Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogy kell grízes tésztát...

Hogy kell grízes tésztát csinálni?

Figyelt kérdés
Én ha ezt csinálok, a gríz mindig összeáll. A tésztát sem tudom kifőzni normálisan, mert bárhogy próbálom összeáll. Nem csak grízes tésztaként, hanem akkor is, ha csak tésztát főzök ki pörihez. Mit csinálok rosszul? Hogy kell ezt megcsinálni?
2009. márc. 30. 19:10
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

Hozzávalók:


Széles- vagy fodrosmetélt tészta, gríz, kevés olaj, só.


Elkészítése:


Amíg a tészta fõ, addig a grízt készítsd el: teflon serpenyõbe öntsd a grízt, kezdd el kavargatva pirítani, locsold meg kevés olajjal. Pirítsd világosbarnára. Ezután adj hozzá hideg vizet, annyit hogy ellepje, és fedd le. Ha magába szívta a vizet, kezd el kavargatni, folyamatosan, amíg szét nem esik, azaz a benne levõ fölösleges víz el nem párolog. Szép barna lesz, erre a pirított gízre szedd a tésztát, óvatosan keverd el.

Most a sós tészta szeoznja van, ugyanis fejes salátával nagyon finom. Én csak télen szoktam lekvárral enni, bár akkor meg a sóshoz ott van a sokféle, kicsit csípõs savanyúság. Mindenestre klasszikus (esect, só, cukor, fokhagyma s salátalébe) fejessaláta jól megy hozzá!

JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK!

2009. márc. 30. 20:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 anonim ***** válasza:

Szia!


Ahhoz, hogy a tészta ne ragadjon össze, fontos,hogy:

-sok vízben főzd ki,

-tegyél a vízbe olajat vagy zsírt, és sót

- mindíg forrásban levő vízbe tedd a tésztát, és kavargasd meg (főleg az elején)

-jó minőségű tésztát vegyél (lehetőleg).

Ha megfőtt, akkor hideg vízzel öblítsd le, csöpögtesd le, majd ismét egy pici olajat/zsírt adj hozzá, és keverd össze.


Gríz

Én olajon, teflon tálban megpirítom a grízt, és amikor szép színe van, vizet öntök hozzá. A vizet mindig apránként öntöm bele, nehogy túl sok legyen (hiszen nem kását főzök). Mivel elég meleg a pirított dara, és miután beleteszem a vizet a gőz hirtelen felcsapja, hamar megfő.

Ha a tésztát kifőztem, azt sosem csepegtetem le teljesen szárazra, így ha ráöntöm a grízt, nekem nem szokott csomós lenni. Esetleg egy kicsit olajat öntök még hozzá,ha túl száraza a kész étel.


Sok sikert! Üdv!

2009. márc. 31. 11:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm a segítséget! Én eddig tejjel csináltam a grízt, gondolom ezért sem lett jó. De mik az arányok? 500gr száraztésztát mennyi vízben kell kifőzni, és ehhez hány evőkanál gríz kell és a grízhez mennyi víz?

Elképesztő, hogy egy 4fogásos vasárnapi ebéd tökéletesre sikerül, de egy ilyen egyszerű kaja nem megy!

2009. márc. 31. 18:50

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!