Kezdő háziasszony lettem! :D Könnyen elkészíthető, egyszerű, mindennapos recepteket kérnék. (? )
Rántás pl lencsefőzelékbe, babfőzelékbe.
A habarás az olyan, mint a menzás borsófőzelék, fehér, csak finomabb ha te csinálod.
Üdv a csapatban:))Én is csatlakozom azokhoz a válaszolókhoz, akik Horváth Ilonát ajánlották.
Én is 9 éves korom óta főzök, de amikor 20 évesen férjhezmentem, nem volt elég a repertoárom. telefon sem volt, nemhogy net. nem tudtam anyukámat megkérdezni, ha elakadtam,de ott volt ez a príma szakácskönyv.
Mondhatom, hogy anyukám után Ő volt a tanítómesterem.
bavallom, még most is van , hogy előveszem.
másik előnye, hogy kéznél van, és pl nem kell a géphez ülni, ha valamit gyorsan tudni akarok.
Én is csak ajánlani tudom.
sok sok sikert kívánok neked,legyél mielőbb jó háziasszony.
Még annyit az előzőekhez: jó ízű pörköltet CSAK zsírral tudsz készíteni,olajjal nem. A pirospaprika csak zsírban adja ki a színét és az ízét. Minden étel jobb,ha zsírt használsz. Sülteket is zsírral készítsd,mert marad pecsenyezsírod. Az olajat pedig kidobhatod. Olajat csak a salátákhoz,és azokhoz az ételekhez használj,amit bő zsiradékban kell sütni.
Minden recepthez a megfelelő húst vedd. Csirkemellből ne főzz pörköltet,vagy rántott szeletet,mert az nagyon száraz,és nem lesz jó.
Berántani a főzelékeket és néhány levest szokás. Habarni a szószokat,spenótot,sóskát,gyümölcsleveseket szokás.
Még egy tanács: ha a főzeléked a berántás után híg marad,ne csinálj még rántást hozzá,mert csak zsíros lesz. Inkább készíts habarást. Ahhoz,hogy a habarás mindig sima legyen: tarts egy literes,fedővel ellátott üveget a konyhában.( Vagy vegyél egy shaekert) Önts bele folyadékot (tejet,tejfölt), tedd bele a lisztet. Tedd rá szorosan a fedőt és rázd jól össze. Így soha nem lesz csomós a habarásod.
Szia!
Azt sok esetben te döntöd el,mikor használsz habarást,rántást,vagy éppen lisztszórást!Jónéhány étel bármelyik módszerrel sűríthető!
A zöldborsó főzelékhez például bármelyiket használhatod(bár a világos rántás a klasszikus).
A habarást általában a tejtermékkel készült ételekben használják(gyümölcslevesek,paprikások,jó néhány mártás,főzelékek)
A habarás titka hogy mindenképpen csomómentesre kell (a liszthez inkább türelmesen adagold a folyadékot,és kell egy jó habverő)keverned(ha ez nem sikerül,inkább,szűrd át),és a hőkiegyenlítés.Utóbbi annyit tesz,hogy a habarásodba mersz a sűrítendő ételed levéből és elkevered vele mielőtt az egész ételedbe öntöd.És a sűrítendő étel mindig forrjon,rántásnál és habarásnál is!A jó habarás sűrű tejszín állagú.
Ha még rutintalan vagy,inkább apránként adagold a sűrítést,nehogy gyárts egy lábosnyi tapétaragasztót!:D
Talán már hallottad,hogy hideg rántást forró ételbe,meleg rántást a még hideg ételbe teszik!Így kerülve az esetleges csomósodást.Próbáld ki,működik!
Remélem hasznos tanácsokkal szolgáltam!
Minden jót!
tegnap csináltam apró fasírtgolyócskákat. csak sült krumplit kellett hozzá csinálni, az már pofonegyszerű.
50 dkg darált hús (sertés/marha vagy vegyesen)
1 nagy fej hagyma
1 tojás
kb. 10-12 dkg vaj
10 dkg zsemlemorzsa
1 dl főzőtejszín
só, őrölt bors, egyéb fűszer ízlés szerint (a kardamom pl. nagyon illik a darált húsos fasírtokhoz)
- nagyon apróra vágod a hagymát és egy kevéske vajon megfuttatod. nem kell barnulnia, csak üvegesednie, kicsit összeesnie. :)
- egy tálba felütöd a tojást, kicsit felvered. beleöntöd a tejszínt, majd beleszórod a zsemlemorzsát. összekevered, 10 percig állni hagyod.
- a darált húshoz hozzáadod a hagymát, majd összekevered a zsemlemorzsás-tejszínes-tojásos keverékkel. jó alaposan. sózd, bátran fűszerezd.
- összegyúrod a masszát. vizes kézzel (így nem ragad hozzád :)) kis gombócokat formázol belőle: kb. diónyi méretűeket.
- felforrósítod a vajat (ne hirtelen, nehogy megégjen. szépen lassan, nem kell sietnie! :)) és több részletben beleteszed a golyócskákat. rázogatva, forgatva aranybarnára sütöd őket.
és kész. ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!