Hogy kell grízes tésztát csinálni?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
Hozzávalók:
Széles- vagy fodrosmetélt tészta, gríz, kevés olaj, só.
Elkészítése:
Amíg a tészta fõ, addig a grízt készítsd el: teflon serpenyõbe öntsd a grízt, kezdd el kavargatva pirítani, locsold meg kevés olajjal. Pirítsd világosbarnára. Ezután adj hozzá hideg vizet, annyit hogy ellepje, és fedd le. Ha magába szívta a vizet, kezd el kavargatni, folyamatosan, amíg szét nem esik, azaz a benne levõ fölösleges víz el nem párolog. Szép barna lesz, erre a pirított gízre szedd a tésztát, óvatosan keverd el.
Most a sós tészta szeoznja van, ugyanis fejes salátával nagyon finom. Én csak télen szoktam lekvárral enni, bár akkor meg a sóshoz ott van a sokféle, kicsit csípõs savanyúság. Mindenestre klasszikus (esect, só, cukor, fokhagyma s salátalébe) fejessaláta jól megy hozzá!
JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK!
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Szia!
Ahhoz, hogy a tészta ne ragadjon össze, fontos,hogy:
-sok vízben főzd ki,
-tegyél a vízbe olajat vagy zsírt, és sót
- mindíg forrásban levő vízbe tedd a tésztát, és kavargasd meg (főleg az elején)
-jó minőségű tésztát vegyél (lehetőleg).
Ha megfőtt, akkor hideg vízzel öblítsd le, csöpögtesd le, majd ismét egy pici olajat/zsírt adj hozzá, és keverd össze.
Gríz
Én olajon, teflon tálban megpirítom a grízt, és amikor szép színe van, vizet öntök hozzá. A vizet mindig apránként öntöm bele, nehogy túl sok legyen (hiszen nem kását főzök). Mivel elég meleg a pirított dara, és miután beleteszem a vizet a gőz hirtelen felcsapja, hamar megfő.
Ha a tésztát kifőztem, azt sosem csepegtetem le teljesen szárazra, így ha ráöntöm a grízt, nekem nem szokott csomós lenni. Esetleg egy kicsit olajat öntök még hozzá,ha túl száraza a kész étel.
Sok sikert! Üdv!
Nagyon köszönöm a segítséget! Én eddig tejjel csináltam a grízt, gondolom ezért sem lett jó. De mik az arányok? 500gr száraztésztát mennyi vízben kell kifőzni, és ehhez hány evőkanál gríz kell és a grízhez mennyi víz?
Elképesztő, hogy egy 4fogásos vasárnapi ebéd tökéletesre sikerül, de egy ilyen egyszerű kaja nem megy!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!