Kezdő vagyok a konyhában. Összeírnátok pár egyszerű receptet, amivel "fejleszthetem" magam?
Tésztát, virslit meg rántottát tudok csinálni :D Illetve kemény tejberizst és híg finomfőzeléket... -.-'
Koliban vagyok, tepsim nincsen (de ahogy kinéz az a sütő, ha lenne se raknám bele...), szóval fazékban és serpenyőben elkészíthető receptek jönnének jól.
Köszi előre is.
Üveges bolognai spagetti. Csak a tésztát kell hozzá kifőzni.
Ettől egyszerűbb nem jut az eszembe:
Tejszínes kukoricás csirkemell rizzsel
fél kg. csirke vagy pulykamellet kockára vágni. Kevés olajon megforgatni, pici vízzel felönteni, ételízesítőt beletenni. Lefedni, párolni. Villát szúrsz a húsba kb. fél óra múlva, esetleg megkóstolod, hogy puha-e. Ha majdnem jó, akkor fél liter főzőtejszínt (amibe 1 evőkanál lisztet tettél előtte) beleöntesz, és 1 doboz kukoricát. Összekevered, kicsit összefőzöd az egészet, hogy a hús átvegye a tejszín aromáját. Kifőzöd hozzá a rizst. Nyami! Mi nagyon szeretjük és szerintem egyszerű és hamar megvan.
paprikás krumpli virslivel, a paprikás krumpli alapot kevesebb vízzel, kevesebb paprikával összetöröd, főzöl hozzá tésztát, kész a krumplistészta.
tésztát sokféleképpen tudod használni , édesen sósan.
tejfölös, sonkás -sajtos tészta,paparicsomszósszal egy kis darálhusival, reszelt sajttal, aztán lekváros, mákos, diós.
főzelékekre is rájössz előbb utóbb, hogy csak a sűrítést kell eltalálnod. menni fog hidd el.
főzik tojással, virslivel nagyon kiadósak.
1.
Egyszerű kolbászos milánói
főtt tészta
vmi felvágott vagy sonka
reszelhető sajt
kolbász
sűrített paradicsom
étolaj
Miután a tészta megfőtt, a maradék vizet leönteni róla, kevés olajat ráönteni, elkeverni, majd a sűrített paradicsomot, kolbászt és felvágottat belekeverni, és így folyamatos keverés mellett kicsit összesütni. Aztán lehet tálalni és megszórni a reszelt sajttal.
2.
Kakaókrém:
1/2 liter tej
3 púpos evőkanál liszt
4 kevésbé púpos evőkanál cukor
1.5 közepesen púpos evőkanál kakaópor (a spar kakaópor ok, a cba-ban kaphatók nem túl jók)
Kevés tejjel a lisztet, cukrot és kakaóport összekeverni, közben a többi tejet feltenni forralni, és amikor felforrt beleönteni a keveréket és folyamatosan keverni, amíg bugyogni nem kezd, és utána is egy kicsit. Melegen és hidegen is remek, tejszínhabbal méginkább.
A rizst is nagyon jól tudod hasznosítani, sokféleképpen fogyasztható.
mondanám a taasakosat, mert egy koleszosnak az a legegyszerűbb, viszont elég drága a hagyományoshoz képest.
magadnak elég 10-12 dkg rizs, amit egy kanál zsíradlkon megfuttatsz, hogy minden szemet átjárjon a zsír/olaj.
ennyi rizst kb 2,5 dl forró vízzel kell felengedni, majd a ha a levét fölszívta , egyszer megkeverni, és hagyni fedő alatt egy konyharuhával letakarva.
sok lehetőség van felhasználni, zöldségesen, paradicsomosan, szaftos-sült-rántott húsokhoz is kitűnő köret.
de javaslom, hogy szerezz be egy alap szakácskönyvet, abból mindent megtanulhatsz.
A főzelékekkel érdemes próbálkozni, lassan már teremnek a magyar zöldségek is, és az igazán olcsó.
Pl. borsófőzelék: felteszel borsót főni annyi vízzel, hogy ellepje. Megfűszerezed: só, bors mindenképp kell bele, én szoktam néha paprikát, bazsalikomot, babérlevelet is.
