A friss fűszernövényeket (petrezselyem, leostyán) hogyan tároljam, hogy minél tovább eltartson?
Mindenképp megszárítom, majd:
1. Tegyem el simán egy befőttes üvegbe, lesózva, vagy ilyesmi?
2. Zacskóba tegyem be a fagyasztóba?
Hát nem csak télire szánom, hanem ameddig tart :), de én is a fagyasztósra tippeltem inkább. Akkor marad a zacsi.
Köszi a választ.
Ha pár napig akarod tartani, akkor tedd vizbe egy üvegbe mint a vágott virágot - igy friss marad.
Ha hosszabb ideig, akkor fagyszd le, mert úgy az ize nem változik és ha fagyottan teszed az ételbe, akkor nem is lesz szétmállot, hanem olyan, mint frissen.
Télire is sokkal jobb, ha fagyasztod, mert a száritással sokat veszit az izéböl, ellentétben a fagyasztással.
HA feltétlen száritani akarod, akkor figyelj rá, hogy csak árnyékban (napfény nem érheti, mert kifakul) és szellös helyen száritsd. (A mikroban meg hasonló ötletektöl ugyan száraz lesz, de közben az összes illóolaj elparolog belöle és akár közönséges fü vagy bárni is lehetne, semmi ize nem marad.)
Én csak fagyasztani szoktam, petrezselyemzöldet és zellerzöldet.
egy használatra való csomagocskákat csinálok folpackba szorosan becsomagova,és azokat egy neylonzacskóba teszem.
persze, külön a zellert és a petrust.ilyenkor nyár elején kezdem eltenni, pl egy nagy csokor új zöldségről, vagy egy zellerről leszedve és megmosva, levegőn megszárítva csomagolom.vagy, ha a piacon olcsó,akkor is veszek több csokorral, így egy évre valót szoktam kb. bezacskózni a fagyóba.
most fogy el a tavalyi:))
üdv.
Én szárítás nélkül fagyasztani szoktam.
Miért kéne szárítani majd csak utána lefagyasztani?
azért, mert amikor alaposan megmosom csöpög belőle a víz!
ha csurom vízesen tenném el, a fele jégkristály lenne.
a szárítást úgy értem, hogy lerázom, összekötve kiteszem
az árnyékos teraszra egy kampóra kb 15 percre. addig lecsöpög, és utána csomagolom.
valószínű félreértettél, hogy a szárítmányt fagyasztom. szóval nem, hanem a frisset:)))
a fagyasztott olyan, mint,ha frissen szedted volna.félfagyott állapotban még könnyebb is szépen apróra vágni.
a szárítmány, nem is hasonlítható hozzá.egyszer vettem vészhelyzetre szárított petrezselymet, de hát a nyomába sem és a fagyasztottnak.
próbáld ki, és győzd meg anyósodat:))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!