Hogy kell kelt tésztát csinálni?
Ha jó kelt tésztát akarsz,akkor friss élesztőt futtass fel. A porélesztő nem mindig jó. A liszt pedig félfogós búzaliszt legyen. Mérd ki a hozzávalókat,és kézzel vagy fakanállal addig dagaszd (gyúrd,forgasd a tálban a tésztát),amíg teljesen sima gömb nem lesz,és az edény falától elválik. Elég sokáig kell dagasztani.
Ha megdagasztottad,akkor letakarva meleg,de nem forró helyen hagyd,amíg duplájára kel.
Akkor készíthetsz belőle bármit.
Sütéskor a sütő aljába tégy egy edénybe vizet,hogy gőzben süljön meg.
Első, épp a lényeg maradt ki, kérte a kérdező, hogy ne csak annyi legyen a válaszban, hogy "futtasd fel"... :)
Langyosíts meg egy kis tejet, tegyél bele egy kiskanál cukrot, és abba morzsold bele az élesztőt. Így álljon egy ideig, mondjuk negyed óráig, látod majd, hogy elkezd működni, hab keletkezik.. Ezt kell majd a liszthez keverni, nem csak úgy beleszórni az élesztőport.
Az élesztő nem szereti a hideget és a huzatot.
Ne legyen hideg a többi alkotórész se, és amikor áll a tésztád, takard le.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!