Sikerült ezzel már bárkinek is ehető kenyeret gyártania?
Apósom hazahozott egy teszkós kenyérsütőt. Eddig kb. 10 különböző kenyérreceptet próbált ki, de mindegyik vagy kőkemény lett, vagy iszonyatosan rossz ízű.
Ha valakinek sikerült ilyesmivel finom kenyeret csinálniia, megosztaná velem a taktikáját? :)
Milyen a márkája? Ha jól működik,akkor a receptekkel lehet a baj. Pontosan be kell tartani az előírt sorrendet és mennyiségeket is.
Én nem a Tescoban vettem a gépemet,de tökéletes kenyeret sütök mindig.
Hát, após kísérletezget vele. Nem tudom mennyit konyít a főzéshez, de köszönöm a tanácsokat, majd megpróbálom én is :)
Sajnos a márkáját nem tudom, most éppen nem vagyok a közelben.
Általánosságokban.. a jó kenyérhez 3 dolog a legfontosabb:
- élesztő
- cukor (ebből táplálkozik az élesztő)
- megfelelő hőmérséklet
- dagasztás
Én ezt a receptet évek óta sütöm, előtte én is csináltam olyan kenyereket, hogy hajjajjjj.. addig kísérleteztem, míg jó nem lett, és ez a kenyér, nagyon bevált! Igaz más géppel csinálom, de remélem neked is sikerül:
(nagy mérő / kis mérő = amit a géphez kaptál)
Ezt egy pohárba ilyen sorrendben:
100 ml tej
150 ml víz
ezeket együtt melegíteni, utána:
1 dkg élesztő
1,5 nagy mérő cukor
(A folyadékokat ihatónál melegebbre szoktam melegíteni, mert én fagyasztani szoktam a friss élesztőt 1 dkg-os adagokban, és fagyottan beledobom.
Nagyon fontos a megfelelő hőmérséklet, ha hűtőből veszed ki, akkor meleg, de iható hőmérsékletű legyen a folyadék, ha már kivetted korábban a hűtőből, akkor langyos folyadék kell.
Az élesztőt nem szabad mikrózni, mert csírátlanít, tönkre megy az élesztő.
Ezt a kész keveréket nem huzatos helyen hagyom kicsit (maradhat a mikróban is), hogy elkezdjen dolgozni az élesztő. Az is elég, ha már összekevered, és habzik, a gépben úgyis tovább kel.
További hozzávalók az üstbe, ilyen sorrendben:
1,5 kis mérő só
1,5 nagy mérő olaj
az élesztős keverék
500 gr fehér liszt (teljesen egyszerű, sima liszt, nem kenyérliszt, meg sikéres, meg ilyenek)
Azon a programon csináld, ami a legtöbbet és legtöbbször dagaszt, és legalább 2x keleszt. Ezt általában fehér kenyér programnak hívják.
Az első összekeverés után nézd meg az állagát, ha nagyon lágy lenne, legközelebb próbált ki 10ml-el kevesebb liszttel, ha túl kemény, adhatsz még hozzá 10ml vizet.
Ha a gépben sütöd, az utolsó dagasztás után vedd ki a lapáto(ka)t a gépből, és tedd vissza a tésztát, utána könnyebb lesz kivenni a kész kenyeret.
Héj árnyalatból szerintem elég a közepes.
Én ha jobban ráérek, általában sütőben szoktam sütni, az utolsó kelesztést már a sütőben éli át. Néha zsemle lesz belőle, néha sajtos kifli, mindenki dicséri.
Majd írd meg, milyen volt! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!