Csirkemellből milyen főételt készítsek?
Görög csirke fetával és olívabogyóval
Hozzávalók:
# 2 db filézett csirkemell
# 25 dkg feta sajt
# 2 marék magozott olívabogyó
# 2 dl főzőtejszín
# 2-3 gerezd fokhagyma
# kevés olívaolaj
# kakukkfű
# só
# bors
Elkészítés: A csirkemelleket megtisztítom, csíkokra vágom, a kevés olívaolajon megkapatom, hogy a hús kifehéredjen. Ráöntöm a tejszínt, ebben főzöm. Közben beleteszem az áttört fokhagymákat, sózom (vigyázat, a feta is nagyon sós!), borsozom, megszórom kevés kakukkfűvel, így nemcsak finomabb, de esztétikusabb is lesz. A fetát felkockázom, az olívabogyókat negyedelem, és csak mikor tálalom, teszem bele őket meleg ételbe, hiszen a feta elolvadna. Jól összekeverem, hogy a feta is átvegye egy kicsit a tejszínes szósz ízét! Krokettel tálalom.
Megjegyzés:
Ezt az ételt egy étteremben ettem, onnan vettem az ötletet. Aki szereti az erőteljes ízeket, azoknak javaslom!
Thai csirke üvegtésztával
Hozzávalók:
# 50 dkg csirkemell
# 1 nagy zsenge cukkini
# 2 db közepes sárgarépa
# szójaszósz
# csipetnyi gyömbér
# 15 dkg üvegtészta (1,5 csomag)
# őrölt chili (ízlés szerint)
# 1 kávéskanál méz
# kevés olaj
Előkészületek: A csirkemellet apró kockákra vágjuk. A sárgarépát és a cukkinit meghámozzuk, és keskeny csíkokra szeleteljük. A rizstésztát forró, lobogó vízzel leöntjük.
Elkészítés: A húst kevés olajon enyhén megpirítjuk, majd fedő alatt minimális víz hozzáadásával puhára pároljuk. Ha a hús puha, fűszerezzük chilivel, és felöntjük a szójaszósszal. Hozzáadjuk a mézet és a gyömbért. Ha együtt rotyogott egy kis ideig, hozzáadjuk a zöldségeket is. Előbb a sárgarépát, kis idő múlva a cukkinit, mert utóbbi hamar megpuhul. Végül hozzáadjuk a megduzzadt üvegtésztát, és elkeverjük. Jó étvágyat kívánok!
Megjegyzés:
Ezt a receptet tegnapelőtt kaptam egy ismerősömtől, és eldöntöttem, hogy ezzel vendégelem meg a hétvégén hozzám érkező barátnőimet. Én nyitott vagyok mindenféle ízvilágra. Még soha nem kóstoltam szójaszószt és üvegtésztát sem. Mindegyikünknek nagyon ízlett.
Narancsos csirkemell
Hozzávalók:
# 6 vékony szelet csirkemellfilé
# só
# bors
# kevés olaj
# 2,5 dl narancslé (kb. 5 közepes narancs leve)
# 2 kiskanál (dijoni) mustár
# 2 kiskanál étkezési keményítő
# 1/2 kiskanál kakukkfű
# 1/2 kiskanál zsálya
# 1 csípős paprika annak, aki szereti a csípős, pikáns ízt
Elkészítés: A csirkelemellet sózom, borsozom, majd kevés olajon fedő alatt pirosra sütöm mindkét oldalát. Mikor átsült, kiveszem a serpenyőből, kiöntöm az olajat. Összekeverem a friss narancslevet, a fűszereket, az ételkeményítőt, a mustárt és az apróra vágott csípős paprikát, majd beleöntóm a serpenyőbe. Lassan kevergetem, és amikor sűrűsödni kezd, visszarakom a csirkemelleket, és hagyom összefőni.
Csípős csirkemell
Hozzávalók:
# 2 kisebb csirkemell
# 1 dl tejföl
# 5 dkg bacon
# 1 nagy fej vöröshagyma
# 2 gerezd fokhagyma
# 1 teáskanál mustár
# 1 csípős hegyes paprika (valamikor csak paprikakrémet szoktam)
# só, bors, olaj
Elkészítés: A csirkemelleket kicsontozom, és vékony szeletekre vágom, Megsózom, 10 percig pihentetem, közben a bacont, a vöröshagymát, a zúzott fokhagymát a csipös paprikával együtt nagyon apró darabokra vágom. Ezután belekeverem a tejfölt, a mustárt és a borsot. Egy lapos tûzálló tálat kikenek. A paprikás krémmel vastagon bekent melleket sorban egymás mellé fektetem. Lefedem és 30 percig sütöm, végül fedõ nélkül pirosra piritom.