Összekeversz tejfölt és lisztet, ez lesz a habarás. Kb. minden 15 deka borsóhoz egy-egy kanállal számolj. Tehát 30 deka borsónál 2 kanál tejföl és 2 kanál liszt.
Amikor a borsó már majdnem kész (villával vegyél ki egyet és kóstold meg), akkor szedsz a vizéből néhány kanállal, belekevered a habarásba, majd a habarást ráöntöd a borsóra és még 1-2 percig főzöd, de ekkor már kevergetni kell!
Tejföl helyett joghurttal is lehet csinálni, akkor még finomabb.
Vagy ha szereted, akkor a brokkoli nagyon jó: sós vízben megpárolod a megmosott brokkolit (25-30 dekát egy főre). Én főzni szoktam, úgy is jó. Amíg fő, a serpenyőben megpirítasz egy kis zsemlemorzsát. Ha akarsz, rakhatsz alá olajat, én nem szoktam. Mindenképp folyamatosan kevergetni kell, mert odaég!
Amikor kész vannak, kiszeded egy tányérra. Lengyel brokkolinak hívják, ha a brokkolit beleforgatod a morzsába, de sokkal finomabb szerintem, ha csak egymás mellé teszed őket, és tejföllel eszed. Isteni :)
Vagy leves: ha van egy nagyobb fazekad, nagyon olcsó és kiadós étel. Kell venni egy leveszöldséget (hipermarketben előre összeállított csomagként kapható), valamint ha hóslevest ennél, akkor húst. Lényegében mindegy, milyet, én mindig az akciósból szoktam :)
Felteszed a húst főni. Közben megpucolod a zöldséget.
Ha a víz tetején megjelenik a vérhab (barnás színű), akkor tedd bele a zöldségeket. Hagyományosan le szokták szűrni a habot a tetejéről, de az teljesen felesleges macera.
Megfűszerezed: só, bors, paprika, petrezselyem, esetleg lestyán ha van.
Kb. egy órát békén kell hagyni alacsony lángon, aztán lezárni és kész. Lehet hozzá tésztát főzni, de ha egyedül vagy, nem éri meg. Én úgy szoktam enni, hogy minimális levét, inkább csak a zöldséget meg a húst, és így is sokáig kitart a leves.
Fagyasztott dolgok: pl. sajttal töltött pulykamell/rántott hagymakarika/rántott hal (felhevített olajban kisütöd), mellé gyors rizst főzöl ki.
Boltokban lehet kapni bepácolt csirkemellet, tarját, készen megveszed és szépen kisütöd őket. Salátávál/sült krumplival fogyasztható.
Dobjatok össze egy kis pénzt a kolis társakkal és vagy melegszendvics sütőt 2-3000 ft-ból. Vagy takarítsátok ki a sütőt! :P
Tejszínes-gombás tészta:
-FŐZŐtejszín (nem hab!)
-üveges szeletelt gomba
-tészta
-oregano/bazsalikom (elhagyható)
-só
-hagyma
-tészta (spagetti vagy penne vagy ami van:))
Vágsz egy kis hagymát, rárakod a felhevített olajra, majd a gombát is és kb. 5-10 percig kevergesd. (nem kell folyamatosan, csak ne égjen le)
Aztán ráöntöd a főzőtejszínt a hagymás gombádra és pár percig főzöd magas lángon forrásig. Ha elkezd besűrűsödni kész. Ha túl sűrű, 1 dl tejjel hígíthatod. Kész!
Bocsi, hogy nem a kérdésedre válaszolok, de annyi jó ötletet kaptál, hogy már nem jut eszembe semmi.
11:14-es válaszolótól szeretném megkérdezni, hogy ez a kakaókrém elég sűrű ahhoz, hogy pl. egy torta is megtölthető vele? Vagy ez egy lágyabb, krémesebb dolog, amit inkább poharakba, tálkákba töltve és díszítve kanalazunk? Csokitortát készítek, és egyszerű krémre lenne szükségem, ez a recept pedig nagyon megtetszett.
11:51: Mi tálakból esszük kiskanállal, tortára még nem próbáltam.
Melegen krémes, de kicsit folyékony az állaga, ha kihűl, akkor kicsit rugalmas, pudingos, és felveszi a tál alakját.
Tortába talán kicsit több kakaóval tenném, hogy erősebb legyen az íze.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!