Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Ki ismeri az "Anyák Sütije"...

Ki ismeri az "Anyák Sütije" receptjét?

Figyelt kérdés

Anyák napján szokták eme finomságot készíteni, de hiába kerestem nem találtam Google-el. Aki tud, segítsen! Előr is köszönöm!


...:::jaduhe:::...


2009. ápr. 22. 21:09
 1/3 anonim ***** válasza:
57%

Anyák napi epres torta és tortácskák


Hozzávalók egy 25 cm átmérőjű tortához és 4 db, 10 cm-es szív alakú tortácskához:


A piskótához:

7 tojás

14 dkg (7 evőkanál) liszt

14 dkg (7 evőkanál) kristálycukor

egy fél citrom lereszelt héja


A krémhez:

75 dkg mascarpone (én csak 50 dkg-val kezdtem, de nem lett elég mindenhez, szerencsére volt még 25 dkg krémes ricotta otthon, azt kevertem hozzá. Ehhez a mennyiséghez sajnos kell a 75 dkg, részben lehet ricotta vagy nagyon krémes túró is.)

20 dkg fehércsokoládé (ha nem lenne elég édes, akkor még 5-10 dkg, nekünk ízlett így is)

2 dl habtejszín

18 g zselatin

5-6 rebarbaraszár (elhagyható)


A díszítéshez:

50-60 dkg eper


A torta tésztája a szokásos piskóta.

A tojásokat szétválasztom. A cukor kétharmadával a fehérjét habbá, az egyharmadával a sárgáját habosra verem, hozzáadom a reszelt citromhéjat. A fehérjébe finoman belekeverem a sárgáját, majd beleszitálom a lisztet és óvatosan összeforgatom.

Ebből a tésztából a kilisztezett, kivajazott szív alakú formákban 4 tortácskát illetve a nagy tortához 4, a tortaforma átmérőjénél 2-3 centivel kisebb átmérőjű lapot sütök. Ehhez a forma alját a sütőpapíron körberajzolom, ezt használva sablonnak a piskótatésztát (k.b. 4 evőkanálnyi massza/lap) a sütőpapírra kenem úgy, hogy a tészta ne töltse ki teljesen a formát, egy-két centit kihagyok a szélén. A vékony lapok nagyon gyorsan, pár perc alatt megsülnek, figyelni kell rá nagyon. A megsült lapokat azon melegében leválasztom a sütőpapírról: a papírt az asztal szélén húzva a piskótalap leválik, csak legyen valaki az asztal előtt, kezében egy tálcával, és kapja el a továbbhaladó piskótalapot!


Az epret megtisztítom, a kevésbé szép szemeket kiválogatom, ezek kerülnek majd a tortalapok közé, a krémbe.


A krémhez a fehércsokit vízgőz fölött felolvasztom, közben habosra keverem a mascarponét és felverem a tejszínt. Az olvadt csokit a mascarponéhoz adom, majd a tejszínhabbal lazítom a krémet.

Közben a zselatint k.b. fél deci vízben feloldom, felmelegítem, hagyom kicsit kihűlni, majd a krémhez adom.

(Közben jutott eszembe, hogy éppen van egy kis rebarbarám, ez nagyon jó párost alkot az eperrel, így ezt is belekomponáltam a tortába. A rebarbarát megtisztítotam, 3-4 centis darabokra vágva vízben puhára pároltam majd botmixerrel pürésítettem. A fehér krémből kivettem az egyharmadát és hozzákevertem a rebarbarapürét. Rebarbara nélkül természetesen ez mind kimarad, csak fehér krém kerül a tortába.)


Összeállítom a tortát. A kapcsos tortaforma oldalának megfelelő csíkot vágok jótartású fóliából vagy zsírpapírból és kibélelem vele a tortaforma oldalát. A forma aljára teszem az első piskótalapot. Szép szelet epreket tapasztok a forma oldalára körben, majd körbekenem őket a krémmel, hűtőbe teszem és hagyom, hogy egy kicsit megkössön a krém. Az első piskótalapot megkenem a krémmel, a kevésbé szép eperszemekből vékony szeleteket teszek rá. A második és harmadik lapot rebarbarás krémmel kentem meg, és ugyanúgy megraktam eperszeletekkel is. A negyedik lap már a torta teteje, ezt a fehér krémmel vonom be. Az összeállított tortát egy éjszakára hűtőbe teszem dermedni.


A kis szív alakú piskótákat keresztben elvágom, rebarbarás krémmel és eperszeletkékkel töltöm meg majd a fehér krémmel bevonom, ezek is mennek a hűtőbe pár órára.


A torta tetejét eperszeletekkel díszítem. Azért, hogy a szállítás során se mozduljanak el az eprek, a rögzítéshez egy kevés zselatint is használtam.


Tálalás előtt kiveszem a tortaformából, a széléről óvatosan lehúzom a fóliát/zsírpapírt és tálcára teszem.



én ezt ismerem

2009. ápr. 23. 06:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 anonim ***** válasza:
69%

ez is jó



Anyák napi sütemény


Hozzávalók:


* két doboz kefír

* négy kefírdoboznyi liszt

* két kefírdoboznyi cukor

* négy tojás

* fél zacskó sütőpor

* egy kefírdoboznyi olaj

* fél deci narancslé

* két evőkanál kakaópor

* egy csepp mandulaaroma, meg egy másik csepp puncs- vagy rumaroma

* két-három evőkanál baracklekvár


Elkészítés:


A szokásos kefírtészta az alap, de duplán, két külön tálba (vagy egymás után ugyanabba a tálba) készítjük: először a fehéret, ehhez a hozzávalók felét plusz a narancslevet meg a puncsaromát keverjük össze, tepsibe öntjük. Utána jön a másik fél, meg a kakaópor, meg a mandulaaroma, ezeket is összekeverjük, ráöntjük a fehértésztára. Megsütjük (fél óra, 180 fokos sütőben). Ha kihült, félbevágjuk keresztben, az alsó felet megkenjük baracklekvárral, rárakjuk a felső felet, majd porcukros-narancsleves cukormázzal (annyi narancslé kb. két-három evőkanál porcukorhoz, hogy épp, hogy follyék) megrajzoljuk (én ilyen kis nonfiguratív cikk-cakkokat csináltam). Lehet egyben mutogatni anyukának, és aztán kockázni, vagy már eleve kockázva mutogatni. A máz megszilárdulása előtt nem szabad szeletelni!

2009. ápr. 23. 06:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 A kérdező kommentje:

A második lesz az szerintem, köszönöm!


...:::jaduhe:::...

2009. ápr. 25. 10:11

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!