Főtt toját hány percig kell főzni? És a tükortojást sütni?
Szia!
A tojásfőzés attól függ, hogy lágyra szeretnéd-e vagy keményre. Ha lágyra akkor elég neki forrástól számítva 3-5 perc, ha keményre akkor 15-20 is kell.
A tükörtojás pedig 5 perc alatt megsül. De úgyis látni fogod rajta, hogy ha már kész van.
Igen, és a lényeg. A főtt tojást mindig hideg vízben tedd fel főni!
Igen? Én úgy tudom hogy forrásban lévő vízbe kell berakni őket nem?
Köszönöm a válaszokat!
Azt azért nem árt megemlíteni, hogy ez függ a tojástól is.
Én jártam már úgy,
(akkor még nem igazán értettem hozzá. és a lágy tojás azóta is mindig problémás)
lágy tojást akartam főzni, felforrt a víz, beletettem a tojglit.
Gondoltam 3 perc elég lesz kivettem feltörtem, majdnem tök keményre főtt, csak a sárgájának a közepe maradt lágy.
A következő alkalommal kemény főtt tojást szerettem volna, ugyanúgy forrásban levő vízbe raktam bele, gondoltam ha a múltkor cirka 3 perc alatt majdnem kemény lett 5 perc elég lesz.
Letelt az 5 perc kivettem, már amikor kezdtem pucolni éreztem valami nem stimmel.
Elvágtam, hibátlan lágy tojás volt.
Na persze azt sem dobtam ki, csak úgy mint az előző alkalommal, módosult a felhasználás.
Rájöttem, hogy bizonyos alapanyagok esetében, mint pl a tojás, mindegy mit ír a szakácskönyv a főzési időről, a szerencsén is múlik, mert a tojás nem tud olvasni.
Én a főtt tojást hideg vízbe teszem és forrástól számítva 10 percig főzöm, így keményre fő.
A tükör tojást úgy készítem, hogy serpenyőbe felolvasztok egy kis margarint, és beleteszem a tojásokat(héj nélkül, természetesen), szórok rá egy kis sót, néha teszek rá pár szelet sajtot, sonkát, vagy kolbászt, aztán gyorsan letakarom egy átlátszó fedővel, mert nagyon csapkod, miközben sül!
A tojás sárgája, ha már világossárga, akkor keményebb, ha narancssárga, akkor még lágy.
Olajon is szoktam néha sütni, de olyankor nekem könnyebben odaég, margarinban szebben sül.
én a hűtőből kivett tojást a csapból engedett melegvízbe teszem, amennyi ellepi. ott hagyom, hogy melegedjen fel egy kicsit, történjen meg a a hőkiegyenlítés.
utána teszem fel ebben a langy vízben főni, és a forrástól számítva 10 percig főzöm. utána hideg víz alá tartom és abban hagyom kihűlni.
10 percnél tovább, ha főzzük, megjelenik az a bizonyos zöld karima, amit én nem szeretek:)
tükörtojás- forró zsiradék, rá a tojás és max 5 perc. ezt tényleg lehet látni, mennyire akarjuk lágyra hagyni.
félidőben lapátkanállal alányúlok, hogy elmozdítsam őket,így nem ragad oda a serpenyőhöz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!