Írna valaki bevált muffin receptet? Mondjuk alap és a csokis is érdekelne.
csokis muffin
Hozzávalók:
Szárazanyagok:
- 270g finomliszt
- 200g Szerencsi Étcsokoládé változatos méretre vágva (egészen aprótól a 4-6 milliméteresekig.)
- 1 kis tasak sütőpor
- fél teáskanál szódabikarbóna
Nedves anyagok:
1 tojás
150g kristálycukor
1 deciliter étolaj
2 activia danone natúrjoghurt
30-40 szem rumban áztatott lecsepegtetett magozott meggybefőtt
A sütőt felmelegíted 180 fokra, majd összekevered a nedves, és a száraz anyagokat. Célszerű a nedveshez önteni a szárazat. Eleinte azt fogod hinni, hogy nem tudod összekeverni, mert kevés a nedvesség, de kis munkával össze lehet zatyulni tésztává.
A hűtőből kiveszed a sütőformát, majd hamar belepakolod egyenlően elosztva a tésztát.
Amint ezzel megvagy, gyorsan beteszed a sütőbe. A tészta először kicsit elterül, majd ha elkezd dagadni, és kirepedezni. Körülbelül 20 percet kell sütnöd amíg elkészül.
Érdemes kihűlt állapotban fogyasztani, ugyanis a csoki ilyenkor újra finom ropogóssá válik!
Csokis muffin
Hozzávalók:
15 dkg liszt
2 tojás
15 dkg vaj
15 dkg cukor
3 evőkanál baracklekvár
1/2 csomag sütőpor
5 dkg kakaópor
5 dkg tört étcsokoládé
Elkészítés:
A sütőt 170 °C-ra előmelegítjük, a formákat kivajazzuk.
A lisztet elkeverjük a sütőporral és a kakaóporral. A tojásokat habosra keverjük a vajjal és a cukorral, majd belekeverjük a lekvárt és a lisztes keveréket.
Formákba töltjük, 20-25 percig sütjük.
Kakaós pókhálómuffin
Hozzávalók:
2 csésze finomliszt
3 evőkanál kakaó (nem instant!)
1 teáskanál sütőpor
½ teáskanál szódabikarbóna
¼ teáskanál só
4 evőkanál lágy vaj
1 ½ csésze cukor
1 tojás
2 teáskanál vanília kivonat vagy aroma
1 csésze kefír vagy joghurt (író)
Díszítéshez:
2 tojásfehérje
2 ½ - 3 porcukor
1 teáskanál vanília aroma
2 evőkanál friss narancslé
fekete vagy barna ételfesték
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra. A muffinformákat kivajazzuk, vagy papírral kibéleljük.
Egy közepes méretű tálban összekeverjük a lisztet, a kakaót, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót.
Egy nagy tálban elektromos habverővel közepes fokozaton habosra keverjük a vajat a cukorral, majd hozzáadjuk a tojást és a vaníliaaromát, és ezt is jól elkeverjük. A lisztes keveréket három részletben adjuk hozzá a kefírrel felváltva.
A masszát az előkészített muffinformákba kanalazzuk, 2/3-ig töltjük meg őket. 16-20 percig sütjük.(tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e)
Kivesszük a sütőből, a formában hagyjuk hűlni 5 percig, majd rácsra kiszedjük őket, és így hűtjük szobahőmérsékletűre.
A díszítéshez a tojásfehérjéket egy tálba tesszük, elekrtomos habverővel magas fokozaton lágy habot verünk belőle. Hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliát és a narancslevet, és tovább keverjük, amíg sűrű és fényes masszát nem kapunk. (könnyen kenhetőnek kell lennie! ha túl folyós, keverjünk még hozzá cukrot, ha túl sűrű, akkor narancslevet!)
A kapott massza kb. egyharmadát áttesszük egy kis tálkába, hozzákeverjük az ételfestéket. Nyomózsákba tesszük (kis lukúba!), vagy egy nejlonzacskóba, és kiszúrjuk tűvel a sarkát.
A fehér mázat a muffinokra kanalazzuk, és eloszlatjuk a tetejükön egy késsel. A sötét mázzal a muffinok közepéből kiindulva spirális vonalat húzunk egészen a széléig. Egy késsel a spirál közepéből indulva a muffin széle felé vonalat húzunk, majd a kést letöröljük, és most 1-2 centivel odébb kívülről befelé haladva húzunk vonalat a késsel. Ezt addig folytatjuk, míg körbe nem érünk, és az ábra nem formáz pókhálót.
12 muffin lesz egy adagból.
"Fekete erdő" muffin
Hozzávalók:
20 dkg meggybefőtt
26 dkg liszt
½ teáskanál szódabikarbóna
2 ½ teáskanál sütőpor
3-4 evőkanál kakaópor
4-5 evőkanál csokoládés tortadara
2 tojás
12 dkg cukor
12,5 dkg puha vaj/margarin
2,2 dl kefír
Díszítéshez:
6 evőkanál meggylé
2 dl tejszín
ízlés szerint cukor
12 szem meggy
csokoládés tortadara
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A muffinformákat kibéleljük papírral.
A meggybefőttet lecsepegtetjük, apróra vágjuk.
A lisztet elkeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával, a kakaóval és a csokis tortadarával. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a vajat és a kefírt. A tojásos masszához kis adagokban hozzáadjuk a lisztes keveréket, és egynemű masszává keverjük, végül hozzáadjuk az apróra vágott meggybefőttet.
A tésztát a formákba töltjük, és kb. 20 perc alatt készre sütjük.
A megsült muffinokat 5-10 percig hagyjuk hűlni a formákban, majd kivesszük őket a formából és megvárjuk, míg teljesen kihűlnek.
Mindegyik muffint átitatjuk 1-2 teáskanál meggylével.
Felverjük a tejszínt a cukorral. A muffinok tetejére teszünk 2 evőkanál habot, majd a tetejére nyomunk egy szem meggyet, és megszórjuk tortadarával.
Tipp: A meggylevet helyettesíthetjük meggy- vagy cseresznyepálinkával.
Sajtos muffin (leveles tésztából)
Hozzávalók:
1 csomag mirelit leveles tészta
Töltelék:
20 dkg reszelt trappista
10 dkg reszelt füstölt sajt
3 tojás sárgája
2 evőkanál liszt
2 dl tejszín
só
bors
Elkészítés:
A tésztát kiolvasztjuk, kinyújtjuk, és 12 kerek formát szaggatunk belőle, amivel a muffin sütőforma mélyedéseit tudjuk kibélelni.
A töltelék hozzávalóiból kikevert masszát a tésztaformákba töltjük.
Előmelegített sütőben 200 °C-n sütjük.
Szia! A kedvenünk a nutellás muffin.
Hozzávalók: 7,5 dk vaj, 10 dkg nutella, 5 dkg cukor, 2 tojás, 1,2 dl tej, 30 dkg liszt, 1 cs. sütöpor
A sütöt 200 C-ra előmelegitjük, a formákat kikenjük.
A vajat a nutellával, a cukorral, a tojásokkal, és a tejjel jól kikeverjük. A lisztet elkeverjük a sütöporral, majd kis adagokban a nutellás masszához adjuk. A tésztát a formákba töltjük, és kb 20 perc alatt készre sütjük.
A masszába keverhetünk mogyorodarabkákat v. csokidarabkákat ettől még finomabb lesz.
Jó sütést kivánok!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!