Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogyan készítsek rizses húst?

Hogyan készítsek rizses húst?

Figyelt kérdés

Valaki írna nekem receptet? 80 dkg sertéscombot vettem hozzá. Gondolom ugyanúgy kell elkezdeni,mint a sertéspörköltet,de még sosem csináltam rizses húst,szóval a többi részét nem tudom. Mikor kell belerakni a rizst? Hogyan kell fűszerezni? stb... Segítenétek?

Előre is köszi a válaszokat! :)


26/N


2011. szept. 6. 07:16
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

A szokott módon fözöl pörköltet, kicsit erösebben füszerezd, mintszoktad, mert a rizs sokat bevesz. Tehetsz bele paprikát, paradicsomot is.

Amikor a hús már nagyjából puha, akkor beleteszed a rizst (ha akarod megmoshatod elötte, de nem fontos), jól összekevered, ráöntesz kétszer annyi vizet, mint a rizs (ha 1 pohár a rizs - akkor két pohár a viz), megsózod, ha kell, felforralod, és utána letakarva egész kis lángon kb 1 órát párolod.

Arra figyelj, hogy ne túl sok rizst tegyél bele, mert nagyon megdagad.

2011. szept. 6. 07:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

igen ugyanúgy, mint a pörköltet. ahogy én csinálom, én egy kilóhoz szoltam 40 deka rizst főzni.

a rizst zsíron megfuttatom, majd 6 deci, tehát másfélszeres forró vízzel fölengedem. megsózom, és fedő alatt csak addig főzöm, míg felszívta a vizet. átkeverem, és lezárom alatta a gázt. konyharuhával letakarom. ezalatt pont jó pergős lesz.

a kész pörköltbe keverem, így amennyi nedvesség még kell neki, azt a szaftból magába szívja.

mi nem szeretjük, ha málésan puha a rizs.

a pörköltbe szoktam tenni, egy kis paradicsomot, paprikát és az őrölt köményen kívül egy kis borsot is.

2011. szept. 6. 07:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindkét receptet! :) Még két kérdés. Akkor nem kötelező sütőben csinálni ugye? Csak mert a legtöbb receptnél azt írták,hogy tegyük sütőbe. Szokott benne lenni valami aprított fűszernövény(legalábbis éttermekben). Az majoránna,vagy petrezselyem? Azt mikor kell beletenni?
2011. szept. 6. 08:03
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

második vagyok , én még nem csináltam sütőben, és a végén

esetleg lehet bele frissen vágott petrezselymet tenni. a fűszerezés, egyéni ízlés kérdése.

2011. szept. 6. 08:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

Ahogyan én készítem:

Apróra vágott vöröshagymát dinsztelek, beleforgatom a karikára szelt sárgarépát, gyökeret, nyers zöldborsót és a husit, majd (paprika nélkül) felengedem, apróra vágott petrezselymet, sót, borsot teszek bele. Amikor a husi is megpuhult, a megmosott rizst belekavarom, pár percig főzöm, majd lehúzom a tűzről és beborítom.

Kb. egy-másfél óra alatt megpuhul. Közben azért megnézem, ha a lé kevés rajta ahhoz, hogy a rizs teljesen átpuhuljon, akkor forró, sós vizet öntök még hozzá és ismét beborítom.


Ha sütőben készítem, akkor beborítás nélkül ahogyan belekavartam a rizst, rögtön beteszem a forró sütőbe, és nem kavarok bele, biztosan nem lesz ragadós! De ez esetben is célszerű megnézni, hogy van-e alatta annyi lé, amennyi a rizs átpuhulásához szükséges, vagy pótolni kell.

2011. szept. 6. 08:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:

SAz elsö vagyok, már több, mint 40 éve fözök minden nap, de rizseshúst még soha nem készitettem sütöben. Semmi értleme, csak fölöslegesen pazarolod az energiát.

Én nem szoktam rá semmilyen füszert rakni, de nem is nagyon tudom elképzelni, hogy mi illene hozzá - legfeljebb karikára vágott ersö paprika.

2011. szept. 6. 13:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 doboszoli ***** válasza:

Bele KELL kotyognom, na!

Eszedbe ne jusson a rizst külön főzni a drága pörköltlétől!

Én így készítem:

Pörköltet indítok a szokásos módon, de alaposan túlfűszerezve,(persze nem vadállat módjára), és most nem törekszem a rövid szaftra, tehát hosszú lére eresztem.

Hogy mennyire hosszú, azt nem tudom leírni, de azért nem levesnek.

Ha a "pergős" rizs kívánatos, akkor megmosom, és zsiradékon megpirítom, ha a "mázgás",(én így szeretem) akkor csak megmosom.

A hús háromnegyed fövésénél adom hozzá a rizst. Szerintem fontos, hogy a rizs a szafton főjön meg, magyarul egységet alkosson a husival, egytál jellege legyen.

Innen szorgalmasan kevergetve puhára párolom. Ha esetleg bakizok a lé mennyiségét illetően, akkor a jó előre (üres óráimban) megfőzött csontlével korrigálom.

Még annyiban térek el a "klasszikus" pörkölttől, hogy egy kicsit a majoránna érezhető legyen.

Isten látja a lelkem, nem tudálékoskodni akartam,(még ha olybá tűnik is), csak ebből az egyszerű ételből is szeretem kihozni a maximumot.

2011. szept. 6. 14:35
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!