A diós torta receptét leírnátok?
Hozzávalók
a tésztához: 8 tojás, 3 púpozott evőkanál liszt, 8 púpozott evőkanál dió, 8 púpozott evőkanál kristálycukor, fél csomag sütőpor. A krémhez:20 dkg cukor, 1 dl tej, 20 dkg darált dió, 20 dkg vaj
Elkészítés:
A nyolc tojást szétválasztjuk, egyik tálba a sárgáját tesszük, a másikba, egy nagyobb tálba pedig a fehérjét. A három evőkanál lisztet egy mélytányérba kimérjük, a sütőport beletesszük, mellé tesszük a nyolc kanál darált diót. A tortasütőt jól kizsírozzuk, és kilisztezzük. Bekapcsoljuk a sütőt, hogy mire készen van a piskótamassza, jól felmelegedjen. A nyolc evőkanál cukrot beletesszük a tojás sárgájába, és kikeverjük. Habverővel felverjük a tojás fehérjét, ez akkor az igazi, ha megdöntve a tálat, nem folyik ki a fehérje. Ezzel óvatosan próbálkozzunk, nehogy a földön landoljon az egész.
Ezután beletesszük a felkevert sárgáját, a dióval elkevert lisztet, és óvatosan homogén állapotra keverjük. Nagyon fontos, hogy nem szabad törni a habot, inkább csak kanállal kell forgatni. A kanalat nem szabad hozzáütni a tálhoz, mert a habot a rázkódás tönkreteszi. Ha készen van, az egészet beleöntjük a sütőformába és betesszük a felforrósított sütőbe.
Egy ideig nem szabad kinyitni a sütő ajtaját, nehogy összeessen a sütés közben megnőtt piskóta. Úgy ellenőrizhetjük a sütést, hogy óvatosan ujjunkkal nyomjuk meg a sütemény tetejét. Ha már rugalmas, a kész felé közeledik. Az ujjunkra vigyázzunk, aki nem elég gyakorlott inkább mellőzze ezt az ellenőrzést, nehogy megégesse az ujját. Azt, hogy megsült teljesen, úgy ellenőrizhetjük, hogy szárazra törölt hústűt szúrunk a tésztába, és ha nem ragad rá a piskóta, akkor készen van, az alja is megsült.
Az így elkészített diós piskótát a következő krémmel töltjük meg. 20 dkg cukrot, 1 dl tejet és 20 dkg darált diót egy lábosba teszünk, és felfőzzük. Ha kihűlt, elkeverjük 20 dkg vajjal, majd ezzel a krémmel a három szeletre vágott piskótát megtöltjük. Hagyjunk a krémből a torta tetejére és oldalára is.
én mindig csokoládés diós tortát csinálom, itt a receptje :
Hozzávalók:
# A tésztához:
# 7 tojásfehérje
# 21 dkg cukor
# 21 dkg apróra vágott (vagy darált) dió
# 3 evőkanál liszt
# A krémhez:
# 7 tojássárgája
# 12 dkg cukor
# 2 csomag vaníliás cukor
# 10 dkg kockákra tördelt étcsoki
# 25 dkg sütőmargarin
Elkészítés:
A tésztához a tojásfehérjéket kemény habbá verjük a cukorral. Beleforgatjuk a liszt és a dió keverékét. A masszát sütőpapírral bélelt, 30x35 cm-es tepsibe simítjuk, és alacsony hőfokon szárítva megsütjük. A tésztát rácsra borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt. Ha kihűlt, 3 db 10 cm széles lapra vágjuk.
A krémhez a tojássárgákat a cukorral gőz fölött habosra kavarjuk. Hozzáadjuk az étcsokit, a vaníliás cukrot, és továbbra is gőz fölött a krém besűrűsödéséig kavargatjuk. Ha kihűlt, robotgéppel hozzákeverjük a margarint. Megtöltjük, és kívülről is ezzel a krémmel vonjuk be a tortát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!