Jól bevált, és nagyon egyszerű, de finom gombapörköltet szeretnék, küldenétek? Még sosem dolgoztam gombával. Mit kell vele csinálni? Mit kell belőle levágni, pucolni, stb?
Első lépés: Végy egy Agatha Christie könyvet és lapozd fel a 15. oldalon. Itt megtalálod a pontos receptet.
Bocsi, vicc volt. Nem tudok gombapörit főzni ;)
Szia!
A pucolást én sem tudom, de receptet tudok írni.
Egy fej hagymát megpucolsz és apróra vágsz.
Zsiradékon elkezded pirítani, majd amikor már szép üveges akkor félrehúzod a tűzhelyről és szórsz rá pirospaprikát. Ha szeretitek az erősebb dolgokat, illetve kisgyerek nem fog belőle enni, akkor csinálhatod úgy is, hogy édes és erős paprikát is egyaránt szórsz rá.
Miután rajta van a pirospaprika visszarakod a gázra és felöntöd annyi vízzel, hogy ellepje a hagymát. Takarékra veszed a lángot, és visszapárolod.
Miután a víz elpárolgott a hagymáról mehet rá a gomba, ízlés szerint só, és bors, illetve egy kis víz.
Fedő alatt lassú lángod kezd el párolni, majd időnként nézd meg, hogy kell e pótolni a vizet illetve elég sós-e.
Köretnek készíthetsz hozzá galuskát, rizst, tarhonyát vagy tésztát.
Azért találsz annyiféle receptet, mert sokféleképpen el lehet készíteni és mind nagyon finom lesz!
Ahogy én szoktam: csak mosd meg és a tönk legvégét egy kicsit csípd le késsel (nem kell meghámozni). Ezután aprítsd fel gusztusod szerint (mi pl. szeretjük, ha szép gombaszeletkék vannak a tányéron, ezért a kalapot szépen felszeletem, a tönkjét csak gyorsan felkarikázom, anyósom ellenben egészen apróra vágja a kalapot is). Vöröshagymából sóval, borssal, esetleg egy fél paradicsommal/paprikával pörköltalapot készítesz, éppen úgy, mintha húsból készülne a pörkölt. Amikor a hagyma szép üveges, rádobod a gombát és lassú tűzön főzöd/párolod, közben egy kis vízzel pótolod a folyadékot (vigyázz, mert a gombából rengeteg víz jön ki, csak akkor tölts rá vizet, amikor már összeesett a gomba és úgy látod, hogy még kell egy kevés, különben pörkölt helyett egy híg levesed lesz!). A végefelé érdemes kicsit utánaízesíteni. Én többnyire csak a só-bors-pirospaprika triumvirátust használom, de egy barátnőm pl. egész zöldfűszer-arzenált zúdít a lábosba és úgy is isteni a végeredmény!
A végén aztán megint vannak lehetőségek: pl. van, aki tejföllel besűríti, van aki "natúran" hagyja. Én natúran szoktam tálalni (a sok hagymától úgyis kellemes, tartalmas a szaftja) és az asztalra teszem a tejfölt, aki akarja, ráteszi. A legfontosabb: ne spórolj a hagymával, borssal, paprikával, a gombapörkölt kívánja a jó magyaros fűszerezést :=). Jó étvágyat!
Én pl. a sampiont (csiperke) meg szoktam pucolni. Le lehet húzni a kalapjáról. Sokan csak megmossák, de én így jobban szeretem.
A laska gombát pl. nem pucolom. És jobban is szeretem, mert annak (a sampionnal ellentéteben) van gomba íze :P :)
Még a galambicát szeretem nagyon, de azt még csak szedtem, boltban még sosem láttam. :P
Szia!
Második vagyok.
Nyugodtan készítheted konzervből is csak előtte csöpögtesd le, illetve mosd át.
most tényleg nemveszed észre, hogy viccelnek veled?:OO
sampoion(csiperke) gomba az mérgező...és ittis a google a barátod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!