Megjegyzés:
Én szoktam együtt sütni a körettel is; ilyenkor kicsi előfőzött rizst teszek alulra, sózom, felöntöm vizzel, úgy, hogy bőven ellepje, és utána fektetem rá a melleket és végül beterítem a paprikás krémmel. Ilyenkor kicsit tovább tart a sütés, de megéri :)
Tejszínes-hagymás csirkemell
Hozzávalók:
# 60 dkg csirkemell (vagy pulykamell)
# 1 közepes fej vöröshagyma
# pici só
# pici ételízesítő
# bors ízlés szerint
# csipet bazsalikom
# 5 dl tejszín
Elkészítés: A csirkemellet csíkokra vágjuk. Az apróra vágott vöröshagymát 1 evőkanál olajon megfonyasztjuk, ezután rátesszük az csíkokra vágott csirkemellet, és addig kevergetjük, míg egy picit megpirul, megszórjuk sóval, ételízesítővel, borssal, bazsalikommal, és felöntjük kb. 4 dl vízzel. Lefedjük, és puhára főzzük, majd hozzáöntjük a tejszínt. Hagyjuk, hogy besűrűsödjön egy kicsit, majd rizzsel vagy rizi-bizivel tálaljuk.
Megjegyzés:
Nagyon finom, a gyermekeim imádják!!! No meg én is!!!
Csőben sült csirkemell
50 dkg csirkemell
# 50 dkg brokkoli
# 1 csomag Knorr tejszínes-fokhagymás Rafinéria
# 2 dl tejszín
# só
# pici liszt
# reszelt sajt
# sült csirke fűszerkeverék
Elkészítés: A brokkolit enyhén sós vízben kicsit előfőzzük. A csirkemellet szeletekre vágjuk, kicsit kiveregetjük. Sózzuk, fűszerezzük, lisztbe forgatjuk. A sütőtálba elhelyezzük a csirkemellet, rátesszük a szétszedett brokkolit. A Knorr Rafinériát tejszínnel és reszelt sajttal elkeverjük, ráöntjük a húsra. 200 fokon 25 perc alatt készre sütjük.
Sajtos-tojásos csirkemell
Hozzávalók:
# 1 kg csirkemell
# 4 tojás
# 30 dkg sajt
# pár szelet bacon (ez nem lényeges, de nagyon finom lesz tőle)
# bors
# só
# olaj
Elkészítés: Vágd vékony szeletekre, majd kevés olajon fehérítsd meg a csirkemellet, majd itasd le róla a nedvességet. Közben reszeld le a sajtot, lehetőleg ne legyen nagyon apró, és keverd össze a felütött tojással.
A bacont fektesd egy jénai aljába, erre tegyél a tojásos masszából egy keveset, majd megfehérített húsréteg kerül rá. Így folytasd, míg elfogy a hús. A tetejére sajtos tojás kerüljön.
Addig süsd, amíg megpirul a sajt a tetején! Ha ügyes vagy, a szalonna zsírja miatt ki lehet borítani egy tálra, szépen egyben marad, és lehet vágni, mint a tortát. Kukoricás rizs a legfinomabb hozzá.
Megjegyzés:
Nagyon egyszerű, gyors és nagyon finom étel! Kezdő szakácsnőknek is!
Kókuszos csirkefalatkák
Hozzávalók:
# 2 csirkemell
# 2-3 evőkanál kókuszreszelék
# 1 evőkanál olaj
# só
# bors
# őrölt gyömbér
Elkészítés: A csirkemellet vékony csíkokra vágjuk, a felhevített olajban fehéredésig sütjük, majd fűszerezzük. Annyi vizet öntünk alá, amennyi éppen ellepi, és addig sütjük, míg zsírjára sül. Ekkor megszórjuk a kókuszreszelékkel, és picit *odakapatjuk*. Rizzsel tálaljuk.
Bársonyos csirkemell
Hozzávalók:
# 50 dkg csirkemell
# 1 kis üveg szeletelt gomba
# 10 dkg vaj vagy sütőmargarin
# 10 dkg liszt
# 10 dkg reszeltsajt
# 2 dl tejszín
# 1 l csontlé
# csipet gyömbérpor
Elkészítés: A csirkemellet felszeleteljük, majd kicsit kiverjük. Lisztbe mártjuk, és vajon elősütjük. A maradék vajon megpároljuk a gombát, majd az elősütött melleket ráteszük, és felengedjuk a csontlével úgy, hogy ellepje a húst. A csipet gyömbérport beleteszük. Megpároljuk a húst, amikor puha kiveszük. A gombás levet tejszínes habarással behabarjuk, visszateszük a húst és felforraljuk. Ha kész, elzárjuk a tüzet és beleszórjuk a reszelt sajtot. De ezt már nem forraljuk.
Megjegyzés:
Köretnek párolt rizs, burgonyapüré, burgonyakrokett illik hozzá.
Tejfölös csirkemell
2 csirkemell,
# 2 dl tejföl,
# 1 csokor petrezselyem,
# 5 dkg margarin,
# só,
# fehér bors
A csirkemellet kicsontozzuk, lebőrözzük. A húst kisujjnyi csíkokra vágjuk. Sóval, fehér borssal fűszerezzük, majd megforrósított margarinon hirtelen, körös-körül megpirítjuk. Hozzáadjuk a felaprított petrezselymet és leöntjük a tejföllel. Fedő alatt megpároljuk. Rizst vagy burgonyafánkot kínálunk mellé.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!