Babapikótával is készíthető vajas krémes torta receptet keresek. Aki tud az leírná?
Azt hittem mára egy rakás recepttel ellátnak a nagy háziasszonyok... :-)
Én meg félreolvastam... SZóval az ostya elázásától félsz, jó most már értem... :-)
Na van egy olyan süti, amihez kell két sült lap, egy adag pudingos-vajas krém és babapiskóta. Lap-fele krém-babapiskóta-másik fele krém-lap sorrendben kerül egymásra, nagyon finom.
A lapokat napokkal előre is kisütheted (ezzel kiválthatod az ostyát), nem romlik el. Aztán ha rámegy a krém, egy éjszaka alatt felszív annyi nedvességet, hogy másnap vágható legyen.
De szerintem ostyalap is mehet a sült lap helyett, csak akkor nem szabad direkt egy éjszakára félretenni, főleg nem hűtőbe, hanem fogyasztás előtt kicsivel összedobni.
Itt a recept:
-Lapok: 10 dkg margarint, 10 dkg porcukort, 20 dkg lisztet, 1 tojást, 1 evőkanál kakaót és 1 késhegynyi szódabikarbónát összegyúrunk. Ebből 2 lapot sütünk tepsi alján. (Kerekre is lehet tortaforma alján sütve...) Óvatosan szedjük le a tepsiről, nehogy összetörjük! Késsel alányúlva, stb. Nem szabad megégetni és nyersen hagyni sem.....!
-Krém: Fél liter tej, 2 csomag vaníliás pudingpor (de inkább legyen rumpuncs ízű, az finomabb). Sűrű krémet főzünk ebből, hűtjük. 20 dkg vajat 20 dkg porcukorral kikeverünk, majd a kihűlt pudinggal összedolgozzuk.
-Kell még egy csomag babapiskóta, rum és kis tej.
-Az egyik lapra kenjük a fele krémet, rápakolunk egy sor rumos-tejbe áztatott (éppenhogy csak megforgatott) babapiskótát. Rá a maradék krémet, majd a lapot.
-Tetejére mehet máz is: 5 dkg vaj, 8 dkg cukor, 2 dkg kakaó, 1 evőkanál puding, 1 evőkanál tej összeolvasztva, tetejére kenve.
Na ez a recept esetleg jó lehet ostyával is a lap helyett, és ha van tejszínhab, azt szeletenként a tányérra lehetne mellékelni...
Fú jó kérdés. :-) Általában tepsiformájúra csináljuk, ami két babapiskóta szélességű, és nem tudom milyen hosszú, s így nem túl magas.
Viszont vagy tíz éve csináltam kerekre, az persze jóval magasabb lett, szóval tortamagasságú, mert szintén 26-os tortaformának kisebb a területe. Ja meg azért is volt magasabb, mert akkor nem simán tettem egymás mellé a babapiskótákat, hanem az oldalukra fordítva, hogy ne csak krém legyen az egész.
Szerintem jó ötlet igen, ha elhagyod a csokimázat és pár kanál krémet a tetejére hagysz ostya alá.
Még arra emlékszem, hogy mikor kereket sütöttem, akkor a kisült lapok nem fértek be az összecsukott tortaformába. Mert akkorára nyújtottam, hogy teljesen a szélekig ért, és sülés alatt picit megnő. Tudod ez az a fajta gyúrt lap, ami sütéskor nem nagyon, de megnő, és szárad is. Hamar megsül, hamar meg is ég, szóval figyelni kell. Ha jókor vesszük ki a sütőből még magától le is csúszhat a tepsiről vagy tortaforma lemezéről. Ha meg nem csúszik, de megsültnek látszik, akkor hosszú késsel végig kell vágni, óvatosan, hogy el ne törjön, de gyorsan is, mert minél levegőn hamar megszikkad és még jobban odaszáradhat. Na ha kihűlt, akkor kopogni lehet rajta, de ha áll rajta a krém jó pár órát, akkor isteni finom valami lesz. Szóval megcsinálhatod, hogy ezt összeállítod este, a tetejére is ráteszed a félretett kis krémet, és másnap tálalás előtt rá az ostyát.
Ja azért említettem, hogy nem bírtam becsukni a formát a megsült lapokkal, mert abban akartam megkenni, hogy szép szabályos legyen az oldala... Viszont a puding kihűlve elég sűrű, illetve ha a margarin sem extrém puha, akkor elég kemény a krém, hogy ne folyjon szét, és könnyen formázható. Csak a babapiskótákat kell szép ügyesen rakosgatni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!