Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mitől fényes a kalácsok...

Mitől fényes a kalácsok teteje a boltban? Mivel kenik?

Figyelt kérdés
2011. aug. 10. 16:19
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:

Hú, ez durva. Még jó, hogy a liszt nem romlandó :D

A cukros vizet egy néni mutatta :) akkor gondolom az a házi-megoldás. Nekem mondjuk az jobban ízlik, mivel édes, nem olyan ízetlen, "csúszós" valami, amit egy rétegben le lehet húzni némelyik bolti kuglófról.

2011. aug. 11. 21:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/13 noanoa válasza:
Amikor kiveszed a pirosra sült kalácsot a sütőből, azonnal kend meg egy kis tejjel. Fényes lesz.
2017. jan. 19. 16:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/13 anonim válasza:

Nagyon sok jó választ írtatok!


1. A legjobb megoldás az enyhén tejjel hígított tojás sárgája vagy csak magában a sárgája. Szép fényt ad a tésztáknak sülés után.


2. A második a tojásfehérje, főleg ha a sárgája kellett a tésztába. Vízzel tejjel lehet picit hígítani és majd olyan fényes és sárga lesz sütés után a tészta.


3. Harmadik eshetőség a mézes víz, amitől szép sárga lesz sütés után a tészta, igaz kevésbé fényes. Ez javítható tejjel hígítással. Pár csepp méz kell fél dl vízbe !! A mézes víz soha nem lesz ragacsos sütés után.


Egyébként jó magában a tej vagy vízzel hígított tejföl is.


A cukros vizet el kell felejteni, mivel sütés után igaz, hogy barnára sül a tészta teteje de kihűlés után hamarosan

ragacsossá válik, hiszen a cukros tartalma a levegő párájával ragadóssá válik. Ha az utóbbi a cél, akkor jó ez is.


A tojást akár sárgája vagy fehérje vagy együtt a kettő, mindig jól ki kell keverni de nem habossá, mivel akkor buborékos lesz a felület sütés után.


Ezen módszerek elsősorban kelt tésztákhoz, kalácsokhoz alkalmazandó, bár sok sütemény is igényel fényes sárga mázat.


A tészták és főleg a kelt tészták esetében a tojásos bekenés jelzi a sütés elkészültét, mivel így hamarabb lesz szép aranysárga színű. Simán hagyva vagy csak vízzel lekenve enyhe sárga színű felületnél már megsült a tészta és ha aranysárga szín esetében már túlsülhet, főleg az alja !!!


A "kalácsfény por" valóban kapható és jó megoldás sokáig tárolható.

A tartalma teljes tojás por + színező anyag + tartósító szer. :)


Mindenkinek jó sütögetést!

2020. febr. 5. 18:14
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!