Jól bevált, és nagyon egyszerű, de finom gombapörköltet szeretnék, küldenétek? Még sosem dolgoztam gombával. Mit kell vele csinálni? Mit kell belőle levágni, pucolni, stb?
Megosztom veled a családi gombapörkölt titkunkat:) Nagyanyám is így csinálta, anyám is, és én is így szoktam, mert űberelhetetlen, de rohadt egyszerű.
1 kg gombát megpucolsz (csiperkét szoktam venni, meg is szoktam pucolni, és meg is mosom, így tovább eláll, kisebb a szalmonella-veszély).
Pucolás: késsel nagyon vékonyan lehúzod róla a bőrt, tönkjét levágod, spóratartókat késheggyel óvatosan kikaparod.
Ezután 1 nagy fej vöröshagymát apróra összevágok, megpirítom, közbe szórok rá 1 teáskanál pirospaprikát (nem szoktam félrehúzni, nagy lángon főzök végig). Ha jól kieresztette a paprika a színét, a felkockázott/felkarikázott gombár rászórod, pirítod, sózod, borsozod, egészen addig pirítod, amíg kiengedi a levét (elég sok levet eresztenek), és FOLYAMATOSAN kavargatni kell, nehogy leégjen (ez kb 5-10 perc). Ha úgy látod, hogy kiengedte a levét, felöntöd annyi vízzel, hogy éppenhogy ellepje. Főzöd, amíg meg nem puhul (kb 15-20-30 perc), kóstold is meg, biztos ami biztos:) Ha megfőtt a gomba, akkor keverj bele 1 kis pohár tejfölt, és 2-3 evőkanálnyi lisztet (attól függően mennyire akarod besűríteni). Kevergesd, hagyd hogy felforrjon, és ha elég sűrű, akkor kész is van:)
Az egészbe kb. 1-2 teáskanálnyi só, és ugyanennyi bors kell, de kóstold, és így tuti hogy nem ronthatod el:)
Na akkor itt az enyém is, lusta asszony gombája :)
Először meg kell pucolni a gombát (ezt érdemes másra bízni, nekem a párom csinálja, elég hosszadalmas művelet). Majd felkockázol egy nagy fej vöröshagymát, és bő olajon felteszed párolni. Önts rá egy deci vizet is, sózd meg és tedd rá a fedőt. A tűzhely kis lángon menjen. Így nem kell keverni.
Közben felszeleteled a gombát. Minél vékonyabb, annál hamarabb elkészül, de ha csak negyedbe vágod, az is jó.
Ha a hagyma még nem párolódott meg, akkor nagy lángon kevergesd még egy kicsit.
Aztán mehet rá a gomba, öntsd fel vízzel, hogy majdnem ellepje. Most fűszerezheted, a hagyományos fűszerek mellett a zöldfűszerek is isteniek bele.
Most magára hagyhatod főni, mivel sok vizet kapott, nem kell keverni. Én ilyenkor szoktam elmosogatni, köretet csinálni, kiteregetni, ami éppen adódik.
Ha a gomba összeesett és elfőtt a leve nagyja, akkor egyszerűen habard be, és már kész is a fincsi gombapörkölt :)
Tejszines tárkonyos gomba ragú
1 hagymát piritsz, 50 dkg tisztitott gomba, mikor elfövi a levét 1 mk bors, tárkony, kömény, csipős piros paprika,
1 pohár víz, 1 pohár tejszín, 1 leves kocka, mikor már rotyog 1 pohár vörösbor, még 1-2 percig fözöd, rizsel tálald
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!