Hogyan sajátíthatom el a fűszerezés tudományát?
A problémám az, hogy bár már tudok egy-két dolgot sütni-főzni, de a fűszerezéssel gondban vagyok.
Mivel elég nehéz 1-2 személyre főzni, s otthon hozzá voltam szokva a nagyfazék méretéhez, így gyakran elsózom - elborsozom az ételt.
Illetve sokszor beleteszek mindenféle fűszert (bazsalikom, majoránna), de amikor megkóstolom, nem válnak el az ízek külön, nem érzem különlegesebbnek.
Rosszul használom a fűszereket.
Kérlek segítsetek, hogy mit lehet tenni, hogyan lehet megtanulni (egyáltalán tanulható -e), s ti milyen fűszereket mihez használtok?
(Nálam a minikonyhám fűszerkészlete:
só,
piros paprika,
őrölt fekete bors,
bazsalikom
majoranna
oregáno
szárított morzsolt kapor
babérlevél
delikát (bár ez nem nagyon fűszer)
Mi legyen az alapfelszerelés?
Köszönöm
Egy lelkes, főzni szerető/akaró
Először is ha jól akarsz fűszerezni, a delikátot, leveskockát és hasonlókat hagyd ki az életedből.
A második dolog: ne azt várd, hogy minden fűszer ízét külön érezd. A jó fűszerezés onnan ismerhető fel, hogy egyszerűen finom a végeredmény.
Igyekezz minél több fűszert használni és kipróbálni. Idővel rá fogsz érezni.
Mindig kevesebbet tegyél, mint amennyit gondolsz. Utánarakni mindig lehet :)
Ami szerintem még az "alapcsomagból" kimaradt:
-szemes bors(húslevesbe)
-őrölt kömény(szinte bármibe)
-egész kömény(káposztasaláta, főtt krumpli)
-tárkony(aki szereti a tejfölös- húsos levesekbe)
-fokhagyma
Ezekkel már szinte bármilyen étel elkészíthető. Ne törekedj arra, hogy valamilyen fűszer íze domináljon, az a jó ha, "összesimulnak", kvázi kiegészítik egymás ízét.
Persze van kivétel, pl. egy brassói legyen fokhagymás.
Ezt az "összesimulást nagyban támogatja egy kevés cukor.(még a pörköltben is.)
Ne kombináld túl a fűszerezést, kövess valami irányvonalat, az étel jellegétől függően. Itt is igaz, hogy sokszor a kevesebb több!
Nagyon vigyázz a csípősséggel, sózással! Ez a két legnagyobb hiba, amit elkövethetünk, mármint, ha túlzásba visszük.
Az illóolajat tartalmazó fűszerek legalább felét csak a főzés vége előtt add az ételhez, mintegy beállítva a végleges ízt, így sokkal intenzívebb az ízük.
Ha már az alapok megvannak, akkor lehet óvatosan próbálkozni új dolgokkal, picit "csibészesre" főzni egy-egy ételt, így alakul ki (évek során) a saját stílusod, ízvilágod.
Sok sikert, kitartást hozzá!!
Én pl. arra törekszem főzés közben, hogy a fűszerrel az alapétel (hús, zöldségféle mint pl. karfiol stb.) ízét csak "megtámogassam" vele, ezért egy-egy kajába csak egy-két féle fűszert rakok, szeretem kiérezni az alap-ízeket.
Pl. májhoz az őrölt borsot + szerecsendiót, pörkölthöz a törtpaprikán kívül a szemes borsot és max. köménymagot, bablevesbe a zöldségen kívül a babérlevelet, fokhagymát stb.
Ízlés dolga, de én személy szerint jobb szeretem, ha a fűszer "rásegít" és nem "elfed".
az utolsó válasszal teljesen egyetértek, az alapétel íze domináljon kísérve a hozzávaló fűszerrel a háttérben.
nem vagyok híve, hogy mindenből, ami van otthon rázúdítsunk ételeinkre, mert elvész a valódi íz a fűszerek sokaságában.
sok-sok kísérletezés, kóstolgatás, tapasztalat hozza meg a végeredményt.
Persze szeretni is kell a fűszereket, mert van ismerősöm, aki a csak a só-bors-paprikáig jut el... ez pedig a másik véglet.
a fűszerezést talán tudománynak nem nevezném, de bizonyos érzék szerintem kell hozzá.
Hú, köszönöm a sok választ!
Persze még várok minden építő hozzászólást.
Igazából cukor, fokhagymám az van otthon, meg hagyma meg ilyesmi. (Nem vagyok oda a fokhagymakrémért, mert az olyan műanyag)
Húslevest eddig még nem főztem,ezért nincs még szemes borsom, szerecsendióm, köménymagra sem volt még szükségem. Így mindig csak annyi és olyan fűszert vettem, ami épp kellett az adott ételhez.
Igazából amikor nem sózom el az ételt, akkor finom-ehető a végeredmény. Csak ugye kérdés, hogy milyennek kellene lennie. Mert ízre olyan, mint amilyet anya főz, ez eddig rendben van. Csak lehet, hogy lehetne jobban, vagy vannak olyan fűszerek, melyekkel jobb lehet az étel.
Leveskockám nincs és nem is igen lesz, delikát is azért van, hogy ha a rizst sózni akarom, akkor megszórom vele. Inkább használom a sót.
7,55 vagyok!
Szerintem jól csinálod!
A fokhagyma-krémet én sem használom, ha tudom, hogy olyasmit főzök, akkor veszek 1 fej, max 2 fokhagymát, igaz, hogy akkor csak 1-2 girizd fogy el, de hűvös helyen eláll jó ideig.
Fokhagymát pl. csak annyira megpucolva, hogy a külső, koszos héját szeded le, a többi rajta marad és megmosod, rakhatod: húslevesbe, tarka bablevesbe, kocsonyába, birka-pörköltbe teljesen pucold meg és úgy girizdesen belefőzni (amikorra a hús megfő, az is szétfő). Megpucolva, szeletbe vágva az egybesült, vastagabb húsokat sütés előtt megspékelni (=hegyes késsel lyukat szúrsz bele, és bedugsz egy szelet fokhagymát). Zúzottan a zöldbabfőzelékbe, sárgaborsó-leves, főzelék, kelkáposzta leves, főzelék
Delikát vagy valami hasonlót akkor használok, amikor a krumplit főzöm pl. rakott krumplinak. Egyébként inkább a nyers zöldségfélét (sárgarépa, gyökér) használom.
Majd nálad is kialakul, ne aggódj.
Ha - amit főzöl - ízre olyan, amit a mamád is csinált, akkor szerintem azon már nincs mit javítani. A főzésben az adja a "szabadságot", hogy ahány ház, annyi íz, annyi szokás. A lényeg, hogy aki esze, az jóízüen egyen belőle!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!