és a végén lefedve a gőzben hagyni. Nem mondanék igazat, ha azt állítanám, hogy soha sem sikerült jól, de a tuti recepteket szívesen átveszem.
Köszönöm a válaszokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!